
»De har bare fjernet den, og de har ikke engang givet mig besked om det,« siger teleanalytiker John Strand om en artikel på tv2fyn.dk, som han var citeret i. Andreas Beck / Scanpix
Sidst i april bragte TV 2 Fyn en artikel med overskriften ”Teleekspert: Fyn burde juble over bredbåndsmillioner”. Her kritiserede teleeksperten John Strand blandt andet energiselskabet Energi Fyn.
Men i dag er den artikel ikke længere at finde på TV 2 Fyns hjemmeside.
»Der var så mange faktuelle fejl i artiklen, at vi valgte at slette den, da en redaktør opdagede dem,« forklarer Mads Boel, redaktionschef på TV 2 Fyn.
Det vækker harme hos John Strand. Han opdagede ved et tilfælde, at linket til artiklen var dødt, da han ville sende det til en kollega.
»Jeg hiver fat i journalisten og spørger, hvad der foregår. Jeg kunne forstå det, hvis de havde lavet en korrektion eller tilføjet en kommentar fra Energi Fyn – men de har bare fjernet den, og de har ikke engang givet mig besked om det. Det har jeg aldrig oplevet før,« siger John Strand til Journalisten og tilføjer:
»Jeg synes, det er dårlig stil og dårligt håndværk fra TV 2 Fyns side, at de bare sletter artiklen.«
»Smuttede igennem redaktørnettet«
Den nu fjernede artikel var blevet til, da John Strand selv havde sendt en mail til en journalist på TV 2 Fyn.
Teleeksperten reagerede på en artikel om, at de fynske borgmestre ikke var imponerede over regeringens 200 mio. kr. til at sikre bedre bredbånd i Danmark.
»Jeg sendte en mail til journalisten og skrev: Sludder og vrøvl, det her er godt for Fyn,« fortæller John Strand, som i mailen forklarede, at han mener, regeringens model er skræddersyet til selskaber som Energi Fyn.
Uden at han eller andre kilder blev ringet op, skrev journalisten en artikel til tv2fyn.dk baseret på mailen. Det skulle aldrig være sket, fortæller redaktionschef Mads Boel.
»Den mail bliver til en artikel, fordi den smuttede igennem redaktørnettet. Den skulle ikke have været skrevet, før man havde dobbelttjekket fakta og hørt modparten. Det er simpelthen en fodfejl, at vi ikke får gjort det,« siger redaktionschef Mads Boel.
Han fortsætter:
»Men hvis vi har slettet artiklen uden at orientere kilden om den beslutning, så er det en klar fejl, hvilket er meget beklageligt.«
Journalisten, der skrev artiklen, ønsker ikke at udtale sig om sagen.
TV 2 Fyn: Ikke almindelig praksis at slette
Da en redaktør så artiklen og opdagede, at Energi Fyn ikke var blevet forholdt kritikken, og at der ifølge TV 2 Fyn var flere faktuelle fejl i artiklen, blev den slettet.
Er det almindelig praksis, at I bare fjerner artikler, hvis I opdager fejl i dem?
»Det er svært at svare på. For det er jo ikke noget, vi er blevet udsat for før. Vi har ikke en praksis om at fjerne ting – men fordi den her simpelthen smutter igennem redaktørnetværket og er direkte faktuelt forkert, så fjerner vi den,« siger Mads Boel.
Det er vel ikke første gang, I har begået en fejl. Hvad gør I normalt, når I opdager fejl?
»Hvis vi har faktuelle fejl i en artikel, er det jo normalt, fordi vi har lavet et klassisk journalistisk produkt med alle involverede parter, som så viser sig at være fejlbehæftet. Så vil vi gå ind og rette til. Men i den her konkrete sag har vi simpelthen ikke haft kontakt til modparten – vi har bare lagt én mands ord ud. Og derfor vælger vi at fjerne artiklen.«
En helt unik hændelse
Mads Boel afviser, at TV 2 Fyn i stedet for helt at slette artiklen, burde have lavet en rettet version, hvor de gjorde opmærksom på de faktuelle fejl, og hvor modparten kom til orde.
»Af den simple grund, at historien jo så ville ændre karakter. Det ville jo lige pludselig blive en helt anden historie – det ville blive en historie om et skænderi mellem en teleanalytiker og en virksomhed. Så historien ville ændre så meget karakter, at den var umulig at opdatere. Derfor valgte vi at fjerne den,« siger han.
Men burde I ikke gøre de læsere, der har set artiklen, opmærksom på, at I ikke mener, historien holder?
»Det synes jeg faktisk ikke. Af den grund, at historien aldrig nogensinde skulle have været ude. Det er en fejl, at den nogensinde er blevet skrevet. Der er i bund og grund ikke nogen historie, idet vi helt har set bort fra modparten. Og det gør vi ikke.«
På Journalisten har vi fx en politik for, hvordan vi laver rettelser i publicerede artikler. Den indebærer blandt andet, at vi ikke sletter artikler …
»Jamen, det har vi skam også på TV 2 Fyn – når historien vel at mærke er tiltænkt publicering og behandlet journalistisk korrekt. Hvis vi laver en historie, hvor parterne er blevet hørt, men vi for eksempel har misforstået visse pointer, så vil vi altid gå ind og rette. Men den her røg direkte igennem alle redaktør-sikkerhedsforanstaltninger.«
Betyder det ikke i praksis, at medier kan begå meget alvorlige fejl uden nogensinde at gøre læserne opmærksom på dem?
»Det synes jeg absolut ikke, det gør. Her er tale om en helt unik hændelse, hvor en artikel smutter igennem alle foranstaltninger. Ytringerne fra kilden er faktuelt forkerte og grænsende til det injurierende. TV 2 Fyns politik er klar. Vi retter altid faktuelle fejl, men når en historie på denne måde aldrig skulle have været bragt, så er sagen en anden,« siger Mads Boel.
John Strand afviser faktuelle fejl
Selv afviser teleanalytiker John Strand, at der var faktuelle fejl i den mail, han havde sendt til TV 2 Fyn, og som de citerede fra.
»Der er ikke noget faktuelt forkert i det, jeg har skrevet til dem. Og da artiklen bliver fjernet, sender jeg dem en mail, hvor jeg underbygger mine påstande med links til alt dokumentation. Men redaktøren vælger totalt ukritisk at se bort fra fakta,« siger han.
Det afviser Mads Boel fra TV 2 Fyn:
»At sige at vi ignorerer en mail med såkaldt underbygning af fakta, er helt forkert. Mailen blev ganske korrekt modtaget, og redaktionen tog kontakt til Energi Fyn. Samtalen med virksomheden gav et helt andet billede af virksomhedens nuværende situation end den, kilden beskriver. Og derfor blev artiklen slettet.«
På spørgsmålet om, hvordan det kunne ske, at TV 2 Fyn publicerede en artikel, som de så eftertrykkeligt fortryder, svarer Mads Boel:
»Vi er i gang med en større digital satsning med massivt tryk på, at vi skal være mere digitalt til stede. Så den her kommer midt i en forandringsproces, hvor vi har nye arbejdsgange og nye rutiner. Og det er derfor, fejlen er sket.«
4