TV 2-regionerne

TV 2 Fyn nævnte FN’s Verdensmål på møde med politikere. Nu bliver det kaldt propaganda

Public service-medier skal ikke bruge FN’s verdensmål til at bedrive aktivistisk journalistik, mener Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti

Traditionen tro inviterede TV 2 Fyn lige op til Folketingets åbning fynske folketingspolitikere til et møde.

Mødet blev afholdt 25. september, hvor der var kaffe, croissanter og smørrebrød med blandt andet rygeost. Overskriften på mødet var: ”Sådan bliver Fyn et bedre sted”.

En af mødedeltagerne var Dansk Folkepartis medieordfører, Mikkel Bjørn, der ankom sammen med partifællen Alex Ahrendtsen. Og det, de hørte om TV 2 Fyns visioner for fremtiden, var de alt andet end begejstrede for.

”En redaktør forklarede, at TV 2 Fyn som en del af deres journalistiske strategi ville tage afsæt i aktivistisk idealisme med udgangspunkt i FN’s verdensmål. Der må jeg bare sige, at Alex og jeg tabte kæben. For os lyder det som propaganda, når man laver journalistik med afsæt i idealistisk aktivisme,” siger Mikkel Bjørn.

Han mener, at det ikke er offentligt finansierede mediers opgave at tage afsæt i nogle – efter hans opfattelse – politiske verdensmål.

”Journalistikken skal være objektiv og afdække virkeligheden,” siger Mikkel Bjørn.

#dropbøffen

Under seancen blev det blandt andet nævnt, at TV 2 Fyn for eksempel skulle lære fynboerne at ændre madvaner ved at lave en kampagne med hashtagget #dropbøffen.

”Og der svarer Alex og jeg meget klart, at det ikke er TV 2 Fyns opgave at fortælle folk, hvordan de skal leve deres liv. Det er TV 2 Fyns opgave at afdække den debat, der er i samfundet, og hvis nogle mener, at man skal droppe bøfferne, må man tale med dem, der er enige og uenige. Det er ikke TV 2 Fyns opgave at fremme de debatter, som de selv synes er vigtige,” siger Mikkel Bjørn.

Ifølge Mikkel Bjørn blev det fra TV 2 Fyns side blandt andet sagt, at hvis TV 2 Fyn bare dækkede virkeligheden, ændrer man jo ikke noget.

”Nej, men det er jo heller ikke jeres opgave,” svarede jeg.

Mikkel Bjørn tilføjer, at repræsentanterne fra TV 2 Fyn virkede ”meget pressede” på grund af kritikken ”og ville helst tale om noget andet”.

Jeg – og sikkert alle andre på TV 2 Fyn – er enige i med politikerne i, at det er at gå for langt at opfordre folk til at droppe kød.
Esben Seerup, direktør på TV 2 Fyn

Nye ledestjerner

Direktør på TV 2 Fyn Esben Seerup forklarer, at TV 2 Fyn ganske rigtigt har skrevet ind i visionen for 2025, at TV 2 Fyn skal levere kritisk, konstruktiv og idealistisk journalistik med afsæt i FN’s verdensmål. Men journalistikken skal fortsat være tilstræbt objektiv, tilføjer han.

”Vi har bare lavet en ny strategi, hvor vi prøver at stå lidt mere på tæer og har udviklet vores konstruktive og kritiske journalistik med nogle nye ledestjerner,” siger Esben Seerup.

Han er ikke uenig med Mikkel Bjørn i, at TV 2 Fyn fortsat skal levere klassisk public service-journalistik.

”Vi er bare lidt mere ambitiøse om, hvad vores journalistik skal kunne bruges til, end han er,” siger Esben Seerup.

Konkret vil TV 2 Fyn lade sig inspirere to af FN’s verdensmål om bæredygtighed og uddannelse.

”Vi skal gerne oplyse og engagere, og der kan vi bruge verdensmålene som retningsgiver,” siger Esben Seerup.

Mikkel Bjørn mener ikke, at verdensmålene kan bruges som grundlag for at lave journalistik. Kan TV 2 Fyn ikke blive bundet for meget op på, at I skal arbejde efter verdensmålene?

”Så skal man meget langt ned ad en teoretisk sti. Det vil ikke ske i virkeligheden. Vi bruger det som afsæt og inspiration, når vi tre-fire gange om året zoomer mere ind og kommer ud i kanterne af, hvad journalistik kan bruges til. Vi vil ikke fravælge eller vride historier, fordi det ikke passer ind. Det er helt til hest at tro, at vi vil droppe den saglige journalistik. Jeg vil gerne berolige Mikkel Bjørn: Han kan sove roligt om natten og behøver ikke være bekymret,” siger Esben Seerup.

Takker for politikernes input

Diskussionen om, at fynboerne skal lære at ændre madvaner og droppe bøffen, var ifølge Esben Seerup en programsat debat i nogle workshops med deltagelse af politikere og ansatte.

”Ved bordene var der en heftig debat, og mange af politikerne var enige om, at det var at gå for langt at opfordre fynboerne til at droppe bøffen,” siger Esben Seerup.

Blandt kritikerne var for eksempel Mai Mercado fra Det Konservative Folkeparti og de to repræsentanter fra Dansk Folkeparti.

”Jeg vil gerne komplimentere Mikkel Bjørn og Alex Ahrendtsen for deres bidrag i debatten, hvor de sagde, at vi ikke skulle gøre det,” siger Esben Seerup.

TV 2 Fyn tog debatten for at ”prøve argumenterne af”, forklarer Esben Seerup.

”Men jeg – og sikkert alle andre på TV 2 Fyn – er enige i med politikerne i, at det er at gå for langt at opfordre folk til at droppe kød,” siger Esben Seerup.

Vision for Tv 2 Fyn

Vi tror på, at TV 2 Fyn bliver et bedre sted, når TV 2 Fyn til dagligt leverer kritisk, konstruktiv og idealistisk journalistik om Fyn – sammen med fynboerne.

Med afsæt i FN’s verdensmål om uddannelse og bæredygtighed vil vi gå foran for Fyn.

Vi skal kunne tale om de problemer, der er, og vi vil samle fynboerne om livsbekræftende fortællinger.

På den måde vil vi skabe en fremtid fyldt med håb for vores lokale samfund.

Det er alt sammen hjerteblod for os, fordi vi selv bor og lever her.

Skal ikke være dommere

Mikkel Bjørn mener, at debatten viser, at politikerne skal holde øje med, om andre public service-medier slår ind på samme vej. Sker det, vil Dansk Folkeparti tage det op på politisk niveau.

Som tankeeksperiment kan man ifølge Mikkel Bjørn forestille sig, at et medie lavede en aktivistisk, idealistisk kampagne for at stoppe asylansøgere.

”Det ville sikkert have større opbakning, end det at spise færre bøffer – men hvis det skete, ville folk ryste på hovedet, fordi det jo ikke er opgaven for offentligt støttede medier at være dommer over folks liv,” forklarer han.

Men hvis man ser på nogle af de andre medier på Fyn, så nævner både TV 2 Danmark og JFM verdensmålene i deres strategi. Hvorfor er det TV 2 Fyn, du har set dig vred på?

”At man som virksomhed går op i verdensmålene ved at være klimarigtig er én ting. Noget helt andet er at lave aktivistisk, idealistisk journalistik med udgangspunkt i verdensmålene. Det vil være en katastrofe, hvis medier, som vi støtter med offentlige skattekroner, bevæger sig ned ad den vej,” siger Mikkel Bjørn.

1 Kommentar

Niels Boel
9. OKTOBER 2023
Mon DF's medieordfører ved, at Danmark er medunderskriver af Paris-aftalen? Vel alle klimaeksperter og FN's klimapanel UNFCCC anbefaler, at vi som en del af efterlevelsen af Paris-aftalen skærer ned på vores kødforbrug.

https://unfccc.int/blog/5-ways-changing-your-diet-can-be-a-climate-action#:~:text=Measure%20What%20You%20Eat,emissions%20by%2066%20per%20cent%20.

Så TV2's hashtag virker velvalgt.

Hvorfor det offentlig finansierede TV2 lader sig køre rundt i mangen af et stadig mindre, Trump-agtigt, parti (som har tabt retssager mod folk, som kalder det racistisk) er en gåde. Det kan ikke være "politisk" at følge videnskaben. Og hvis vi siger, at jorden er rund, skal vi ikke partout indkalde en DF-mand, som siger at jorden er flad