Valg

TV 2 Fyn følger balancen i valgdækningen i realtid. På tre dage blev noget helt skævt

70 procent af politikerne, der optræder i TV 2 Fyns tv-udsendelser, er mænd, og Socialdemokratiet har fået dobbelt så meget skærmtid som Venstre, viser TV 2 Fyns data

De fynske vælgere har i løbet af valgkampen haft mulighed for at følge med i, hvor meget taletid de forskellige partier har fået på mediets hjemmeside og i tv-udsendelser.

TV 2 Fyn har i et samarbejde med techvirksomheden Media Catch nemlig valgt at lægge data åbent frem på deres hjemmeside, der også viser, hvordan kønsfordelingen af kilder ser ud.

Ifølge Jakob Herskind, der er nyhedschef på TV 2 Fyn, er formålet at skabe ”mest mulig transparens”.

”Vi gør det, fordi det er viden, der er tilgængelig for os, og så kan vi egentlig ikke se, hvorfor det ikke skulle være tilgængeligt for dem, vi laver journalistik til.”

”Det er helt okay for os, at kandidater og borgere kan følge med i, hvordan vi prioriterer. Hvis de synes, at vi prioriterer skævt, så vil vi gerne i dialog, ligesom vi altid vil med vores kilder og mediebrugere. Nu har vi noget data at have den dialog ud fra,” siger han.

Kønsfordeling blev værre på tre dage

Da Journalisten tirsdag ringede til Jakob Herskind for at spørge ind til forsøget, var kønsfordelingen på tv 38/62 i mændenes favør. Fordelingen mellem køn skal gerne være så tæt på 50/50, sagde Jakob Herskind tirsdag.

”Vi vil i det hele taget øge vores egen bevidsthed om, at hvis der er en ubalance i køn, etnicitet, alder eller andet, vil vi gerne rette op på det.”

Fredag er den fordeling endnu mere skæv og ligger på 30/70.

”Det er ærgerligt,” siger Jakob Herskind.

En del af forklaringen er ifølge Jakob Herskind, at der i den sene tv-udsendelse i aftes blev brugt 20 minutter på en debat, hvor tre af deltagerne var mænd og kun en var kvinde.

”Det er klart, at det slog igennem. Fordelingen er ikke helt forfærdelig, men det er ikke godt nok. Det har vi så indtil tirsdag til at rette op på. Men det skal heller ikke være sådan, at det afholder os fra at tale med de relevante kilder, bare fordi de er mænd.”

Dobbelt så meget taletid til S

I forhold til fordelingen af taletid til de forskellige partier topper Socialdemokratiet listen. Partiet har fået mere end dobbelt så meget tid på skærmen som Venstre, der ligger nummer to.

”Der er ikke noget galt i, at Socialdemokratiet har fået mest skærmtid, fordi de med afstand er det største parti. Men der skal ikke herske tvivl om, at jeg godt kunne tænke mig, at det så bedre ud i forhold til Venstre og Enhedslisten,” siger Jakob Herskind.

Dansk Folkeparti, der ligger på vippen af spærregrænsen i flere meningsmålinger, har dog fået mere taletid end Enhedslisten, Moderaterne og Liberal Alliance, som alle tre ser ud til at komme ind med væsentligt flere mandater.

Det er ikke ideelt, erkender Jakob Herskind.

”Men en af årsagerne til det er, at vi er en region på Fyn, og der er en tendens til, at vi ubevidst kommer til at vælge politiske profiler. Og Alex Ahrendtsen (DF, red.) er kandidat på Fyn, så jeg tror, at det er medvirkende til, at DF har uforholdsmæssigt meget tv-tid,” siger han.

Tirsdag havde TV 2 Fyn inviteret de fire kandidater fra Moderaterne i Fyns storkreds til interview, men som Journalisten tidligere har beskrevet, valgte alle fire at aflyse med kort varsel.

Inspiration til fremtiden

Redaktionen på TV 2 Fyn har været glad for beslutningen om at lægge deres data åbent frem i valgkampen.

Og Jakob Herskind er ikke afvisende over for at bruge værktøjet efter valgkampen.

”Jeg er helt grundlæggende tilhænger af mest mulig transparens, når det kommer til prioriteter og metoder. Der er ikke noget hemmeligt i journalistik.”

”Det kan måske være med til at give mediebrugere og kilder en bedre idé om, hvor mange overvejelser der ligger bag de daglige journalistiske valg. På sigt kan det måske på sigt være med til at øge forståelsen af den måde, medier agerer på,” siger Jakob Herskind.

0 Kommentarer