TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

»Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København,« siger kanalchef Mikkel Hertz til Journalisten.dk, efter at en TV 2-kollega er blevet overfaldet på Christiania og jaget nøgen ud af fristaden. Journalisten er rystet over, at ingen greb ind.

»Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København,« siger kanalchef Mikkel Hertz til Journalisten.dk, efter at en TV 2-kollega er blevet overfaldet på Christiania og jaget nøgen ud af fristaden. Journalisten er rystet over, at ingen greb ind.

I går eftermiddag blev en TV 2-journalist overfaldet ved Pusher Street på Christiania. Her flåede flere personer alt tøjet af ham, og herefter blev han jaget ud fra fristaden og søgte tilflugt ved Christianshavns Torv.

Det fortæller journalistens chef Mikkel Hertz til Journalisten.dk. Manden, der er blevet overfaldet, har ikke selv lyst til at stå frem. Han er blevet tilbudt psykologhjælp.

Journalisten blev overfaldet, fordi han blev afsløret i at filme hashhandel på Christiania med skjult kamera. Mikkel Hertz fortæller, at det var rockertyper, der stod for overfaldet, men at andre mennesker så på.

»Det er mit klare indtryk, at det var rockertyper, der stod for overfaldet. Men det er også mit klare indtryk, at der var masser af christianitter omkring ham, uden at en eneste løftede en finger. Det er også noget af det, der har rystet ham. Han fik ingen hjælp. Der er så efterfølgende nogen, der har ringet til politiet,« siger Mikkel Hertz.

Han er meget oprørt over overfaldet.

»Jeg synes, det er totalt grænseoverskridende. Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København. Det er det, der gør det så voldsomt. Vi har medarbejdere, der dækker væbnede konflikter rundt omkring i verden, og de er forberedt på vilkårene. Hvis de bliver udsat for noget, så ved de, at det ikke er personligt rettet mod dem. Det er det her overfald jo,« siger Hertz.

Han mener, at overfaldet igen sætter fokus på vilkårene for kritisk journalistik i fristaden.

Hvad kendetegner vilkårene for kritisk journalistik på Christiania?

»De er meget, meget vanskelige. Det er ikke første gang, vi har problemer med at dække, hvad der foregår på og omkring Christiania. Men vi har aldrig været udsat for noget, der er så voldsomt et overgreb på en medarbejder. Christiania er jo lovløst område. Det handler om, hvorvidt man overhovedet kan lave noget, der forholder sig kritisk til den åbenlyse hashhandel.«

Mikkel Hertz fortæller, at TV 2 bl.a. tidligere har oplevet stenkast mod medarbejdere.

Hvad kan I gøre for at beskytte jeres journalister, når de for eksempel er på opgave ved Pusher Street?

»En gang imellem har vi taget vagter med, når vi kører derud. Men her var der tale om optagelser med skjult kamera, og så kan du ikke rende rundt med et vagtkorps. Jeg vil nødigt gå i detaljer med vores arbejdsmetoder, men det er svært.«

Hvorfor valgte I skjult kamera i denne her situation?

»For at dokumentere den kendsgerning, at det, der blev vist frem for Folketingets Retsudvalg, var et skønmaleri. Ti minutter efter lå det hele fremme på disken igen.«

Løber I ikke en alt for stor risiko ved at sende skjult kamera på Pusher Street?

»Der er ofte en stor risiko ved at lave kritisk journalistik, ikke bare på Christiania. Men vi har vurderet, at den pågældende journalist med sin erfaring og kompetencer kunne håndtere den opgave. Det var også hans egen vurdering. Han har siden spurgt sig selv: Hvad gjorde jeg forkert? Jeg er ikke sikker på, han gjorde noget forkert.«

Mikkel Hertz er også utilfreds med mediedækningen af episoden.

»Jeg synes, det er helt vildt, at flere medier har forsøgt at latterliggøre journalisten – som om han stak næsen for langt frem og selv var ude om det. Gu var han ej. Han var ude for at dække en relevant problemstilling og lave optagelser på offentligt område.«

TV 2 har meldt overfaldet til politiet, ligesom de har indgivet anmeldelse for røveri, fordi journalisten fik frataget kamera og mobiltelefon.