TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

»Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København,« siger kanalchef Mikkel Hertz til Journalisten.dk, efter at en TV 2-kollega er blevet overfaldet på Christiania og jaget nøgen ud af fristaden. Journalisten er rystet over, at ingen greb ind.

»Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København,« siger kanalchef Mikkel Hertz til Journalisten.dk, efter at en TV 2-kollega er blevet overfaldet på Christiania og jaget nøgen ud af fristaden. Journalisten er rystet over, at ingen greb ind.

I går eftermiddag blev en TV 2-journalist overfaldet ved Pusher Street på Christiania. Her flåede flere personer alt tøjet af ham, og herefter blev han jaget ud fra fristaden og søgte tilflugt ved Christianshavns Torv.

Det fortæller journalistens chef Mikkel Hertz til Journalisten.dk. Manden, der er blevet overfaldet, har ikke selv lyst til at stå frem. Han er blevet tilbudt psykologhjælp.

Journalisten blev overfaldet, fordi han blev afsløret i at filme hashhandel på Christiania med skjult kamera. Mikkel Hertz fortæller, at det var rockertyper, der stod for overfaldet, men at andre mennesker så på.

»Det er mit klare indtryk, at det var rockertyper, der stod for overfaldet. Men det er også mit klare indtryk, at der var masser af christianitter omkring ham, uden at en eneste løftede en finger. Det er også noget af det, der har rystet ham. Han fik ingen hjælp. Der er så efterfølgende nogen, der har ringet til politiet,« siger Mikkel Hertz.

Han er meget oprørt over overfaldet.

»Jeg synes, det er totalt grænseoverskridende. Det er sådan noget, der kunne ske i Ukraine! Men det sker midt i kongens København. Det er det, der gør det så voldsomt. Vi har medarbejdere, der dækker væbnede konflikter rundt omkring i verden, og de er forberedt på vilkårene. Hvis de bliver udsat for noget, så ved de, at det ikke er personligt rettet mod dem. Det er det her overfald jo,« siger Hertz.

Han mener, at overfaldet igen sætter fokus på vilkårene for kritisk journalistik i fristaden.

Hvad kendetegner vilkårene for kritisk journalistik på Christiania?

»De er meget, meget vanskelige. Det er ikke første gang, vi har problemer med at dække, hvad der foregår på og omkring Christiania. Men vi har aldrig været udsat for noget, der er så voldsomt et overgreb på en medarbejder. Christiania er jo lovløst område. Det handler om, hvorvidt man overhovedet kan lave noget, der forholder sig kritisk til den åbenlyse hashhandel.«

Mikkel Hertz fortæller, at TV 2 bl.a. tidligere har oplevet stenkast mod medarbejdere.

Hvad kan I gøre for at beskytte jeres journalister, når de for eksempel er på opgave ved Pusher Street?

»En gang imellem har vi taget vagter med, når vi kører derud. Men her var der tale om optagelser med skjult kamera, og så kan du ikke rende rundt med et vagtkorps. Jeg vil nødigt gå i detaljer med vores arbejdsmetoder, men det er svært.«

Hvorfor valgte I skjult kamera i denne her situation?

»For at dokumentere den kendsgerning, at det, der blev vist frem for Folketingets Retsudvalg, var et skønmaleri. Ti minutter efter lå det hele fremme på disken igen.«

Løber I ikke en alt for stor risiko ved at sende skjult kamera på Pusher Street?

»Der er ofte en stor risiko ved at lave kritisk journalistik, ikke bare på Christiania. Men vi har vurderet, at den pågældende journalist med sin erfaring og kompetencer kunne håndtere den opgave. Det var også hans egen vurdering. Han har siden spurgt sig selv: Hvad gjorde jeg forkert? Jeg er ikke sikker på, han gjorde noget forkert.«

Mikkel Hertz er også utilfreds med mediedækningen af episoden.

»Jeg synes, det er helt vildt, at flere medier har forsøgt at latterliggøre journalisten – som om han stak næsen for langt frem og selv var ude om det. Gu var han ej. Han var ude for at dække en relevant problemstilling og lave optagelser på offentligt område.«

TV 2 har meldt overfaldet til politiet, ligesom de har indgivet anmeldelse for røveri, fordi journalisten fik frataget kamera og mobiltelefon. 

67 Kommentarer

Christian Barfoed
15. JUNI 2012
Re: TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

Hej,

Helt enig med Susanne i at diskussionen er blevet mudret fordi vi diskuterer flere forskellige ting - det er ikke umiddelbart relevant for kernediskussionen her om 1) hash-handlen i Christiania har været dokumenteret før (men jeg må sige, at dokumentere den igen på et tidspunkt, hvor Christiania skal vises frem for politikerne, forekommer mig ret journalistisk relevant - det er i mine øjne også altid  interessant at dokumentere, hvem der any given time står for hash-handlen, som historisk har genereret formuer til forskellige grupperinger i og udenfor Christiania) 2) Om TV2 har sikret deres folk godt nok er også irrelevant i den her diskussion (her er det da helt sikkert en diskussion værd om man i de  for faget økonomisk pressede tider bevidst eller ubevidst presser folk ud i farlige situationer - og om folk  selv gør).

Men alt det er ikke relevant i forhold til det overordnet væsentlige her, at en fotograf er blevet udsat for vold på sit arbejde - og volden er af en karakter og under omstændigheder, så man vist roligt kan slå fast, 1) at han blev overfaldet på grund af det arbejde, han var i gang med at lave 2) at der også er tale om trusler med henblik på at forhindre at andre passer deres arbejde op den måde, skulle de komme på lignende opgaver.

Og så er det her altså ikke svært: Det er ganske enkelt noget forbandet svineri, som minimum alle medlemmer af en fagforening for de mennesker, der skal udføre det arbejde, kan finde ud af at tage afstand fra - og som det er blevet anskueliggjort, ville den her slags episoder kalde på henvendelser til Amnesty International eller andre gode mennesker, hvis det var foregået i f.eks. Kina eller Syrien.

Venlig hilsen Christian Barfoed 

Tommy Verting
15. JUNI 2012
Re: TV 2: »Christiania er jo lovløst område«
Eksisterer der mon et billede af den nøgne mand????
Kjeld Ammundsen
14. JUNI 2012
Re: TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

Må jeg i al beskedenhed nævne de tre parkeringsvagter der blev overfaldet...var de også selv " skyld" i overfaldet. Og at når politiet forsøger at håndhæve  en smule lov/ orden, ligge Christianshavn indhyllet i røg og  gas og asfalt bliver brændt af og skilte revet op af jorden og brugt  som slag våben. Omkostningerne betale Kbhs borger. Bærer vi også selv skyden?

Det er mærkeligt at ingen "graver grupper" har syntes at det er meningsfyldt at undersøge hvad der foregår på den mest kriminelle plet i byen.hvor HAerne aktiviteter skaffer dem mere end en milliard til forsat kriminel aktivitet. En journalist bliver overfaldet og straks råbes der om ytringsfrihed mens parkeringsvagterne........! Der er mange ufortalte historier om Christiania som ikke bliver fortalt. Og der ligger en Cavling og venter til den eller de der har modet og ikke lader sin ytringsfrihed knægte på forhånd. 

Niels Riis Ebbesen
14. JUNI 2012
Re: TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

Hej Preben, historien om hash-salget i Pusher Street, er jo allerede skrevet og dokumenteret tusindvis af gange, i løbet af de fyrre år som Christiania har eksisteret.

Denne sag svarer til, at TV2 sendte en journalist en tur gennem Niraga vandfaldet i en olietønde, så han kunne lave nogle gode billeder af turen. Og hvis det gik galt, så skulle alle danske journalister stå last og brast og fordømme Niraga vandfaldet.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Preben Brask
14. JUNI 2012
Re: TV 2: »Christiania er jo lovløst område«

Jeg troede egentlig, at alle kolleger i København havde læst Niels Krause-Kjær's "Det kollegiale instinkt sover" og straks var ilet til Christiania. Men det ser ikke ud til at være tilfældet. Derfor vil jeg godt citere fra "Mediemøllen":

"Et vigtigt arbejde på kanten fortjener særlig opmærksomhed og beskyttelse - det manglede bare andet." Men "Danske journalister mangler tilsyneladende det særlige instinkt for kollegialitet. Det er den eneste mulige konklusion på sidste uges overfald på en TV2-journalist på Christiania... Der kan være masser af principielle ting at diskutere i forbindelse med sagen... Det ændrer blot ikke på det principielle, at offentligheden har krav på og behov for, at journalister kan passe deres arbejde. At christianitter argumenterer med deres private fotoforbud ved Pusher Street er ikke bare grotesk, men blot anledning til netop at tage masser af billeder.For år tilbage blev en dybdeborende amerikansk journalist myrdet af den kriminelle bande, han var ved at afsløre. Kollegernes svar? En hær af dybdeborende journalister rejste fra hele USA til stedet og blev der, indtil den afdøde kollegas historie og mere til var skrevet.En lignende reaktion havde klædt danske journalister i denne sag."

De bedste hilsener

Preben Brask

Flere