
Nyhedschef Jacob Kwon fastholder, at dækningen af sport indeholder flere facetter, og at det ikke kun handler om at være kritisk. Foto: Per Arnesen / TV 2
Det kommende VM i fodbold i Qatar er så kontroversielt, at det allerede har fået spalteplads i de fleste danske medier.
Det gælder også for en kanal som TV 2, der lever i en form for dobbeltrolle, da kanalen på samme tid også har rettighederne til at vise kampene. Det anerkendte TV 2-nyhedschef Jacob Kwon også, da han tidligere på året diskuterede netop det i ’Presselogen’ på TV 2 News:
”Det er da en svær balancegang, skal jeg være helt ærlig at sige, for vi er i et tæt samarbejdsforhold med de store sportsbegivenheder, samtidig med at vi selvfølgelig skal kunne dække dem kritisk,” lød det fra Jacob Kwon på spørgsmålet om, hvordan TV 2 håndterer dobbeltrollen.
Jacob Kwon var inviteret i studiet på en dag, hvor panelet i ’Presselogen’ blandt andet diskuterede, at TV 2 havde ladet DBU få uredigeret spalteplads på tv2.dk under navnet ”DBU har ordet”. De ucensurerede indlæg fra DBU optrådte lige ved siden af TV 2’s øvrige journalistik. Her erkendte Jacob Kwon også, at klummen var i pr-genren for DBU, da de sandsynligvis ikke ville skrive kritisk om sig selv.
Debatten handlede også om, hvordan man som rettighedshaver sikrer en kritisk dækning af Qatar:
”Der er nok også en rollefordeling om, at vores nyhedsafdeling dækker de her sportsbegivenheder mere kritisk, end vores sportsafdeling gør,” sagde Jacob Kwon, der også lagde vægt på, at sportsjournalistik i hans optik ikke kun handler om at være kritisk, men også underholdende:
”Hvis man kun mener, at sportsafdelingen skal lave kritisk journalistik, så har man misforstået den genre,” sagde Jacob Kwon.
Sender ”ærgerligt signal”
Bemærkningerne blev lagt mærke til af journalist Jeppe Laursen Brock, der dækker sport for Politiken. Det fortæller han til Journalisten ved konferencen Play the Game i Odense, hvor der netop er fokus på Qatar og manglende kritisk dækning i sportsjournalistikken.
Qatar og sportswashing
Om lidt over en måned går verdens allerstørste fodboldstjerner på banen til et dybt kontroversielt VM i Qatar.
I juni deltog Journalisten i konferencen Play the Game i Odense, hvor der blandt andet var fokus på sportswashing og manglen på kritisk sportsjournalistik.
Læs de øvrige historier her:
Sportsjournalister kritiserer ”latterlig” opfordring fra DBU-formand
For Jeppe Laursen Brock viser udtalelsen fra ’Presselogen’, at mediebranchen har en tendens til at devaluere de journalister, der arbejder med sport. Han synes, det sender et signal om, at den ikke kan dække den slags kritisk, og at det derfor skal overlades til nyhedsafdelingen.
”Jeg mener godt, at jeg kan finde ud af at dække de kritiske sider af sporten og gøre det bedre end nogen, der bare kastes ind i det,” siger han.
”Det svarer jo til, at Politiken sender mig ind for at dække Mette Frederiksen op til folketingsvalget. Det er jo ikke mit område, men de politiske journalisters,” fortsætter han.
Også kollegaen Nicklas Degn, der dækker sport og udlandsstof for Radio4, mener, at Jacob Kwon sender et signal om, at sporten dækkes ”stedmoderligt”:
”TV 2 har en meget kompetent sportsafdeling, så jeg kan ikke forstå, at de ikke skulle kunne tage den kritiske dækning på deres skuldre,” siger han.
Jeppe Laursen Brock ser det som en tendens i branchen. En erkendelse af, at niveauet for kritisk journalistik inden for sporten ikke er god nok.
”Han kommer til at sende et ærgerligt signal om, at journalistik om sport skulle være noget helt særligt og anderledes end det andet, og det synes jeg ikke, det er.”
Kwon: Sporten skal også være kritisk
Jacob Kwon mener ikke, at man skal tolke hans ord sådan, at der ikke kan laves kritisk journalistik på en sportsredaktion. Her fremhæver han også, at han selv har været chef for sportsredaktionen på DR, hvor der ifølge ham blev lavet en masse god og kritisk sportsjournalistik.
Der er også flere eksempler på, at sportsjournalister fra TV 2 har dækket Qatar kritisk.
I stedet handler hans pointe i ’Presselogen’ om, at dækningen af sport ikke er så firkantet:
”En nyhedsredaktion vil som udgangspunkt altid lave kritisk journalistik og vil altid have en kritisk tilgang til journalistikken. Det vil man ikke altid på en sportsredaktion,” siger Jacob Kwon.
Han medgiver, at de seneste års skumle opkøb af Premier League-klubber med penge fra udemokratiske nationer og udpegelsen af Qatar som værtsland øger risikoen for ”sportswashing”, og at der derfor er brug for et særdeles kritisk blik på sportens verden.
Og ifølge Jacob Kwon er det også vigtigt at lave kritisk journalistik om værtsskabet i Qatar fra både nyhedsredaktionen og sportsredaktionen, men på samme tid er det vigtigt at holde for øje, at en del af sporten også er underholdning i form af spillet på banen:
”Sportsjournalistikken skal også kunne være kritisk, for ellers synes jeg, man har et problem som sportsredaktion. Men der er også noget omkring, at hver ting skal ske til sin tid. For betyder det også, at når vi om lidt over en måned skal spille mod Tunesien i Qatar, så skal den transmission og visning af kampen være gennemsyret af kritisk journalistik i forhold til, at det sendes i Qatar?” spørger han retorisk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.