Politik

TV 2-chef: Selvfølgelig er Theresa Scavenius’ taxature journalistisk relevante

Alternativets klimaordfører ønsker ikke at stille op til interview med TV 2 om, at hun over en årrække har benyttet sig af taxa i en sådan grad, at det undrer hendes arbejdsgiver

Selvfølgelig er det journalistisk relevant at undersøge, hvordan klimaordfører for Alternativet Theresa Scavenius selv agerer.

Sådan lyder det fra Mads Bisgaard, ledende redaktionschef for TV 2 Politik, efter at TV 2 i aftes udgav en historie om netop Theresa Scavenius’ taxature betalt af Aalborg Universitet, hvor hun forsker i klima.

Historien er, at Theresa Scavenius har benyttet sig af arbejdsgiverbetalt taxa i en sådan grad, at det har fået hendes arbejdsgivere på Aalborg Universitet til at rejse spørgsmål om nødvendigheden af omfanget af taxature.

I en periode over 3,5 år fra 2019 til 2021 har hun i arbejdsregi taget taxa mindst 60 gange, og langt størstedelen af turene er ifølge TV 2 foretaget i København på en strækning på mindre end 10 kilometer.

Det er sket, mens Theresa Scavenius har fremført, at hun ønsker et bilfrit København, og at politikere skal være forbilleder i klimakampen.

”Det betyder ikke, at klimaforkæmpere ikke må udlede CO2, men hvis der er en stor diskrepans i det, man gerne vil opnå af forandringer i samfundet med det, man selv gør, så synes vi, at det er journalistisk relevant at undersøge,” siger Mads Bisgaard.

”Det stopper aldrig”

Men Theresa Scavenius har ikke villet kommentere historien om taxaturene over for TV 2. I stedet skrev hun klokken 14.19 et tweet med et skærmbillede af en sms, som en journalist fra TV 2 havde sendt hende med henblik på at få et interview om folketingsmedlemmets taxaforbrug.

”Det stopper aldrig,” skriver Theresa Scavenius på Twitter med henvisning til den seneste uges medieomtale af hende.

Frihedsbrevet beskrev i sidste uge, at Theresa Scavenius på fem år har fløjet i arbejdsregi 24 gange. Flyveturene er primært foregået mellem København og Aalborg, mens der også er rejse til og fra Bruxelles, Wien og Bornholm.

Efterfølgende udgav Politiken en leder med budskabet, at Theresa Scavenius burde skamme sig, mens hun blev taget i forsvar i en leder i Berlingske.

”Selv om jeg aldrig havde fløjet, så havde medierne fundet noget andet at udskamme. Taxature, plastikstrips til valgplakater, kød, bil, bolig, børn, osv. Det er derfor, jeg insisterer på at hæve niveauet, og at politikere skal være almindelige mennesker,” skriver Theresa Scavenius i teksten til skærmbilledet af sms’en fra TV 2-journalisten.

Har taget sin tørn i mediemøllen

I et opfølgende tweet skriver klimaordføreren:

”Er der måske en af mine andre taxakørende kolleger på Christiansborg, der gider at tage den her? Jeg har taget min tørn i medierne for denne gang.”

Theresa Scavenius vendte aldrig tilbage på TV 2’s henvendelser, der ud over den omtalte sms også talte telefonopkald, opkald til Alternativets pressetelefon samt at TV 2-reporteren talte med ordførerens medarbejder, der blev informeret om detaljerne i forespørgslen.

Derfor blandede Mads Bisgaard, ledende redaktionschef for Politik på TV 2, sig også i tråden på Twitter og opfordrede Theresa Scavenius til at stille op.

”Jeg synes, det ville gavne journalistikken, at der kommer så mange kilder på som overhovedet muligt, som så også er i stand til at nuancere historien. Vi ville jo rigtig gerne spørge Theresa Scavenius til, hvorfor hun har kørt taxa i den mængde, hun har kørt. Det styrker kun journalistikken at høre hendes forklaring på det,” siger han og tilføjer:

”Der kan jo være alle mulige helt naturlige forklaringer på den taxamængde, men hvis hun ikke vil fortælle os det, kan vi heller ikke videreformidle det.”

Hvorfor er det overhovedet en historie for jer, at Theresa Scavenius har taget taxa i, hvad der svarer til 1,4 gange om måneden over 3,5 år?

”Klimakampen er jo en kamp, der kæmpes på både strukturelt niveau, men også helt ned på det personlige niveau. Og sådan skal det være, for det er den måde, vi driver omstillingen fremad. Derfor synes vi naturligvis, at det er journalistisk relevant at undersøge, hvordan dem, der står forrest i kampen, selv agerer.”

Ikke tæt på en nedre grænse

Men kunne man ikke have lavet den historie om snart sagt alle folketingsmedlemmer, at de har kørt taxa 1,4 gange om måneden, og samtidig står de og siger, at klimaet er vigtigt?

”Jo, men sagen her er, at Theresa Scavenius har kæmpet for et bilfrit København, og hun har sagt, at politikere skal gå forrest. Derfor er det selvfølgelig journalistisk relevant for os at spørge, hvorfor hun ikke reelt går forrest eller cykler forrest eller tager S-toget forrest.”

Så det er udelukkende, fordi hun har stillet sig frem på klimadagsordenen på den måde, hun har, at det bliver en historie?

”Jeg kan ikke sige det mere præcist. Det er, fordi Theresa Scavenius er meget ambitiøs på klimadagsordenen og gerne vil et bilfrit København, og at vi som samfund skal omstille os. Derfor synes vi, det er journalistisk relevant at undersøge, hvordan sådan en person selv agerer, fordi omstillingen kræver noget både af samfundet, men også af enkeltpersoner,” siger Mads Bisgaard og tilføjer, at det netop var Aalborg Universitets undren over taxaforbruget, der fik TV 2 til at gå ind i historien.

”Det handler ikke om, at man slet ikke må køre i taxa. Det handler om, at hun vil have et bilfrit København og samtidig benytter sig af taxa i en mængde, der får universitetet til at reagere.”

Hun skriver, at nu er det flyture og taxature, men at havde det ikke været det, så havde det været plastikstrips til valgplakater, kød, bil, bolig, børn. Har I en nedre grænse for, hvor I vil gå ind og pege på noget, der kunne ligne hykleri?

”Det har vi absolut. Klimaforkæmpere må gerne udlede CO2. Men hvis diskrepansen mellem deres ambitioner for omstillingen af samfundet er markant i forhold til, hvad de selv har af adfærd, synes vi, det er journalistisk relevant. Enhedslisten må også gerne optage realkreditlån, og Alternativets medlemmer må også gerne spise bøffer. På den måde er der en nedre grænse. Men jeg synes ikke, vi er tæt på nogen nedre grænse.”

Theresa Scavenius oplyser, at hun ikke har yderligere kommentarer til historien.

0 Kommentarer