TV 2-boss efter EU-nederlag: ”Der er intet at være nervøs for”

”Jeg kan godt se, at det lyder spændende at tale om kæmpe milliardbeløb og mulig konkurs. Men virkeligheden er slet ikke så dramatisk som de store overskrifter,” siger TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup til Journalisten. Og hvis TV 2 skulle ende med en milliardregning, forventer hun hjælp fra staten

TV 2’s adm. direktør, Merete Eldrup, tager dagens EU-dom stille og roligt.

”Vi kommer til at drive TV 2 præcis, som vi plejer. Jeg vil gerne sige til vores mange dygtige medarbejdere, at der er intet at være nervøs for. Denne her dom kommer ikke til at betyde noget,” fastslår hun over for Journalisten.

Det ligner ellers ikke en helt almindelig dag for TV 2. I formiddags afgjorde EU-Domstolen en principiel sag, og TV 2 tabte. Domstolen har fastslået, at midler, som TV 2 tjente via reklamesalg i 1995-96 og tilførte selskabet via TV 2 Fonden, skal betragtes som statsstøtte.

Dermed har Domstolen omgjort en afgørelse fra EU-Retten i 2015.

Men der er stor uenighed om, hvad det så vil betyde for TV 2.

Professor: Det kunne ikke være værre

Professor ved Aarhus Universitet Frands Mortensen lægger ikke fingre imellem i sin vurdering.

"TV 2 har tabt det hele i dag. Det kunne ikke være gået værre,” siger han til Journalisten.

Sagen handler grundlæggende om, hvorvidt TV 2 skal betale et stort beløb tilbage til staten – såkaldte ”ulovlighedsrenter”. Det mener konkurrenten Viasat, som har anlagt en sag ved Østre Landsret. Dommerne har ventet på EU-Domstolens afgørelse, som faldt i dag.

Ifølge Frands Mortensen betyder EU-dommen, at TV 2 vil tabe sagen ved Østre Landsret. Her har Viasat krævet, at TV 2 skal betale 1,8 mia. kr. tilbage til den danske stat.

Ikke så dramatisk som de store overskrifter”

Men det afviser Merete Eldrup.

”Jeg kan godt se, at det lyder spændende at tale om kæmpe milliardbeløb og mulig konkurs. Men virkeligheden er slet ikke så dramatisk som de store overskrifter,” siger hun.

Merete Eldrup nedtoner i øvrigt konsekvenserne for TV 2, hvis man skulle tabe ved Østre Landsret.

”Hvis vi taber sagen, så anker vi til Højesteret. Og hvis vi i sidste ende bliver dømt til at betale 1,8 mia. kr. til staten, så skal man lige huske på, at det er altså til vores egen ejer. Det er en rent teknisk ting. Jeg er overbevist om, at vi i så fald nok skal finde en løsning i samarbejde med staten og Europa-Kommissionen,” siger hun.

Gør ingen forskel for TV 2

Merete Eldrup henviser til, at TV 2 i så fald kan få en økonomisk indsprøjtning fra staten – en rekapitalisering. Hun nævner, at staten før har stået parat til at støtte TV 2 økonomisk, når der har været problemer.

Derudover har TV 2 en egenkapital på 1,5 mia. kroner.

Ud over ”ulovlighedsrenterne” på op til 1,8 mia. kroner har konkurrenterne også stillet krav om erstatning for unfair konkurrence. Dette beløb mener MTG/Viasat beløber sig til cirka en halv mia. kroner. Det ønsker Merete Eldrup dog ikke at forholde sig til.

”Vi er langt ude i fremtiden og hypoteserne. Det vil jeg ikke forholde mig til endnu. Jeg kan bare sige, at dagens dom gør ingen forskel for TV 2. Vi fortsætter, som vi altid har gjort,” siger hun.

Spild af tid”

Den komplekse sag har varet i over 10 år. Den startede med en vurdering fra Europa-Kommissionen, som mente, at TV 2 havde modtaget ulovlig statsstøtte, men at det var foreneligt med Det Indre Marked.

TV 2 var ikke enig i, at der var tale om ulovlig statsstøtte. Det fik TV 2 delvist medhold i hos EU-Retten i 2015. Og det afviste EU-Domstolen så i dag – EU-Retten tog ifølge dommerne fejl, og Europa-Kommissionen havde ret.

Men Merete Eldrup fastholder, at der er tale om en teknisk diskussion, som dybest set er ”spild af tid”.

”Dagens dom handler om, hvad der eventuelt skal betales renter af, hvis der skal betales renter. Men grundlæggende er det stadig en cirkulær bevægelse – hvad skal TV 2 betale til vores egen ejer? Jeg er helt sikker på, at uanset hvordan sagen falder ud, så finder vi en løsning.”

Forventer hjælp fra staten

Ud over sagen om statsstøtte, har TV 2 også en anden sag hængende over hovedet. Her kræver konkurrenterne Discovery og MTG ifølge TV 2's årsrapport en erstatning på samlet 2,1 mia. kroner plus løbende renter for, at TV 2 skulle have misbrugt sin markedsposition. Her er TV 2 dømt ved Højesteret, men der er endnu ikke taget stilling til, om det betyder, at der skal betales erstatning.

Merete Eldrup henviser til, at TV 2 vurderer, at en eventuel erstatning vil være langt lavere end de 2,1 mia. kroner plus renter.

Der hober sig jo mulige milliardregninger op. Hvad gør du, hvis TV 2 ender med en regning, som langt overstiger jeres egenkapital?

”Nu har vi heldigvis en solid egenkapital. Det er også derfor, vi har sørget for en god og sund økonomi. Hvis det skulle ende med, at vi skal betale disse ulovlighedsrenter, så skal vi nok finde en løsning med staten.”

Har TV 2 gjort noget i disse sager – i din tid – som du mener burde have været anderledes?

”Nej, det kan jeg ikke se. Det her er jo startet længe før min tid,” siger Merete Eldrup.

Du kan læse Journalistens forklaring af sagen her.

Læs også Journalistens interview med modparten MTG/Viasat her.

0 Kommentarer