TV 2 afslørede mere end Jæger-bogen

Den omstridte bog af Thomas Rathsack ser slet ikke så slem ud, efter at TV 2's dokumentar om danske jægersoldater mandag aften, lyder det fra forskellige iagttagere.

Den omstridte bog af Thomas Rathsack ser slet ikke så slem ud, efter at TV 2's dokumentar om danske jægersoldater mandag aften, lyder det fra forskellige iagttagere.

Stor opstandelse for ingenting. Det er det lys, den omstridte bog 'Jæger – i krig med eliten' af Thomas Rathsack og efterfølgende sager med fogedforbud og avispublicering af bogen står i tirsdag morgen.

Mandag aften sendte TV 2 dokumentarprogrammet 'Jægerne: Danmarks elitesoldater', og den udsendelse overgik langt de afsløringer i Jæger-bogen, mener blandt andet tidligere jægerkorpschef Poul Dahl.

»Der blev afsløret mere mandag aften af TV2, end Rathsack på noget tidspunkt har gjort,« siger Dahl til Berlingske Tidende.

Dokumentaren var lavet af journalist Niels Brinch med grønt lys fra Forsvaret, der dog ifølge Niels Brinch ikke har skullet godkende dokumentaren.

Dokumentaren følger blandt andet danske elitesoldater i Afghanistan. Man oplever dem i kampsituationer med Taliban og i eftersøgninger af Taliban-ledere.

Tirsdag morgen er der undren i mange kredse over, at Forsvaret reagerede så stærkt mod Thomas Rathsacks bog, men samtidig gav grønt lys til TV 2's dokumentar.

»Først farer forsvaret op og vil slæbe Thomas Rathsack i retten. Og nu tillader man så tv-billeder af, hvordan jægersoldaterne gennemfører en operation. Endda med militærets hjælp. Det hænger simpelt hen ikke sammen,« siger Enhedslistens Frank Aaen til Jyllands-Posten.

Også SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen undrer sig.

»Derfor får man den tanke, at forsvarets reaktion over for Thomas Rathsack ikke går så meget på indholdet, men udelukkende skyldes, at forsvaret ikke selv fik lov at styre og godkende bogen, som det var tilfældet med TV2-dokumentaren,« siger han til DR.

Fra flere sider vurderes der, at Thomas Rathsack i dag står væsentlig stærkere i den sag, der er rejst mod ham for at have overtrådt sin tavshedspligt.

1 Kommentar

Torben Krogh
9. FEBRUAR 2010
Re: TV 2 afslørede mere end Jæger-bogen

Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke har læst Thomas Rathsacks bog, men kun set tv-dokumentaren i går - og uha da, sikke nogle afsløringer: Jægersoldater går med våben, de skyder på fjenden og kan finde på at være ude om natten.. Og de har stiger med!

Jo, så lærte vi det. Og som jeg hørte i radioen her til morgen: Det blev vist, at de lægger lys ud for at vise vej, så kan fjenden lægge sig på lur nu. ah, mon ikke Taliban i forvejen har tænkt: Hov, der ligger sgu nogle lys ude i ørkenen, mon ikke lige, vi skal kigge på det? Trods alt har de været i krig en del år nu..

Men hvis Rathsacks bog ikke er mere afslørende end tv-programmet, så må Forsvaret da stå med en mega-dårlig sag, hvis de skulle ende i retten med den tidligere jægersoldat. Mon ikke de stikker (gevær)piben ind, før det kommer så vidt. Det er vel ikke sjovt at blive til grin - igen.