Tusindvis tilmeldte sig falsk event på Den Sorte Diamant

På Facebook kunne man i sidste uge tilmelde sig to identiske livestream-events. Men det ene var falsk og fik flere tusind tilmeldte. ”Jeg kom selv til at tilmelde mig det falske,” siger koordinator

”Vi har en ret vild oplevelse med Facebook i @sortediamant i disse dage”

Sådan begynder et tweet fra kommunikationskoordinator i Den Sorte Diamant Uffe Paulsen.

Den vilde oplevelse var, at ukendte personer havde lavet en kopi af Den Sorte Diamants livestream-event med Thomas Piketty på Facebook, og det falske event fik hurtigt flere tusind tilmeldte.
Uffe Paulsen fortæller, at de på Den Sorte Diamant oplevede noget lignende i sommer.

”Vi har set tilløb til det før i sommer. Vi havde fysiske events og arrangementer, hvor vi kunne se, der blev lavet kopier af de events af anonyme personer, men det blev aldrig rigtig stort.”

Det blev det denne gang, og Uffe Paulsen er overrasket over, hvor svært det var at se forskel på de to events.
”Jeg kom selv til at melde mig til det falske, fordi jeg troede, det var vores. Navnet er det samme, og kigger man på arrangøren, står der, at det er ”hosted by live stream Thomas Piketty Den Sorte Diamant”. De er totalt identiske.”

Da Uffe Paulsen opdagede det falske event, tog han kontakt til Facebook for at få det fjernet.
”Da jeg endelig kom igennem til noget support i går på en chat, bad de mig sende links, men fortalte mig derefter, at de ikke kan gøre noget.”

I stedet kom Facebook med det forslag, at Uffe Paulsen selv kunne gå ind og anmelde det og bede venner og kolleger gøre det samme. På den måde kunne der måske ske noget.
”Det er der stadig ikke,” fortalte han til Journalisten fredag eftermiddag.

Uffe Paulsen frygter, at dem, der står bag det falske event, på dagen for arrangementet vil lave et link, de kalder livestream, og at det vil føre folk til en anden side, hvor deres kontooplysninger kan lokkes ud af dem.
”Der har været nogle skriverier om det på amerikanske branchehjemmesider, fordi der var nogle musikfestivaler, der oplevede det i sommer. Da livestream pludselig blev populært på grund af corona, er der nogle svindlere, der har set et nyt marked,” siger han.

Journalisten har kontaktet Advice, der assisterer Facebook med pr og kommunikation i Danmark. Gennem dem fik vi en kommentar på mail fra Peter Münster, der er kommunikationschef for Facebook i Norden:

”Vi har fjernet de falske events og deaktiveret administratorerne. Vi bruger mange ressourcer på at holde vores platforme fri for forsøg på svindel og er de seneste år blevet rigtigt gode til at opdage langt det meste ved hjælp af kunstig intelligens, men nogle gange slipper enkelte ting alligevel igennem nettet. Vi beklager alle eventuelle gener både for arrangørerne af de rigtige events og for deltagerne,” skriver han.
Uffe Paulsen skrev til Journalisten fredag aften, at det så ud til, at Facebook havde slettet kopi-eventsene, men at der allerede er nye kopier.

Det rigtige event med Thomas Piketty er den 11. november. Det rigtige link er her.

 

0 Kommentarer

Læs også

Facebook-ændringer er en kold spand vand i hovedet på medierne

12. JANUAR 2018

35 pct. af de unge kan undvære journalistiske medier

03. MAJ 2019