Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:25 25.05.2022 Christian Lindhardt

Tusinder må vente på aktindsigt hos Rigsarkivet

En ændring af arkivloven, som gav borgerne ret til gratis adgang til arkivalier med deres egne personoplysninger, har lagt et enormt pres på Rigsarkivet. Det oplyser kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i et svar til Folketinget.

Før lovændringen, der trådte i kraft 1. januar 2021, behandlede Rigsarkivet årligt ca. 1.900 sager om indsigt i en sag vedrørende den pågældende selv. Men siden har Rigsarkivet modtaget 35.300 ansøgninger om adgang til egen sag og har i øjeblikket 11.997 ansøgninger liggende, der ikke er færdigbehandlede.

I et andet svar skriver ministeren, at der er penge på vej til, at Rigsarkivet kan få afviklet sagspuklen. Oprindeligt var der 1,4 mio. kr. årligt til Rigsarkivets håndtering af sager vedrørende borgeres adgang til egne personoplysninger, men da der er kommet langt flere henvendelser end forventet er der afsat yderligere 6,0 mio. kr. på finansloven i 2022.

”Jeg vil understrege, at den nuværende sagsbehandlingstid naturligvis ikke er i overensstemmelse med hensigten bag ordningen,” skriver Ane Halsboe-Jørgensen i svaret.

SENESTE NYT

Flere nyheder