Beskeden om, at hele Tænks redaktion er fritstillet med øjeblikkelig varsel, har taget hårdt på medarbejderne. Tillidsrepræsentanterne fortæller om chokket i dag og bekymringerne for dagen i morgen.Torsdag morgen klokken ni samledes Tænks journalister til møde med ledelsen, og en halv time senere stod det klart, at fredag bliver sidste dag på redaktionen i Fiolstræde. Kun chefredaktør Lis Hornø bliver en måned for at overlevere til Forlaget Benjamin, der fremover skal producere bladet. Testafdelingen fortsætter dog inhouse.
»Det har været uklarhed om, hvilke muligheder der egentlig var i spil, men det er selvfølgelig mit værste mareridt,« siger tillidsrepræsentant Thomas Lemke til journalisten.dk og tilføjer:
»Jeg er enormt trist over de ting, der er sket, og lidt bekymret for bladets fremtid, men jeg håber, at det kan blive videreført med den kritiske linje, det har været kendt for. Og selv om det har været hårde omstændigheder, så synes jeg, at vi er kommet frem til en ok fratrædelsesordning for medarbejderne.«
Thomas Lemke er nu i Frankrig, men har været med undervejs i processen, der torsdag blev meldt ud til de øvrige redaktionelle medarbejdere.
Chok, våde øjne og whiskey
Fungerende tillidsrepræsentant for Tænk Annelene Højvang Larsen har været i huset hele dagen, og hun fortæller, at stemningen har været tung hele dagen:
»Først var der mest chok. Man havde selvfølgelig frygtet, at det kunne være det her, der skulle ske, men folk håbede på, at ledelsen ikke havde valgt den værst tænkelige løsning,« siger Annelene Højvang Larsen til journalisten.dk.
»Så gik det over i knus og våde øjne, efterhånden som realiteterne gik op for folk.«
Derefter begyndte de praktiske spørgsmål at komme, fortæller hun:
»Det var alt lige fra, om man kunne beholde sin arbejdsmobil, til om man måtte søge nyt arbejde med det samme. Heldigvis havde vi Christian Dølpher fra forbundet inde for at gennemgå opsigelsen og for at besvare spørgsmål,« siger Annelene Højvang Larsen.
Hen ad eftermiddagen har dagens hændelser sat sig blandt journalisterne.
»Nu har folk netop forladt huset for at få sig en øl eller en skarp whiskey,« siger Annelene Højvang Larsen.
Hun fortæller, at folk i morgen kommer ind for at rydde deres skriveborde og lave den sidste overlevering.
»En særlig dansk ting« i et kommercielt bladhus
Medarbejderne frygter ikke kun for tabet af deres job, men også for, om det kan betyde, at Tænk taber skarphed. Som journalisten.dk tidligere har beskrevet, mister Forbrugerrådets blad nemlig nu sit frihedsbrev.
»Vi har haft et frihedsbrev, der har gjort, at vi har kunnet tale frit på nogle punkter, og det er klart, at det er svært at se, hvordan det kan blive videreført,« siger Thomas Lemke.
For Thomas Lemke er det afgørende, at bladet holder sig skarpt.
»Hos den almindelige dansker er Tænk en særlig dansk ting, som alle ved, hvad er, og det håber jeg, at Forbrugerrådet holder sig for øje,« siger Thomas Lemke.
Traditionen for kritik og kant går langt tilbage, og især den ikoniske Poul Henningsens indflydelse har vejret i redaktionslokalerne.
»PH var kendt som en samfundsrevser og en kritiker, og hele hans etos har været i Forbrugerrådet og Tænk. Han var meget opmærksom på at retningsgive den kæmpestore magt, som forbrugerne har. Da det først blev foreslået, at bladet skulle hedde Køb, slog han i bordet og sagde: Nej, det skal hedde Tænk, for hele pointen er, at folk skal tænke sig om. Den historie viser meget godt Tænks formål, og det håber jeg meget kan føres videre,« siger Thomas Lemke.
Han har dog sine betænkeligheder ved, om bladets ånd er kommet i trygge hænder.
»Benjamin og andre kommercielle bladhuse lever jo af en masse annoncer – også for nogle af de virksomheder, som er blevet kritiseret gennem årene, og det her vil blive en helt ny gæst i huset. Jeg tror, man er meget opmærksom på det fra Forbrugerrådets side, men det er da en bekymring, som jeg har,« siger Thomas Lemke.
Fair proces
Tillidsrepræsentanterne blev informeret om beslutningen om at afskedige journalisterne i fredags, men i ugerne forinden havde de været i dialog med ledelsen om, hvordan det, der blev kaldt »nødvendige tilpasninger«, skulle realiseres. En formulering, som Thomas Lemke i dag kalder »meget, meget diplomatisk«.
»På det tidspunkt kunne vi godt se, at det var nogle voldsomme ting, men vi håbede jo, at der var nogle af dem, som vi på en eller anden måde kunne gøre noget ved eller tale om. Dialogen har været til stede, men ikke lige så meget, som jeg havde håbet eller forventet,« siger Thomas Lemke.
Ud over fredagens overlevering er journalisterne på Tænk fritstillet med øjeblikkelig virkning og tre måneders løn. Ifølge aftalen bliver der ikke modregnet i lønnen, hvis de får nyt arbejde i perioden, og de får 15.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse, der kan bruges på efteruddannelse, psykologhjælp eller lignende.
»På de punkter er jeg glad for, at Forbrugerrådet er kommet os i møde. Worst case scenariet havde været, at folk skulle have arbejdet videre de næste tre måneder, men det sker heldigvis ikke,« fortæller Thomas Lemke.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.