Trykte aviser på nettet

Den norske avis Aftenposten tilbyder nu sin trykte udgave for en tier – på nettet. Man betaler via et opkald på mobiltelefonen. "Vi har fået et redskab, der giver os mulighed for at tjene penge på nettet," mener udviklingschefen.

For første gang kan man købe og se en papiravis på nettet.

Oslo-avisen Aftenposten begyndte for to uger siden et forsøg, der giver nordmændene adgang til dagens papiravis fra deres computer.

Man har brug for en mobiltelefon og en internetforbindelse. På Aftenpostens internetavis taster man sit mobiltelefonnummer. I løbet af få se-kunder modtager man en SMS-besked med en kode. Den giver direkte adgang til dagens papiravis. Man bladrer rundt i avisen via en oversigt i venstre margin.

"Det er en form for løssalg af avisen. Men i stedet for at gå i kiosken, kan man købe den over nettet," siger redaktør for Aftenpostens netavis, Sverre Amundsen. Han pointerer, at den nye elektroniske papiravis ikke konkurrerer med Aftenpostens netavis, da de er vidt forskellige. Aftenposten har derfor ikke planer om at drosle ned for den gamle netavis.

I første omgang bliver de faste abonnenter udstyret med en kode, så de får gratis adgang til papiravisen på nettet.

Andre kan bruge mobilen og får lagt en tier oveni telefonregningen hver gang, de læser papiravisen på nettet.

"Norge er et stort land," starter Tone Løiland, der er souschef i udviklingsafdelingen på avisen og hovedarkitekt bag projektet.

"Nogle steder får man den trykte udgave en dag for sent. De folk kan nu se den trykte udgave, så snart den er udgivet," siger Tone Løiland. Hun mener også, at den trykte avis på nettet kan være interessant for folk på ferie eller nordmænd, der bor i udlandet.

Hun erkender dog, at langt de fleste vil foretrække en papiravis i hånden i stedet for på nettet.

"Produktet er måske marginalt," siger Tone Løiland.

"Men udgangspunktet har været, at vi vil teste betalingsmetoder på nettet. Revolutionen for os er betalingssystemet," siger hun.

"I dag er avisernes netaviser gratis, og det har jo vist sig ikke at kunne betale sig," siger hun.

Tone Løiland forestiller sig dog ikke, at man på sigt kan tage penge for netavisen.

"Det er nyheder, der findes mange andre steder. Dem vil folk ikke betale for," siger hun.

Hun tror derimod, at det handler om at videreudvikle modellen med at lægge de trykte avissider på nettet.

"Det gælder om at finde mere værdifuld information. Måske give adgang til et arkiv eller lignende."
Idéen med den personlige avis ligger også lige for. Hvis en læser kun er interesseret i sport, får han kun adgang til sportssiderne, som måske yderligere er udstyret med adgang til opdaterede resultat-lister eller sportsarkivet.

"Det her er kun starten," siger udviklingskvinden fra Aftenposten.

0 Kommentarer