Trusler mod lokalredaktør er endt i retssag: Det er utilstedeligt

”Jeg skal nok fange dig, bare vent og se,” lød det blandt andet i telefonen til journalist og lokalredaktør Carsten Lysdal, da han for to år siden blev ringet op af en vred person. Nu er sagen for retten i Næstved

Carsten Lysdal husker tydeligt den oktoberdag forrige år, hvor han sad på redaktionen i Slagelse. Han er journalist og lokalredaktør på Sjællandske Medier.

Han havde netop optaget et interview med en kurator, da han igen blev ringet op. Og han besluttede hurtigt at lade optageren fortsætte med at køre.

Personen i den anden ende af røret var nemlig alt andet end tilfreds, og Carsten Lysdal kunne genkende hans stemme og måden, han talte på, fra en retssag, han havde dækket kort forinden. En retssag, hvor en 34-årig tyrkisk statsborger var blevet idømt fængsel efter vold og indsmugling af hash til Slagelse Arrest.

Carsten Lysdal er ikke i tvivl om, at det er den dømte mand fra sagen, som havde ringet ham op.

”Jeg skal nok fange dig, bare vent og se. Hvis ikke jeg fanger dig, fanger jeg dine børn, prøv og hør, jeg fanger din kone,” lød det blandt andet i telefonen ifølge anklageskriftet fra byretten.

Og senere:

”Næste gang du truer mig, så får du at se, hvad der sker, og det er ikke en trussel.”

Men Carsten Lysdal var uenig, og han valgte at anmelde hændelsen til politiet. I sidste uge kom den to år gamle sag for retten i byretten i Næstved. Den 34-årige er tiltalt for trusler.

Kigget sig over skulderen

”Jeg blev utryg over situationen, det blev intimiderende på en eller anden facon, fordi han involverede min kone og mine børn,” siger Carsten Lysdal.

Fire dage før opkaldet havde han fået en truende email fra en email-adresse, hvor mandens navn indgik. ”Du fucker med en forkiet person,” stod der blandt andet i mailen. Det faktum, at Carsten Lysdal havde både mailen og en optagelse af opkaldet, gjorde ham sikker i sin sag om, at han skulle gå til politiet med truslerne.

”Vi er jo vant til lidt af hvert som journalister, man kan jo sagtens få nogen i røret, der siger ’du er en spade’, hvis man har skrevet noget, de er utilfredse med. Men det var dels det lidt grovere i det, og så det at han begyndte at involvere min familie, der gjorde udfaldet,” siger han.

Efter opkaldet gik han og ventede på, om der ville ske mere fra mandens side. Om han for eksempel ville troppe op på redaktionen, hvor Carsten Lysdal arbejder.

”Den tanke har strejfet mig mange gange. Og jeg har også helt sikkert, når jeg har dækket et byrådsmøde eller noget om aftenen, hvis det har været mørkt, kigget mig over skulderen. Han er ikke en, jeg gider have en konfrontation med,” siger lokalredaktøren.

På en måde har han vundet

Selv om opkaldet fik Carsten Lysdal til at føle sig utryg, har det ikke ændret på, hvordan han har dækket nyheder og passet sit arbejde som journalist på Sjællandske Medier, siger han. Men:

”Jeg vil godt indrømme, at hvis der var kommet en sag med ham efterfølgende, så ved jeg ikke, om jeg ville have dækket det. Alene fordi jeg ikke gider, at han skulle svine mig til igen. Så på den måde kan man jo godt sige, at han har vundet,” siger Carsten Lysdal.

Og det har været ubehageligt at blive udsat for trusler, fordi han som journalist har dækket en retssag med en foromtale og en retsreportage – hvilket er helt standard for hans redaktion. Og en væsentlig del af lokalavisens dækning af nyheder i lokalområdet, påpeger Carsten Lysdal.

”Det er jo ikke privat-Carsten, der skriver artikler, det er journalist-Carsten. Så når der kommer sådan en mand og kæder det ene sammen med det andet, så bliver jeg vred og pikeret. Det er utilstedeligt, hvis man ikke kan skrive og udføre sit job uden at skulle bekymre sig for, om der kommer en og skriver eller siger noget truende til en,” siger han.

I de to år, der er gået siden det grove telefonopkald, har han ikke oplevet andre trusler eller andre former for ubehagelig adfærd fra mandens side.

Den 34-årige tiltalte i sagen nægter sig skyldig ifølge Sjællandske Mediers dækning fra retsmødet. Han er tiltalt for trusler i andre forhold end dem med Carsten Lysdal, og på grund af de mange vidneafhøringer er domsafsigelsen udskudt til januar næste år.

Journalisten har uden held forsøgt at få en kommentar fra mandens forsvarsadvokat.

0 Kommentarer

Læs også

Paludan i mail til journalist: ”Du skal få den opmærksomhed, som du beder om”

Paludan i mail til journalist: ”Du skal få den opmærksomhed, som du beder om”

09. OKTOBER 2020
Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting” 1

Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting”

04. JUNI 2020