Trusler gav fængselsstraf

To domme slår fast, at det koster fængselsstraf at true pressefotografer.

To domme slår fast, at det koster fængselsstraf at true pressefotografer.

»Du holder op med at fotografere nu. Og så forlader du byen. Ellers får du nogen på hovedet.«
Den besked fik pressefotograf Flemming Keith Karlsen af en Bandidos-rocker uden for retsbygningen i Nykøbing Falster i sommer, da han dækkede en retssag for B.T..
Flemming Keith Karlsen efterkom ikke ordren om at flytte fra Nykøbing. Tværtimod lagde han sag an mod rockeren.
»Jeg er i min gode ret til at fotografere uden for en retsbygning. Det skal en rocker ikke prøve at forhindre mig i,« lyder Flemming Keith Karlsens begrundelse.
Kort før jul gav byretten i København ham ret i det synspunkt. Rockeren blev samlet idømt ni måneders fængsel for narkokriminalitet og for ulovlig tvang mod Flemming Keith Karlsen.
Man kan ikke læse ud af dommen, hvor meget truslerne mod Flemming Keith Karlsen fylder i den samlede straf. Men en dom mod en anden Bandidos-rocker giver en pejling. Mens Flemming Keith Karlsen blev truet, tog en anden rocker sig af fotograf Per Rasmussen, der var på arbejde for Ekstra Bladet. Også Per Rasmussen lagde sag an, og i efteråret blev rockeren idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have forsøgt at forhindre Per Rasmussen i at passe sit arbejde (dommen blev omtalt i JOURNALISTEN nummer 16/1997).

Ville hente sin gun
I modsætning til Flemming Keith Karlsen bor Per Rasmussen ikke i Nykøbing, så han blev ikke truet yderligere. Det gjorde Flemming Keith Karlsen.
»En halv snes dage senere spiste jeg frokost i sejlklubben, da rockeren tilfældigvis kom ind og fik øje på mig,« fortæller Flemming Keith Karlsen.
»Han spurgte, om han ikke allerede havde sagt, at jeg skulle forlade byen. Og så gav han mig fem minutter til at forsvinde. Ellers ville han hente sin gun og skyde knoppen af mig,« siger Flemming Keith Karlsen, der hurtigt blev klar over, at han denne gang skulle tage truslen alvorlig.
»Han råbte til sin kammerat udenfor, at nu skulle jeg nakkes,« siger Flemming Keith Karlsen, der blev så bange, at han straks ringede til politiet. Et par minutter senere var hele området spærret af.
En uge senere var Flemming Keith Karlsen på torvet for at fotografere den årlige byfest i Nykøbing. Pludselig var rockeren der igen: »Har jeg ikke sagt til dig, at du skal forlade …«
»Mere nåede han ikke at sige, før han fik øje på, at jeg var sammen med politimesteren,« siger Flemming Keith Karlsen, der resten af dagen måtte have en ven til at gå med rundt på torvet, da han skulle fotografere.
»Jeg var bange. Først truslen i sejlklubben og så på torvet.«

Opsøgte ham privat
Flemming Keith Karlsen blev ikke kun truet på gaden. Andre Bandidos-rockere opsøgte ham privat. Flere gange kom han hjem om aftenen og så, at der holdt en bil med Bandidos-rockere på gadehjørnet. Og han ved fra sine naboer, at de ofte bankede på hans dør. Flemming Keith Karlsen var dog kun hjemme én af gangene. »Pludselig stod der fire rockere i oksehud og ville vide, om jeg skulle vidne i en retssag. Heldigvis var jeg ved at flytte fra min lejlighed, så de faldt til ro, da de fik øje på flyttefolkene,« siger Flemming Keith Karlsen.
Rockerne nåede dog at spørge, om han var ved at forlade byen.
»Jeg forklarede, at hvis jeg ikke er der, så kommer der en kollega og overtager mit arbejde. Hvis de også skræmmer ham væk, ja så kommer der endnu én,« siger Flemming Keith Karlsen, der stadig bor i Nykøbing.

Fred uden betingelser
Bandidos-rockeren blev kun dømt for ulovlig tvang mod Flemming Keith Karlsen uden for retsbygningen, mens han blev frifundet for de øvrige forhold, der skete i ugerne efter den første trussel uden for retsbygningen.
Alligevel mener Flemming Keith Karlsen, at rockerne har ændret strategi over for pressen. Det gik op for ham den 18. august sidste år.
»Den dag blev jeg kontaktet af den lokale talsmand for Bandidos-rockerne. Han sagde, at de havde været forkert på den, men at nu havde de forstået, at vi pressefolk skal have lov at passe vores arbejde. Så jeg skulle ikke være bange for at blive truet igen,« fortæller Flemming Keith Karlsen, der troede på talsmanden.
»Det var uden betingelser, at jeg ikke skulle trues mere. Derfor er det min helt klare fornemmelse, at rockerne havde snakket meget om deres forhold til pressen,« siger Flemming Keith Karlsen, der ikke er i tvivl om, hvorfor rockerne i løbet af få måneder ændrede strategi.
»De fandt ud af, at for meget dårlig omtale i pressen kan føre til en endnu strammere lovgivning omkring dem. Samtidig så de, at ærkerivalerne fra Hells Angels med bikershows og andre initiativer havde fået vendt sympatien, så de fremstod som de »gode« rockere i rockerkrigen,« siger Flemming Keith Karlsen.
Rockerne har ikke truet ham siden den 18. august. Heller ikke selv om han anlagde sag mod en af dem.

Uskyldige rockere
Kriminalinspektør Bent Jørgensen fra politiet i Nykøbing er enig i, at Bandidos-rockerne har taget ved lære af Hells Angels.
»Rockerne vil stadig gerne bestemme, hvad aviserne skal skrive og navnlig ikke skrive. Men de er holdt op med at true fotografer og journalister, fordi de har indset, det kan ødelægge deres image. De vil gerne fremstå som uskyldige motorcykelfolk,« siger Bent Jørgensen.
Også dommen på 60 dages ubetinget fængsel til den Bandidos-rocker, der truede fotograf Per Rasmussen, spiller en rolle.
»Rockerne blev noget overraskede over dommen. Selv om det ofte ser ud til, at de ligefrem står i kø for at komme i fængsel, så bryder de sig bestemt ikke om det. Der er ingen tvivl om, at de 60 dage har en vis indflydelse på, hvordan rockerne opfører sig over for pressen fremover,« siger Bent Jørgensen.

0 Kommentarer