Truet på sit levebrød

"Mere end halvdelen af min omsætning kommer fra Berlingske Tidende, så jeg håber, det er et midlertidigt stop. Jeg kan jo kun holde den kørende, så længe banken siger ok."

"Mere end halvdelen af min omsætning kommer fra Berlingske Tidende, så jeg håber, det er et midlertidigt stop. Jeg kan jo kun holde den kørende, så længe banken siger ok."

Freelance-journalist Elon Cohn er truet på levebrødet. Han er stoppet med at levere artikler til Berlingske Tidende, efter han blev præsenteret for kontrakten om videreudnyttelse.

"Jeg kan ikke skrive under på, at jeg skal afgive retten til at sælge mine artikler videre uden ekstra betaling. Vi skal ligesom de fastansatte på Berlingske Tidende have penge for at afgive noget af vores ophavsret."

Elon Cohn er med i Berlingske-freelancernes netværk, som består af 85 freelancere. Netværket forsøger med Journalistforbundets hjælp at få alle freelancere til at lade være med at sætte underskrift på Berlingskes kontrakter.

"Uden netværket ville jeg føle mig presset. Men når vi står sammen, så håber jeg, at Berlingske vil forhandle med os," siger Elon Cohn.

Han skriver mest om stofområderne erhverv, bolig og biler, og Berlingske Tidende er hans vigtigste kunde.

"Jeg har selvfølgelig ikke lagt alle æg i samme kurv. Men Berlingske Tidende er et kvalitetsstempel, som jeg bruger, når jeg sælger til andre udgivere."

Elon Cohn er diplomatisk, når han skal fortælle sin mening om Berlingskes planer.

"Jeg har fuld forståelse for, at Berlingske er nødt til at udnytte sit stof bedre i en situation, hvor dagbladene generelt er presset. Men vi skal ikke bære hele byrden. Berlingske må dele indtægterne ved videresalg med os," siger han.
Elon Cohn ser gerne, at freelancerne får en overenskomst med Berlingske Tidende om videresalg.

"Men det bizarre er jo, at vi som selvstændige har svært ved at lave en kollektiv aftale."

Han tror, at Berlingske Tidende vil komme til forhandlingsbordet, fordi de mangler det stof, som han og andre freelancere plejer at lave.

"I øjeblikket mangler Berlingske kvalitetsprodukterne fra sine freelancere i spalterne. Så jeg regner da med, de får brug for os igen," siger Elon Cohn.

Læs også: Angreb på ophavsretten, Videresælgerne, Guldægget smadret og Truet journalistik.

0 Kommentarer