
Susanne Mertz/Scanpix
Tirsdag var journalist Anders-Peter Mathiasen på Christiania. På vej ud fra fristaden blev han stoppet af et par christianitter, to yngre danske mænd på omkring 20 år.
»De forlangte at kropvisitere mig, fordi de havde set, at jeg havde fotograferet, og fordi de vidste, at jeg er journalist. Det første er forkert, mens det andet er korrekt,« siger Anders-Peter Mathiasen.
Han nægtede at adlyde.
»Så spurgte de, om jeg kunne huske historien om TV 2-journalisten, der var blevet strippet. Det ville de også gøre ved mig nu. De sagde tre gange, at de ville strippe mig og smide mig ud,« forklarer Anders-Peter Mathiasen, der forsøgte at give de to mænd en skideballe »og lave lidt larm«.
Kommer ikke tilbage
Eneste reaktion var, at en tredje christianit kom hen og sagde, at Anders-Peter Mathiasen skulle slappe af – og at det var de to unge mænd, det var synd for, forklarer han. Optrinnet endte dog med, at Anders-Peter Mathiasen fik sig talt ud af situationen.
I dag siger han, at han ikke tror, han vil besøge Christiania igen. Anders-Peter Mathiasen er freelancer og har arbejdet for blandt andre Ekstra Bladet og Politiken og vundet to Cavlingpriser.
»Jeg har arbejdet derude før, og jeg har ikke oplevet noget lignende. Jeg synes, det er en skændsel for Christiania, at ingen greb ind,« siger han.
I 2012 blev en reporter fra TV 2 overfaldet og smidt ud af Christiania, fordi han blev afsløret i at filme med skjult kamera.
Sidste år opgav forfatteren Peter Øvig at lave en bog om Christiania, fordi politiet sagde, at det kunne bringe hans familie i fare.
Frygter Christiania og Marokko
I oktober 2014 lavede Mads Ellesøe et program om Pusherstreet for DR2. Mads Ellesøe havde fået tilladelse til at filme fra fristaden og på Pusherstreet.
Han har ikke besøgt stedet siden.
»Efter udsendelsen fik jeg ad omveje at vide, at jeg ikke skulle bryde mig om at komme der mere. Når jeg hører om det, der er sket med Anders-Peter Mathiasen, bestyrker det mig i, at det er den rette beslutning,« siger Mads Ellesøe.
Han synes, det er trist, at kritisk medieomtale af handlen med hash i Pusherstreet betyder, at journalister ikke tør komme på fristaden.
»Det er ærgerligt – for jeg kan faktisk godt lide Christiania og det, stedet står for,« siger han.
Er der andre områder, hvor du ikke kommer, fordi du har dækket det som journalist?
»Der er to steder, jeg aldrig besøger. Det ene er Christiania, og det andet er Marokko, hvor jeg havde lavet en kritisk radiodokumentar. Efterretningstjenesten kom midt om natten, konfiskerede vores pas, tog SIM-kortene ud af vores telefoner, gennemrodede alle vores ejendele og sendte os på et fly hjem,« siger Mads Ellesøe.
Vil straks tage episoden op
Knud Foldschack er talsmand og advokat for Christiania. Han skriver i en mail til Journalisten, at christianitterne vil undersøge overgrebet mod Anders-Peter Mathiasen hurtigst muligt.
”Bestyrelsen vil straks tage episoden op og finde ud af, hvad der er sket, og hvad vi kan gøre. Under alle omstændigheder tager vi afstand fra det helt urimelige overfald,” lyder det fra Knud Foldschack.
4