Truet på Christiania: »De ville strippe mig og smide mig ud«

Anders-Peter Mathiasen blev tirsdag truet af to christianitter, der genkendte ham som journalist. »Det er en skændsel for Christiania, at ingen greb ind,« siger han. »Der er to steder, jeg aldrig besøger. Det ene er Christiania, og det andet er Marokko,« siger journalist Mads Ellesøe. Christiania vil tage episoden op

Tirsdag var journalist Anders-Peter Mathiasen på Christiania. På vej ud fra fristaden blev han stoppet af et par christianitter, to yngre danske mænd på omkring 20 år.

»De forlangte at kropvisitere mig, fordi de havde set, at jeg havde fotograferet, og fordi de vidste, at jeg er journalist. Det første er forkert, mens det andet er korrekt,« siger Anders-Peter Mathiasen.

Han nægtede at adlyde.

»Så spurgte de, om jeg kunne huske historien om TV 2-journalisten, der var blevet strippet. Det ville de også gøre ved mig nu. De sagde tre gange, at de ville strippe mig og smide mig ud,« forklarer Anders-Peter Mathiasen, der forsøgte at give de to mænd en skideballe »og lave lidt larm«.

Kommer ikke tilbage

Eneste reaktion var, at en tredje christianit kom hen og sagde, at Anders-Peter Mathiasen skulle slappe af – og at det var de to unge mænd, det var synd for, forklarer han. Optrinnet endte dog med, at Anders-Peter Mathiasen fik sig talt ud af situationen.

I dag siger han, at han ikke tror, han vil besøge Christiania igen. Anders-Peter Mathiasen er freelancer og har arbejdet for blandt andre Ekstra Bladet og Politiken og vundet to Cavlingpriser.

»Jeg har arbejdet derude før, og jeg har ikke oplevet noget lignende. Jeg synes, det er en skændsel for Christiania, at ingen greb ind,« siger han.

I 2012 blev en reporter fra TV 2 overfaldet og smidt ud af Christiania, fordi han blev afsløret i at filme med skjult kamera.

Sidste år opgav forfatteren Peter Øvig at lave en bog om Christiania, fordi politiet sagde, at det kunne bringe hans familie i fare.

Frygter Christiania og Marokko

I oktober 2014 lavede Mads Ellesøe et program om Pusherstreet for DR2. Mads Ellesøe havde fået tilladelse til at filme fra fristaden og på Pusherstreet.

Han har ikke besøgt stedet siden.

»Efter udsendelsen fik jeg ad omveje at vide, at jeg ikke skulle bryde mig om at komme der mere. Når jeg hører om det, der er sket med Anders-Peter Mathiasen, bestyrker det mig i, at det er den rette beslutning,« siger Mads Ellesøe.

Han synes, det er trist, at kritisk medieomtale af handlen med hash i Pusherstreet betyder, at journalister ikke tør komme på fristaden.

»Det er ærgerligt – for jeg kan faktisk godt lide Christiania og det, stedet står for,« siger han.

Er der andre områder, hvor du ikke kommer, fordi du har dækket det som journalist?

»Der er to steder, jeg aldrig besøger. Det ene er Christiania, og det andet er Marokko, hvor jeg havde lavet en kritisk radiodokumentar. Efterretningstjenesten kom midt om natten, konfiskerede vores pas, tog SIM-kortene ud af vores telefoner, gennemrodede alle vores ejendele og sendte os på et fly hjem,« siger Mads Ellesøe.

Vil straks tage episoden op

Knud Foldschack er talsmand og advokat for Christiania. Han skriver i en mail til Journalisten, at christianitterne vil undersøge overgrebet mod Anders-Peter Mathiasen hurtigst muligt.

”Bestyrelsen vil straks tage episoden op og finde ud af, hvad der er sket, og hvad vi kan gøre. Under alle omstændigheder tager vi afstand fra det helt urimelige overfald,” lyder det fra Knud Foldschack.

4 Kommentarer

Peter Højsted
7. JULI 2015
Get real, og glem forargelsen
Get real, og glem forargelsen. Så længe hash er ulovligt vil pushere være kriminelle. Du ville vel heller ikke tage til en krigsherre i mellemøsten, og forvente, at blive behandlet efter menneskerettighederne? Eller hører jeg dig sige, at de skal holde op med alle de ulovligheder, så I journalister kan gøre jeres arbejde i fred? :D
Lars Bøgegaard
25. JUNI 2015
Så skulle de måske lade være
Så skulle de måske lade være med at foretage sig noget, der er så pivulovligt, at man kan komme i fængsel for det? Det kan da ikke være rigtigt, at den samlede journaliststand skal være klar til at blive strippet og banket ud af Christiania, sådan som det skete for vores kollega. Det er et offentligt sted, som har indført et ulovligt fotoforbud og håndhæver det med vold.
Peter Højsted
23. JUNI 2015
Man må forstå, at pusherne
Man må forstå, at pusherne kæmper for ikke at blive bustet. De 60 der for nylig blev løsladt var bustet på "spionfotos" taget af civilklædte. Pusherne har derfor stor opmærksomhed på "atypiske" gæster, og man gør bedst i, at rette sig efter deres anvisninger. Det kan godt være, at journalister mener at deres arbejde er vigtigere, end at en pusher bliver bustet, - men det er der selvfølgelig ikke nogen pusher, der synes. Forstå lige det! ;)
Christian Vangsø Bentsen
19. JUNI 2015
Jeg skrev for nogle år siden
Jeg skrev for nogle år siden en kronik i Weekendavisen om hvorledes Christiania er arnested for omsorgssvigtede børn og fik enkelte trusler og advarsler samt et par henvendelser fra lokaludvalget men har siden uproblematisk kunne færdes på Christiania.

Forrige år var jeg ude i Lundtofte-parken for at hente nogle playstation-spil købt på Den Blå Avis og jeg nåede ikke engang at trække tændingsnøglen ud af bilen førend en fyr kom hen for at sælge hash til mig. Pointen med Lundtofte-historien er blot at der er masser af "Fri-stader" i Danmark hvor der åbentlyst sælges stoffer og hvor omsorgssvigt af børn og meget andet modbydeligt helt uproblematisk finder sted uden ét eneste medie beskriver forholdene!

Sidste sommer var jeg ude på Christiania og skulle købe cannabisolie til en god ven der var blevet ramt af sygdom. Og Knud Foldschacks "Fri-stad" kopierer i udpræget grad skikke fra Syd-amerika så boderne var dækket med camouflage-tam-tam eller hvad det nu hedder. Det sjove er at man ikke må "blokere" flugtveje for pushere der finansierer voldsparate rockere og indvandrer-banders kilde til penge.
Derfor tog jeg min cykel med over til boden. Hehehe. Se det var sjovt fundet på for de flippede totalt ud de to gutter i boden. De ville have jeg skulle tage min cykel væk fra boden. Så sagde jeg: "Slap dog af"! Så råbte de højere. Så sagde jeg "fald dog ned menneske". Så gik den ene ud fra boden og tog fat i min cykel. Så sagde jeg "Hvad fanden laver du mand" og holdt demonstrativt fast i min cykel. Så kom en 3. mand hen og spurgte om jeg skulle købe "noget" til hvilket jeg svarede "ja". Hvortil han sagde "så skal du flytte din cykel". Eftersom jeg jo skulle købe den forpulede olie så flyttede jeg cyklen, fik købt olien(til overpris) og stillede mig to meter væk fra boden tændte en smøg og forlod derefter "fri-staden" i god ro og orden.

Journalister... derimod er så skræmte at de ikke evner i samlet publicistisk trop at møde op på Christiania og fotografere alt det de vil. Èn journalist magter sjældent ret meget 10 journalister der vader ind på Christiania med kamera og hele pivtøjet tør ingen jo gøre noget ved!!!

Men eftersom at i kollektivt er hinandens værste fjender så vil jeg gerne ofre mig!!!

Et vilkårligt medie kan give mig et kamera med WIFI (jeg har selv Panasonics GX7 som har god rækkevidde på wifi) og så vil jeg gå ind og fotografere som det passer mig. Jeg gør det også gerne i Lundtofte-parken eller andre steder d. 4 statsmagt ikke tør færdes.


PS. Grunden til jeg gerne vil have at mediet finansierer kameraet er at jeg mistænker at risikoen er at det ender med at blive nappet er forholdsvis stor.