Desinformation

Trolls skifter fokus fra vacciner til ukrainsk korn

Konspirationsteoretikere har nu rettet deres opmærksomhed mod den globale fødevarekrise, der er udløst af Ruslands invasion af Ukraine

Trolls og konspirationsteoretikere på sociale medier er i høj grad begyndt at dele desinformation om den fødevarekrise, der er forårsaget af Ruslands militærinvasion af Ukraine.

Det viser en undersøgelse fra Network Contagion Research Institute (NCRI), der arbejder med at kortlægge falske nyheder, misinformation og desinformation i samarbejde med en række store, anerkendte universiteter i USA.

I undersøgelsen kan NCRI også konstatere, at mange af de konti, der deler desinformationen, tidligere har delt QAnon-indhold eller konspirationsteorier koblet til coronakrisen. Og siden juli er aktiviteten steget drastisk.

Ofte pro-russisk

Meget af desinformationen har også en tydelig kobling til et Kreml-loyalt narrativ om, at det faktisk er Ukraine og vestlige ledere, der med vilje begrænser korneksporten fra Ukraine for at sætte Rusland i et dårligt lys.

Ukraine er nemlig ad flere omgange blevet beskrevet som ”hele verdens kornkammer”, der især leverer hvede, byg, majs og solsikkefrø til tredjeverdenslande. Produkterne bruges også som for eksempel gødning eller foder til dyr. Budskabet i desinformationen er, at Vesten bruger hungersnød som et våben til at udstille Rusland.

Det er dog veldokumenteret, at netop Rusland med militær magt har sørget for at begrænse den ukrainske eksport af korn.

23. juli underskrev Rusland for eksempel en aftale med Ukraine om at tillade eksport af kornsorter fra havnebyen Odesa, men valgte så at bombe havnen kort tid efter.

Konspirationsteorierne læner sig også op ad linjen fra Kreml-loyalister som for eksempel chefredaktør Margarita Simonyan fra Russia Today.

”Sult er vores eneste håb. Forstået på den måde, at en hungersnød snart begynder, og så bliver de nødt til at komme til fornuft, fjerne sanktionerne og være venner med os, fordi de vil indse, at det ikke er en mulighed at være uvenner med os,” sagde hun i juni til St. Petersburg International Economic Forum.

Også Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har netop været på en rundrejse til afrikanske lande, hvor han skød skylden for de stigende fødevarepriser på de vestlige sanktioner mod Rusland.

Fra covid til korn

Undersøgelsen fra NCRI viser dog også, at desinformationen især spredes fra profiler, der tidligere har delt indhold inspireret af konspirationsteorien QAnon eller konspirationsterorier om coronavaccinerne.

For eksempel skriver QAnon-brugeren Ghost Ezra, der har over 250.000 følgere: ”Tro ikke et sekund på, at der er mangel på noget. Mad. Vand. Olie. De skaber og fabrikerer disse mangler.” Ifølge NCRI henviser han med ”de” til magtfulde jøder.

I de kredse er det aldeles populært at betragte mange verdensbegivenheder som et led i den såkaldte New World Order, hvor man antager, at en hemmelig, totalitær verdensregering er ved at blive etableret i det skjulte. Ifølge NCRI er konspirationerne ofte tillagt en antisemitisk grundtanke, hvor man beskylder jøder for at stå bag.

Det er blandt andet også tilhængere af QAnon, der har bildt sig selv ind, at forhenværende Donald Trump førte en form for frihedskamp mod en dyb stat i det skjulte. Op til flere deltagere ved angrebet mod den amerikanske kongres bar tøj med tydelige koblinger til QAnon-bevægelsen.

QAnon og New World Order-konspirationsteoretikere har ifølge NCRI-undersøgelsen også koblet sig til de omfattende protester blandt landmænd i Holland, som de ser som en form for bevis på, at en skjult verdenselite blandt andet forsøger at tvinge privatpersoner til at indordne sig et sæt skjulte,  globale regler.

Det kan måske virke harmløst, men ifølge NCRI er delingen af desinformation og konspirationsteorier i værste faldt med til at radikalisere ekstremister.

I USA er et pizzeria for eksempel blevet angrebet med både skud og en påsat brand af QAnon-tilhængere, der troede på en konspirationsteori om, at pizzeriaet i virkeligheden husede en kælder, hvor pædofile magthavere kunne udnytte børn.

0 Kommentarer