»Troede jeg var ude af journalistik«

Peter Øvig Knudsen er glad for sin Cavling-pris og glad for, at han stadig bliver betragtet som journalist på trods af, at han skriver bøger.

Peter Øvig Knudsen er glad for sin Cavling-pris og glad for, at han stadig bliver betragtet som journalist på trods af, at han skriver bøger.

»Jeg har undersøgt, om man kan få champagne, men de har vist kun øl.«

Sådan lød det fra Peter Øvig Knudsen, da han i Nairobis lufthavn modtog budskabet om, at han har vundet årets Cavling-pris.

Men selv om boblerne manglede, så var humøret i top hos den nykårede prisvinder.

»Jeg går her og tripper frem og tilbage. Det her er den bedste pris. Jeg gik ellers og troede, at jeg nærmest havde skrevet mig ud af journalistikken ved at skrive bøger,« sagde Peter Øvig.

Som forfatter er han en utraditionel vinder. Sidste gang Cavling-prisen blev givet på baggrund af en bog-udgivelse var i 1997, da Poul Brink fik prisen for en bog om Thule-basen.

Men Øvig håber, prisen kan være med til at promovere journalistik i bogform.

»Jeg håber da, det kan inspirere andre. Jeg synes jo, at den form for journalistik, jeg går og laver, er det bedste, der findes,« siger han.

Kurt Strand sad med i Cavling-komiteen, og ifølge ham var det aldrig en diskussion, om man kunne give prisen for journalistik i bogform.

»Vi vurderer ikke, om det bliver offentliggjort i bøger, i aviser, på nettet eller på mobiltelefoner,« siger Kurt Strand.

Han vurderer, at Peter Øvig Knudsen var den største forhåndsfavorit, og det gjorde det sværere at vælge netop Øvig.

»Det har gjort, at vi har brugt ekstra meget tid på at måle, veje og vurdere, om det skulle være ham. Øvig er den, som jeg har hørt flest journalister nævne som favorit, men Cavling-prisen skal ikke være resultatet af en folkeafstemning,« siger Kurt Strand.

Han vil ikke vurdere de forskellige nominerede i forhold til hinanden, men siger, at der var fire nominerede – og således fire, som havde været værdige til at vinde prisen.

1 Kommentar