Rettigheder

Trods Superliga-køb: TV 2 skal stadig fyre på Sporten

TV 2’s sportsdirektør mener, at medarbejderne er i stand til at adskille den kommende sparerunde og det dyre opkøb af nye sportsrettigheder

Opkøbet af rettighederne til Superligaen ændrer ikke markant på tingenes tilstand på TV 2 i år.

Og dermed lægges der stadig op til, at der skal fyres medarbejdere på TV 2’s sportsredaktion, som organisatorisk ligger i en anden søjle end nyhedsafdelingen og derfor ikke var en del af fyringsrunden i maj.

Det siger TV 2’s sportsdirektør, Frederik Lauesen, til Journalisten:

”Vi skal selvfølgelig bidrage ligesom alle andre afdelinger på TV 2 til den runde, vi skal igennem,” siger Frederik Lauesen, der endnu ikke kan sætte tal på.

Superligarettighederne, som skal deles med Viaplay, gælder først fra 2024. Her vil TV 2 og Viaplay dele kampene ligeligt imellem sig.

Skal der så foretages investeringer i nye medarbejdere, når I får de her rettigheder til Superligaen, eller forestiller du dig, at det kan gøres med dem, der stadig er på redaktionen til den tid?

”Grundlæggende står vi et helt andet sted nu, end vi gjorde for bare et par år siden i forhold til fodbold. Vi har igennem de seneste par år opbygget en ret stor, solid og god fodboldredaktion med dedikerede og passionerede medarbejdere, så jeg forestiller mig alt andet lige, at dem, vi har i forvejen, kan få endnu flere sjove ting at lave ved at være med til at skulle dække 3F Superligaen.”

Jubel på Kvægtorvet

Opkøbet står i skyggen af udmeldingen i sidste uge, hvor TV 2 kunne fortælle, at man bliver nødt til at spare og fyre ansatte.

Sender opkøb af dyre sportsrettigheder det rette signal til medarbejderne i kølvandet af en bebudet fyringsrunde?

”Jeg var på Kvægtorvet i morges, da vi offentliggjorde det her, og jeg kunne konstatere, inden jeg skulle til pressemøde i København, at der var enormt stor jubel over, at vi har landet de her rettigheder. Det er rigtig vigtigt for mig at sige, at man bliver nødt til at adskille de her to ting. Vi investerer i sportsrettigheder, fordi de driver især streamingmarkedet i øjeblikket, og det betyder, at vi kan tjene penge på det. Og det er det samme som, at vi kan investere i yderligere sport, yderligere programmer og vores nyhedsafdeling, hvis vi kan lave en god forretning på det.”

Frederik Lauesen mener, at medarbejderne er i stand til at adskille de to ting:

”Derfor kan man sige, at jeg egentlig føler, at timingen er god nok, for det værste for mig ville være, hvis man følte, at fordi vi skal igennem en sparerunde, er det ensbetydende med, at vi står stille og ikke udvikler os. Og der synes jeg, at vores køb af Superligaen er et tegn på, at vi er i fuld udvikling på trods af de strukturelle ændringer, som presser os lidt i øjeblikket.”

Ikke bekymret for produktionsform

Ved fremlæggelsen af aftalen mellem Viaplay og TV 2 kom det også frem, at Divisionsforeningen fremover kommer til at levere produktionen af billederne fra de enkelte kampe, som kommer ud til seerne på skærmen.

En garvet sportschef som dig ved jo godt, at én ting er, hvad der foregår på banen, men at der netop i Superligaen kan være uro på tribunerne, der kan være affyring af pyro og egentlige journalistiske historier uden om alt det, der foregår inde på grønsværen. Kommer I til at slå i bordet over for Divisionsforeningen i forhold til at insistere på, at I også kan dække den slags med billeder?

”Før vi slår i noget bord, vil jeg sige, at jeg har en forventning om, at dem, der laver produktionen til den tid, også har en redaktionel og journalistik tilgang til at lave en Superligakamp. Derfor tænker jeg ikke, at man vil opleve det, fordi det kommer til at foregå i dialog med os og Viaplay, som er den anden part i aftalen.”

Frederik Lauesen kalder det en hårfin balance og siger, at man fra TV 2’s side i forvejen har sportsrettigheder, der bliver produceret af andre. For eksempel klippes baneløbere ud af international fodbold eller Wimbledon i tennis, så man ikke animerer tilskuere til at gøre det.

”Det kan man have den holdning til, som man vil. Men du har da fuldstændigt ret i, at vi er en journalistisk arbejdsplads, og så vil vi selvfølgelig ikke bryde os om, hvis man negligerer eller underspiller, hvis der faktisk er tilskueruroligheder eller andet. Derfor vil jeg også sige, at vi altid vil have vores egne folk på stadion, og jeg er ganske tryg ved, at vi finder en fin måde at gøre det på.”

Vil ikke afvise prisstigninger

For nuværende kan Frederik Lauesen ikke svare på, hvorvidt priserne kommer til at stige efter opkøbet af rettighederne, men han kan godt fortælle, at det har været dyrt at købe rettighederne.

”Jeg kan ikke udelukke, at der kommer prisstigninger i forbindelse med, at en kæmpestor rettighed som Superligaen rammer TV 2 Play. Jeg kan sige, at der ikke er besluttet noget om det endnu, men det kan absolut ikke udelukkes.”

Overordnet set kan man sige om superligafodbold, at det i gennemsnit har færre gennemsnitlige seere per kamp end eksempelvis kampe i den rettighedsmæssigt billigere håndboldliga. Generelt hænger TV 2’s opkøb af de dyre rettigheder sammen med, at man har konstateret en høj betalingsvillighed hos sportsseere.

”Vi gør det ikke bare for seertal, men også, fordi der er en større villighed til at betale for den enkelte forbruger, og der er fodbold klart den største vækstdriver, der findes i Danmark,” siger han.

Kan man i stedet for ’vækstdriver’ bare sige, at I har konstateret, at folk, der ser Superliga, er mere villige til at betale end andre?

”Altså i og med vi ikke har haft Superligaen før, så er det jo gisninger. Men ja, med de fodboldrettigheder, vi har, så kan vi se, at fodbold er noget af det, hvor der er en stor loyalitet hos de enkelte fans, og de er et eller andet sted villige til at betale for at følge deres hold i de enkelte ligaer.”

0 Kommentarer