Trods større lønstigninger til kvinder: Stadig årtier til ligeløn

DJ’s lønstatistik viser, at kvindelige medlemmer er steget 1,1 procent i løn, mens stigningen for mænd er 0,9. Men kvindernes stigning kommer af en mindre løn

De kvindelige DJ-medlemmers løn er sidste år steget med 1,1 procent, mens mændenes er steget med 0,9. Det viser Dansk Journalistforbunds lønstatistik for 2020.

I kroner og øre betyder det, at de kvindelige medlemmer i gennemsnit tjener 42.014 kroner og mændene 43.808 kroner. Det er en forskel på 1.794 kroner om måneden. I procent er forskellen i løn mellem de to køn 4,3. Det er den laveste forskel, Dansk Journalistforbund nogensinde har set, og det er fjerde år i træk, at forskellen er under fem procent.

Alligevel er en lønstigning på 1,1 procent ikke noget at råbe stort hurra for, hvis man gerne så ligeløn.

”Hvis det bliver ved med at foregå i det her tempo, opnår vi ikke ligeløn mellem kvinder og mænd i min levetid,” siger Henrik Bruun, der er forhandlingskonsulent i Dansk Journalistforbund.

”Kvinderne får lønstigningen af en lidt lavere løn i forvejen, så der skal ske noget, hvis lønnen skal være den samme,” siger Henrik Bruun, der understreger, at kvindernes lønniveau- og lønstigning ligger bedre nu, end den gjorde for 10 år siden.

Kvinder har været gode til startløn

En lille del af lønforskellen kan forklares med, at kvinder får lidt færre ulempetillæg, fordi de arbejder mindre på ydertidspunkter. Samtidig får de også færre funktionstillæg, og der er forskel på, hvilke funktioner kvinder og mænd arbejder i.

Der er ifølge forbundet dog også tilfælde, hvor DJ ikke kan finde gode forklaringer på, hvorfor der er forskel på lønnen mellem kønnene.

En af de ting, som kvinder har udmærket sig ved lønmæssigt de seneste år, er at sikre en højere startløn, når de træder ind i deres første job efter uddannelse.

”Men lige præcis i år er kvinderne en lille smule dårligere til at få en bedre startløn. Og hvis du ikke skifter job, er det den første løn, der virkelig gør en forskel. Så det er vigtigt at få den højest mulige løn fra starten på arbejdsmarkedet,” siger Henrik Bruun.

Høj lønstigning blandt DJ-medlemmer

Den gennemsnitlige lønstigning for de DJ-medlemmer, der er ansat i samme stilling som året før, lå sidste år på 0,9 procent. Det svarer til en stigning i reallønnen på 2,5 procent.

”Det er højt. Både i forhold til, hvad den plejer at være hos os, og i forhold til arbejdsmarkedet generelt, hvor Dansk Arbejdsgiverforenings statistik viste en fremgang på 2,0 procent,” siger Henrik Bruun.

Ifølge Henrik Bruun skal forklaringen blandt andet findes i lønstigninger hos TV 2 og DR, som er de to danske arbejdspladser, der beskæftiger flest DJ-medlemmer.

0 Kommentarer

Læs også

Mediebranchen har store problemer med uligeløn – ikke kun blandt tv-værter

Mediebranchen har store problemer med uligeløn – ikke kun blandt tv-værter

03. SEPTEMBER 2020
Lønforskellen mellem mænd og kvinder på TV 2 vokser

Lønforskellen mellem mænd og kvinder på TV 2 vokser

05. MARTS 2020

Ja, mænd tjener stadig mere end kvinder i mediebranchen – så stor er forskellen

05. FEBRUAR 2020