Til den såkaldte praktikforberedende eksamen er tre elever fra 3. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole blevet snuppet i at snyde.
Eleverne afleverer igennem et system, der hedder Urkund, som kan registrere, om eleverne har kopieret tekst andetsteds fra.
Prorektor Lars Poulsen har allerede haft et møde med to af eleverne, mens han endnu ikke har fået snakket med den tredje.
»Vi har haft en samtale med de studerende. Det er den måde, vi håndterer det på.«
Så er der ikke nogen sanktioner?
»Der kan sagtens være sanktioner, og i dette tilfælde er sanktionen en alvorlig påtale fra rektoratet. Når man snyder, kan det i værste fald betyde, at man bliver bortvist fra uddannelsen,« siger Lars Poulsen.
Lars Poulsen har været prorektor i to år, og han mener, at det fungerer godt at give eleverne en påtale i stedet for at smide dem ud.
»De har været så kede af det og beklaget det meget. Nu har vi fået renset luften. Og i de to år, jeg har været her, har jeg ikke oplevet, at nogen elever har snydt to gange. Jeg har aldrig været ude for, at eleverne ikke har forstået budskabet,« siger han.
Er det, når man har snydt tredje gang, at man ryger ud, eller hvor meget er det tilladt at snyde?
»Det beror på et skøn i de enkelte tilfælde, hvad konsekvenserne bliver for eleven,« siger Lars Poulsen.
Sidste år blev der på journalistuddannelsen på SDU også snydt. Dengang var det en enkelt studerende, der fabrikerede citater. Vedkommende fik ikke lov til at komme i praktik.
»Personen har fabrikeret citater fra kilder, personen aldrig har været i kontakt med, og personen har fået det til at se ud, som om personen har snakket med folk uden i virkeligheden at have talt med dem. Det er meget alvorligt,« sagde Peter Bro, leder af journalistuddannelsen på SDU, til Journalisten i 2012.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Da jeg startede på DMJX, var en af de første ting, vi fik at vide noget i retningen af: "Første gang, du bliver snuppet i at snyde, bliver du smidt ud på røv og albuer".
Det var vist en slags skræmmetaktik, for at få os unge mennesker til at give studiet en skalle. Det er fint med mig, og det skræmte eller inspirerede da også de fleste nyankomne journaliststuderende til at gøre sig umage.
Når samme studiested efterfølgende lader en påtale være nok i et tilfælde, hvor der uden tvivl er tale om snyd, undrer det da en medstuderende. Hvad er vigtigst: Taxameterpenge eller studiets troværdighed?
Jeg håber, at de pågældende studerende bliver gode journalister, og det kan de nu sagtens blive. Det ændrer bare ikke på, at sådanne sager skader studiets og fagets troværdighed.
Hej Julie,
Du har fuldstændig ret. Sort uheld. Det er vel det eneste, der kan beskrive situationen.
Forelæsningerne lå samtidig med både praktiksøgning og en fest, forstås. Så er der vist ikke anden udvej end at låne andres opgaver.
Det sorte uheld består selvfølgelig i, at man sidder og forsøger at skrive noget meningsfuld, og så smutter fingrene på tasteturet, og man kommer til at copy/paste fra den lånte opgave.
Opgaven må i høj grad siges at være malplaceret - en opgave om praktiktiden lige inden man starter sin praktiktid? Håbløst malplaceret. Så er der ingen vej uden om at snyde. Hvad er alternativet? At skrive noget selv? Glem det.
Jeg læser det i øvrigt sådan, at det ikke er opgaven i sig selv, der risikerede at sætte en stopper for praktiktiden. Det var mere det faktum, at tre havde snydt. Det virker måske lidt mindre uretfærdigt i det lys. Men når nu de tre havde været så brølende uheldige at komme til at snyde, så er det jo meget heldigt, at et taxametersystem i høj grad giver uddannelserne incitament til at få flest muligt ud med et diplom i hånden. Held i uheld.
Så må vi håbe, at de ikke er så uheldige at copy/paste igen, når de starter i praktik.
Det skal også siges, at en lille uofficiel rundspørge i semestrets facebookgruppe viser, at en stor del af eleverne har følt at de tre sølle forelæsninger inden eksamensopgaven (som i øvrigt lå lige oven i en meget omtumlet panikdag/fest) var så utilstrækkelige, at de har brugt andre og tidligere studerendes opgaver til hjælp. At tre studerende så måske har lånt lidt mere end de andre har, er bare rigtig uheldigt for dem. Opgaven har på alle måder virket malplaceret og irrelevant for studiet- og burde ingenlunde afgøre om de tre kan komme i praktik.
Kære Niels.
Efter halvandet år på Journalisthøjskolen, er der vel stadig plads til at begå fejl. Det må du som tidligere politiker vel også vide. Du kender ikke til opgaven, og du må vel også have tillid til, at Lars Poulsen træffer den rigtige beslutning i en konkret vurdering efter skriftlige forklaringer og et mundtligt møde.
Måske har du aldrig gjort noget dumt - det må være dejligt for dig. Men selv hvis man er fejlfri, kan man godt være forsigtig med at nedfælde dom over andre, når du ikke kender konteksten.
Glædelig jul,
Maja Hagedorn Hansen
Undskyld mig, men de tre idioter skal smides ud. Hvor stiller det her journalisternes troværdighed henne?
Det går ikke.
Flere