Tre nye medier får støtte – Zetland får 1,8 mio. kr.

Tre nye medier får redaktionel produktionsstøtte i 2018. Zetland får 1,8 mio. kr. Direktør Jakob Moll er tilfreds, men ikke overrasket. Nu vil Zetland arbejde for, at digitale medier momsfritages ligesom de trykte konkurrenter. "Momsfritagelsen er nærmest den største mediestøtte, vi har i Danmark"
  • Zetland
    "At der er så mange printmedier på listen, siger noget om, at udviklingen og innovationskraften i dansk journalistik ikke har været så opløftende, som man kunne have håbet," siger Zetland-direktør Jakob Moll.
12.12.2017 · 11:52

Tre nye medier er kommet på listen over medier, der modtager redaktionel produktionsstøtte. Zetland vil i 2018 modtage 1,8 mio. kr., mens Føljeton får 186.000 kr., og Magasinet F5 får 531.000 kr.

Det fremgår af listen over modtagere, som Slots- og Kulturstyrelsen i dag har offentliggjort.

Hos Zetland er overraskelsen begrænset. Her har man hele tiden forventet, at etableringsstøtten, som udløb i år, ville blive erstattet af redaktionel produktionsstøtte, forklarer adm. direktør Jakob Moll.

”Den redaktionelle produktionsstøtte har jeg budgetteret med. Så ingen er overraskede over, at vi får de penge. Der er andre medier, som kan være på grænsen, fordi de er nichemedier eller har komplicerede ejerformer. Men den redaktionelle produktionsstøtte er groft sagt indrettet til medier, der minder om Zetland, fordi vi har et omnibus-præg,” siger han.

366 mio. kr. om året

Zetland kommer nu i selskab med de klassiske printmedier, som modtager det meste af den redaktionelle produktionsstøtte. Berlingske, Børsen, Ekstra Bladet, Politiken, Jyllands-Posten og Nordjyske Stiftstidende rammer alle loftet (støtte pr. titel) på 17,5 mio. kr.

De største modtagere er Information (25,5 mio. kr.) og Kristeligt Dagblad (29 mio. kr.), som også har del i en særlig supplementspulje for mindre landsdækkende medier.

I alt ligger der 366 mio. kr. til uddeling i den redaktionelle produktionsstøtte.

Vil kæmpe for at momsfritage digitale medier

Den redaktionelle produktionsstøtte er beregnet ud fra de redaktionelle omkostninger, som hvert medie har.

”Derfor skal pengene først og fremmest bruges på løn til vores journalister,” siger Jakob Moll.

Han understreger, at Zetland er glad og taknemmelig for støtten. Men han mener, at det næste vigtige slag for Zetland står om nogle af de andre støtteformer, primært den momsfritagelse, som de trykte medier nyder godt af. Momsfritagelsen har ifølge et svar til Folketingets Kulturudvalg en estimeret værdi på cirka 500 mio. kr.

”Vi har fokus på momsfritagelsen. Hvis vi skal konkurrere på lige vilkår, så handler det først og fremmest om, at digitale medier skal momsfritages. Momsfritagelsen er nærmest den største mediestøtte, vi har i Danmark,” siger Jakob Moll.

Han fortæller, at Zetland også gerne vil have adgang til den særlige supplementspulje, som i dag gives til Kristeligt Dagblad og Information.

”Vi er utrolig glade for, at man prioriterer den type journalistik, der bedrives på Information og Kristeligt Dagblad. Vi mener bare, at vi et stykke ad vejen producerer samme type journalistik og har samme public service-værdi,” forklarer han.

Omsonst at skelne mellem print og digital

Selvom de tre nye medier er tilføjet listen, er det stadig langt overvejende printmedier, der modtager den redaktionelle produktionsstøtte.

Der er undtagelser – for eksempel modtager Altinget i 2018 5,2 mio. kr, Avisen.dk får 3,8 mio. kr., og en række mindre netmedier får mindre beløb.

Printmedier fylder mest på listen over modtagere. Bør det være anderledes?

”Jeg ved, det bliver anderledes,” siger Jakob Moll.

”Med tiden bliver det omsonst at skelne mellem digitale og printmedier. At der er så mange printmedier på listen, siger noget om, at udviklingen og innovationskraften i dansk journalistik ikke har været så opløftende, som man kunne have håbet. Jeg ville ønske, der var langt flere digitale medier, som var ved at udvikle sig til bæredygtige forretninger,” fortsætter han.

Danske Medier skriver, at der var 16 nye ansøgere til puljen, herunder Familie Journal, Se og Hør, Billed-Bladet og Euroman. Alle nye ansøgere undtagen Zetland, Føljeton og Magasinet F5 fik afslag.

Kommentar

12/12/2017 - 20:11

Niels Riis Ebbesen

Hvornår lærer de danske journalister, at producere og sælge deres varer på helt alm. markedsvilkår, det er totalt utroværdigt, når de medier der burde være demokratiets bidske vagthunde, har gjort sig afhængige af en årlig check med bistandshjælp fra de politiske magthavere.

Det er nemlig helt tydeligt, at de danske medier har meget travlt med, at please det politiske flertal, men det er jo også en kendsgerning, at selv den mest aggressive vagthund ikke bider den hånd som fodrer den.

Og Jakob Moll’s drøm om momsfritagelse for digitale medier er en sylig idé, det mest rimelige ville nemlig være, at momsfritagelsen helt blev afskaffet, for det er da totalt fjollet, at viderbringelse af rygter, sladder og mere eller mindre tendentiøse løgnhistorier skal være fritaget for moms.

13/12/2017 - 15:16

Otto Kjærgaard

Man forsøger at sprede mediestøtten mere over forskellige medier, så er det ærgerligt at så stor en del af mediestøtten til alternative medier går til Zetland, der har næsten samme politiske dagsorden som DR og Politiken og er ligeså meget et københavnermedie.
Københavnerne og de kulturradikale har igen forstået at have snablen dybest i Statskassen.

14/12/2017 - 13:03

Niels Riis Ebbesen

Jeg synes i øvrigt, at denne vinkel på historien, havde været mere relevant. - http://journalista.dk/kulturministeren-nedsatte-et-udvalg-som-bevilgede-hendes-datters-firma-1-800-000-kroner/

16/12/2017 - 12:12

Mikael Nielsen

De store danske medier er statsstøttede og dermed ikke uafhængige. Man læser aldrig en (rigtig) kritisk eller dybdeborende artikel om mediestøtten i de statsstøttede medier, selvom der er nok at tage fat på. Så, mediestøtten får uden tvivl medierne til at tie stille og ikke være kritiske overfor statsmagten med pengene.

16/12/2017 - 17:38

Niels Riis Ebbesen

Ja, mediestøtten og momsfritagelsen er et kæmpe stort hold kæft bolsje.

18/12/2017 - 10:47

Henrik Lind Jørgensen

@ Niels og Mikael
Har I nogle beviser for, at mediestøtte og momsstøtte får danske medier til at opføre sig anderledes? Eller er det bare en gisning? Meninger er velkomne, men de er ikke nødvendigvis sande.

18/12/2017 - 14:05

Niels Riis Ebbesen

Det er da så tydeligt, at en blind kan føle det med sin stok, at alle de medier som modtager mediestøtte, er tilbageholdende med kritik af mediestøtten og andre lignende støtteordninger.

Der er f.eks rigtig mange eksempler på, at der kunne skrives kritiske og dybdeborende artikler omkring tvivlsomme modtagere af landbrugsstøtte og kulturstøtte, men alle journalister og medier holder sig tilbage med dette stofområde, da de godt er klar over, at det straks vil blive påpeget, at de danske medier selv er en stor modtager af supplerende overførselsindkomster (mediestøtte og momsfritagelse).

Og det er da påfaldende, at det i ovenstående artikel slet ikke er blevet nævnt, at den ene af Zetlands ejere er i familie med kulturministeren - http://journalista.dk/kulturministeren-nedsatte-et-udvalg-som-bevilgede-hendes-datters-firma-1-800-000-kroner/

18/12/2017 - 15:11

Ulrik Baltzer

Niels, i starten troede jeg, at du bare trollede Journalistens læsere ved at give konspirationsteorier om mediestøtten og venstredrejede journalister luft ved enhver given lejlighed, selvom beskyldningerne til tider skøjter lidt let hen over dokumentationen. Men manglen på dokumentation er jo netop det, der holder mange mainstream-journalister tilbage fra at rapportere om sandheden, som er, at alle mediebranchens aktører alle dage har været fedtet ind i hinanden som var hver eneste dag et "kom som du er"-arrangement i den lokale swingerklub.

Konspirationerne i mediebranchen kan ikke længere forties, uanset hvor meget vi, der er en del af den, ønsker det. Derfor er det befriende, at du tør sige tingene, som de er, for der er ingen grund til at holde sig tilbage, selvom man i skrivende stund muligvis ikke er i stand til at løfte bevisbyrden. At noget ikke kan dokumenteres, betyder jo ikke, at det ikke er rigtigt. Af hjertet tak!

Stay woke.

18/12/2017 - 15:40

Lasse Lindquist

Umiddelbart interessant det med Zetland og støtten. Det er sikkert gået ordentligt til, men er der nogle regler på området? Hvordan fungerer armslængde og sådan?

Er det noget Journalisten har kigget på?

18/12/2017 - 19:05

Niels Riis Ebbesen

Hej Ulrik Baltzer, det er meget muligt, at du og andre oplever det som trolleri, når jeg presser fingeren dybt ind i jeres aller mest ømme punkt, med mediestøtten og momsfritagelsen.

Men det er sådan, at min sociale indignation bryder ud i lys lue, når journalister skriver venstrehånds artikler om, at nu har erhvervsuddannelserne mistet 100 mill på den kommende finanslov, og at der er nogle syge og gamle som der også skal skæres ned på.

Og det bliver aldrig nævnt, at her i Danmark har vi støtteordninger som forgylder jord- og godsejere, medier/journalister og en kulturelite, med et beløb der nærmer sig de 20 milliarder om året.

Seneste jobopslag

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder til Bibliotekerne

Hillerød Kommune
Ansøgningsfrist: 20.02

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Kommunikationsmedarbejder

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 20.02

Kommunikationskoordinator (barselsvikariat)

Vallensbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02

DR søger to erhvervsjournalister i Aarhus

DR
Ansøgningsfrist: 18.02

Sydvestjysk Sygehus søger strategisk kommunikationsmedarbejder

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 17.02

Resultatorienteret kommunikatør med passion for digital udvikling

Dansk Firmaidrætsforbund
Ansøgningsfrist: 17.02

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02

Radikale Venstre søger videojournalister

Radikale Venstre
Ansøgningsfrist: 18.02

Journalist med kommunikationserfaring

Vejle Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02

Rådgiver søges til Dansk Journalistforbund – Individuel Rådgivning

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 19.02

Danwatch søger Ansvarshavende Chefredaktør

Danwatch
Ansøgningsfrist: 17.02

Kommunikationskonsulent

Ballerup Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02