Tre nye danske radiokanaler på vej

TV 2 Radio kan se frem til øget konkurrence. Et politisk flertal er parat til at reformere hele den danske radiostruktur og FM-båndet  med nye nationale kanaler, erfarer Journalisten.dk. Forligsmøde i morgen. (opdateret)

TV 2 Radio kan se frem til øget konkurrence. Et politisk flertal er parat til at reformere hele den danske radiostruktur og FM-båndet  med nye nationale kanaler, erfarer Journalisten.dk. Forligsmøde i morgen. (opdateret)

Danskerne får sandsynligvis tre nye landsdækkende radiokanaler og en række nye regionale og lokale radiostationer. Kredsen blandt det eksisterende medieforlig skal i morgen beslutte en radikal omlægning af hele sendenettet, og på forhånd tegner der sig et politisk flertal.

»Jeg tror på, at vi kan få skrevet under i morgen og omsider få den aftale på plads, som har fået lov at ligge så længe,« siger Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, til Journalisten.dk.

Også Socialdemokraterne er parate til at omlægge FM-båndet:
»Socialdemokraterne stiller sig positivt til en replanlægning, hvis den kan gennemføres, uden at det går ud over velfungerende lokalradioer ude i landet,« siger partiets medieordfører, Mogens Jensen.

Ifølge Radikale Venstres medieordfører, Simon Emil Ammitzbøll, vil en aftale i morgen højst sandsynligt indebære, at der bliver hele tre nye nationale radiofrekvenser:

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi får lavet en replanlægning af FM-båndet, så vi kan sikre pluralismen på radiomarkedet. Og nu taler vi om tre nye landsdækkende radiostationer og en række lokale- og regionale frekvenser,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Planerne om en total omlægning af det danske sendenet går mange år tilbage. Allerede før VK-regeringen kom til magten i 2001, lovede partierne at mangedoble antallet af FM-frekvenser. DRs monopol skulle brydes med op mod 10 nye nationale kanaler, hed det dengang.

Nu er ambitionerne skruet noget ned, men tre nye nationale sendefrekvenser vil stadig betyde en omvæltning på radiomarkedet og indebære markant øget konkurrence til TV 2 Radio, som allerede i dag kæmper med 100FM og de øvrige på markedet.

Adm. direktør for TV 2, Merete Eldrup, ønsker ikke direkte at kommentere de nye politiske planer, men siger følgende til Journalisten.dk:

»Vedrørende radio, så arbejder vi lige nu hårdt på at få økonomi i den, vi har …«

Omlægningen af FM-båndet vil i øvrigt betyde, at mange af de frekvenser, som diverse radiostationer allerede ligger på i dag, bliver ændret. Derudover kommer der en ny budrunde.
Samtidig kan reorganiseringen også betyde, at der ikke bliver plads til visse lokalstationer, selv om aftalen samlet set vil betyde flere radiostationer til alle danskere.

»Det er vigtigt for os, at man går ind og laver en kompensation, hvis der kommer for store udgifter til DR som følge af replanlægningen,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Mogens Jensen understreger, at for Socialdemokraterne er det vigtigt, at de eksisterende radioer kan fortsætte deres virksomhed.

»Det er vi blevet lovet,« siger han.

Ifølge Journalisten.dk's oplysninger overvejes det i øvrigt, om visse lokalradioer fremover skal sende alene via internettet.

 

0 Kommentarer