Tre millioner kroner til journalistik

Den tidligere Kreds 1-ejede bygning Journalistgården står foran et salg. Hvis det går glat igennem, kommer hjælpefonden bag bygningen til at stå med 3-4 millioner kroner, som de gerne vil bruge på journalistlegater. Nu søger de efter ideer, hjælp og inspiration til at gennemføre ambitionen

Føljetonen om Journalistgården kan snart få en lykkelig slutning. Den omstridte bygning står foran et muligt salg til Lejerbo. Købsaftalen er skrevet under, og hvis resten af processen går glat, kan et salg være en realitet inden sommer. Lykkes det, kommer Hjælpefonden Journalistgården, når alle udeståender er betalt, til at stå med op mod tre-fire millioner kroner i fondsmidler.

»Vi har en ide om, at vi gerne vil uddele legater til at stimulere gode journalistiske projekter. Det vil vi gerne sende op som en prøveballon, og vi ville være utroligt glade, hvis der ud af forbundets 16.000 medlemmer var nogle kolleger, som havde noget erfaring med, hvordan man gennemførte sådan et projekt fornuftigt, eller noget inspiration,« fortæller formanden for Hjælpefonden Journalistgården, Morten Friis Jørgensen, som er tidligere formand for Kreds 1.

Han understreger, at tankerne er på et meget tidligt stadium. Fondens bestyrelse mener ikke. der er brug for nogen ny journalistisk pris:

»Vi skal ikke give til dem, der allerede klarer sig godt. Det skal gå til nogle fattige journalister, der ikke selv er i stand til at rejse de midler, det for eksempel kræver at grave alt det ud af ministerierne, som de vil skjule for den danske befolkning med den nye offentlighedslov,« siger Morten Friis Jørgensen.

Før det når så langt, skal der dog lige falde en masse ting på plads. Fondsbestyrelsen har skrevet under på en købsaftale med Lejerbo om at sælge bygningen og grunden, der ligger lige over for Bispebjerg Hospital i København, for 9,5 millioner kroner, hvoraf de mellem fem og seks millioner altså skal dække skat, sagførerregninger, lån og så videre.

Før salget kan gennemføres, skal beboerne i de nuværende tolv små lejligheder i bygningen have tilbuddet om at oprette en andelsboligforening. Hvis beboerne ikke køber ejendommen, og salget til Lejerbo glider glat igennem, skal Civilstyrelsen stadigvæk godkende både handlen og fondens ønske om at ændre sit formål til at støtte journalistik.

Journalistgården har haft en noget omtumlet historie. Den blev bygget af den daværende Københavns Journalistforening i 1930’erne som ”Journalisternes Alderdomshjem”. Den hørte under Kreds 1 indtil 1996, hvor man besluttede at skille sig af med bygningen til en selvstændig fond. Lige siden har der været en del bøvl med både økonomi og bestyrelser.

Derfor glæder det Morten Friis Jørgensen, at der nu ser ud til at være en positiv udgang på det hele. Lejerbo har tænkt sig at renovere den efterhånden slidte bygning og lave en ny bygning på grunden. Målet er at genhuse de nuværende beboere og lave 30-40 små kollegie-lejligheder.

»Det er positivt, at de nuværende beboere får noget mere moderne at bo i, at der kommer flere ungdomsboliger i København, og at vi forhåbentlig kan støtte noget god journalistik,« siger Morten Friis Jørgensen.

Hvis du har input, erfaring eller lyst til at hjælpe med at stable et nyt legat på benene, er du velkommen til at skrive til ham. Kontaktoplysningerne kan findes på hans hjemmeside.

1 Kommentar

Bent Otto Hansen (beboer fra 2000-2012) og beboervalgt medlem af fondsbestyrelsen fra 2010-12)
3. APRIL 2013
Inden der gives så meget som
Inden der gives så meget som 1 øre til en journalist - eller udbetales honorarer og kompensation til bestyrelsesformand og højt gagerede advokater - bør fondens flertal fokusere indsatsen på at give solide overgangslegater til de nuværende beboere, som ikke alene i mindst 10 år har overbetalt astronomiske varmebidrag, men som også nu skal flyttes til lejligheder med højere husleje.

Jeg håber i det hele taget at Civilstyrelsen tænker sig om en ekstra gang, før den tillader en omformulering og/eller nyfortolkning af Fondens fundats.

I huset bor der f.eks. en mor til to små børn, hvoraf den ene er født for tidligt. Bør hun ikke få en smidig overgang med flyttepenge og startlegat, før advokater, formænd, journalister og Lejerbo får adgang til den formue, som indtil nu var forbeholdt beboernes ve og vel i Journalistgården?

Godt nok har jeg bihulebetændelse lige nu, men den smag jeg vil få i munden den dag, hvor en ny fond deler fondens penge ud til journalister, bliver mindst lige så dårlig. Stol på det.