Tre garvede deltagere på Fagfestival: Det glæder vi os til

Den 11. Fagfestival løber af stablen søndag og mandag. Tre erfarne deltagere fortæller, hvorfor de gider tage til Fagfestival og deler de tre oplæg, de ikke vil gå glip af. En af dem lufter kritik af årets program (rettet 20/11 kl. 7.45)

Lars Refn – tegner og i år oplægsholder på ”SPOT, ny dansk satire”

Det er tredje gang, jeg skal afsted. Sidste gang holdt jeg også oplæg. I 2014 var to tegnere fra det franske, satiriske magasin Charlie Hebdo på Fagfestival og holde oplæg. De blev en legendarisk oplevelse for mig. De fortalte om den måde, de arbejder på, hvor de sætter sig sammen journalister og satirikere og videreudvikler på idéer sammen. Den ene tegner blev skudt i forbindelse med attentatet mod Charlie Hebdo bare to måneder efter, at han havde optrådt på Fagfestivalen.

På Fagfestival føler man det fællesskab, man har på tværs af faggrupper. Dansk Journalistforbund repræsenterer mange faggrupper, og her er noget for alle. Det er en mulighed for at kigge ind hos hinanden og opleve ens kolleger, der arbejder med noget helt andet, live.

Mit eget oplæg handler om magasinet SPOT, som er et satirisk magasin på nettet, hvor tegnere og journalister arbejder sammen. Jeg skal introducere vores samarbejdsform, som er meget inspireret af Charlie Hebdo. Jeg håber, at dem, der kommer til oplægget, bliver inspireret og får lyst til at bidrage med tegninger og satiriske indslag fra festivalen, som så kan komme i et nummer af SPOT.

En oplevelse, der står meget tydeligt for mig, var et oplæg med en svensk statistiker, Hans Rosling, der live viste, hvordan man kunne aflæse statistik på forskellige måder. Det var vidunderligt og lige så spændende som at se en boksekamp! Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg arbejder meget for fagblade, og der får man nogle gange smidt nogle forfærdelige statistikker i hovedet, som man så skal prøve at gøre spændende med en tegning. Her var der altså en mand, der havde gjort selve tallene til noget interessant. 

Sara Schlüter, presserådgiver i Dansk Flygtningehjælp

Jeg har været på Fagfestival siden 2004, hvor jeg var der som praktikant. Jeg har kun misset et år, så det her er min sjette gang. Det er en faglig fætterkusinefest, hvor man får set en masse kolleger, som man ikke ser i hverdagen. Samtidig er det et slaraffenland af fine, faglige arrangementer. Jeg kan især huske et oplæg med New York Times’ journalist David Carr. Han var fuldstændig fantastisk. Man tænker, at de her mennesker, de er jo også bare mennesker – men de har nogle helt ekstraordinære faglige egenskaber. Fagfestival er god til at finde kapaciteter, der kan lære fra sig. Man går fra oplæggene og tænker nye tanker. I en travl hverdag er det ikke særlig tit, man får sådan en mulighed for at stoppe op, blive inspireret og tænke nye tanker. Det er det, fagfestival er for mig.

Esben Ørberg – har været programchef på Fagfestival otte gange. Er nu redaktør i Foreningen Norden

Ved Fagfestival får man den sociale og den faglige optankning på samme tid, og så er det i en passende dosis. Det er søndag og mandag, så det er også overkommeligt at få fri til det. Det er uhøjtideligt, og det lægger op til, at her kan man godt mødes uden for dagsordenen, hvor chefen er chef, og man er ansat. Det er lidt ligesom Folkemødet på den måde. Jeg har været med siden 1996, hvor det startede, og jeg har arbejdet med at lave festivalen siden 1998. Et år havde vi under fantastisk besvær fået Seymour Hersh med på Fagfestival. Han var en kæmpe kanon for New York Times i 60’erne og 70’erne, fordi det var ham, der afslørede My Lai-massakren under Vietnam-krigen. Det var fantastisk at høre ham fortælle om sit arbejde.

Dog har jeg en lille kritik af noget af indholdet i år: Journalister skal spejle virkeligheden og granske magten. Men der er for lidt om granskning af magten i år. Der er i det hele taget for lidt om magt. For lidt politik og forvaltning, kommunal, regional og statslig. Desuden synes jeg, at arrangørerne glemmer det, som jeg opfatter som Fagfestivals kerne, nemlig kritik af medierne selv. Vi trænger virkelig til at kigge os selv i kortene, og Fagfestival har altid været den ideelle platform til selvransagelse. Men desværre ikke i år. Men ellers ser det fedt ud!

Journalisten har forelagt Dansk Journalistforbund kritikken fra Esben Ørberg. Programansvarlig Hans Jørgen Dybro svarer i en mail følgende:

”Der er mange, der har en mening om Fagfestival-programmet, og det er jeg glad for. Men jeg er ikke helt enig i kritikken. For der er en del i programmet om granskning og magt og mediekritik: FUJ's præsentationer for eksempel. Afrika-sessionen giver nogle konkrete eksempler på gode historier og er en indirekte mediekritik. Samtalen med Snowden vil også dreje sig om magt og medier. Og det kan alle følge i live-streaming på søndag fra kl. 10.30.”

Rettet 20/11 klokken 7.45: Journalisten havde skrevet, at det er 10. Fagfestival. Men det er 11. Fagfestival i år. Journalisten beklager fejlen.

 

 

0 Kommentarer