Indimellem kan det se håbløst ud for medie- og kommunikationsbranchen, når endnu en sparerunde rammer, og gode kolleger skal afskediges eller løbe endnu hurtigere. Når der igen bliver savet i tilliden mellem ledelse og ansatte, fordi fyringsrunderne tilsyneladende sker uden en klar plan for, hvad der skal ske bagefter.
Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Politiken har fyldt meget de seneste uger, mens der har været færre overskrifter om kollegerne i tv-branchen. Men tag ikke fejl. Også her bliver der fyret, og freelancere og selvstændige, der for måneder siden havde vildt travlt, står nu og mangler opgaver. Også organisationsverdenen og kommunikationsbureauerne er ramt af nedskæringer.
Sortsynet kan hurtigt tage over. Især når mediebranchens lobbyorganisation Danske Medier i en så alvorlig situation vælger at udkæmpe en dybt skadelig intern krig, hvor en del af medlemmerne klager til EU over den medieaftale, som deres egen organisation har ønsket sig. Det er de store landsdækkende og digitale på den ene side – og de landsdækkende nicheaviser plus de lokale og regionale på den anden.
Det er tragisk, at arbejdsgiverne vælger at kæmpe mod hinanden på et tidspunkt, hvor de skulle kæmpe sammen for at sikre den dansksprogede journalistiks overlevelse.
Tine Johansen, formand, DJ
Det er tragisk, at arbejdsgiverne vælger at kæmpe mod hinanden på et tidspunkt, hvor de skulle kæmpe sammen for at sikre den dansksprogede journalistiks overlevelse. Og det er også tragisk, fordi kulturministeren og partiernes medieordførere med rette sidder forbløffede tilbage og jo næppe vil lytte til Danske Mediers ønsker en anden gang. For så kommer der måske en ny klage, som sætter politikerne i et utroligt svært dilemma: Skal de vedtage den lovgivning, som medierne selv ønskede sig, men med risiko for en bøvlet og langvarig EU-sag?
Normalt ville jeg ikke blande mig i, hvordan medlemmerne af Danske Medier opfører sig. Men jeg har gjort en undtagelse i denne uge (Store danske dagblade smider bombe under medieforliget – Journalisten), fordi det er vigtigt at vise ikke mindst politikerne på Christiansborg, at man kan stole på Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation. Når vi kommer med ønsker til politikerne, så er det, fordi vi håber at få dem opfyldt.
Og DJ’s medlemmer skal vide, at både tillidsvalgte og ansatte i DJ vil kæmpe for, at der også i fremtiden er uafhængig journalistik i hele Danmark. At der er arbejdspladser og ordentlige forhold. Ligesom vi er dybt optagede af, hvordan kollegerne i tv-branchen igen kan få arbejdsugen fyldt.
Lette løsninger findes ikke, men der er grund til at tro på fremtiden. DJ’s medlemmer har før vist, at en nedtur kan bremses og endda vendes til optur.
For DJ’s medlemmer er dygtige og har masser af kompetencer. Men de skal holdes vedlige, og den her hårde tid er en anledning til at minde om vigtigheden af efteruddannelse og videreuddannelse. Jeg møder alt for mange, der i gode og travle tider har tænkt, at der ikke lige var tid til at lære nyt.
Hvis nedtur skal vendes til optur, så kræver det styrke, og opskriften på styrke er sammenhold og samarbejde internt i DJ. Vi skal sammen finde løsninger og vejen frem. Stille krav til ledelserne på jeres arbejdspladser, levere gode idéer og forslag til politikerne, komme med de kreative idéer og løsninger. Og lige nu er DJ mediebranchens stærke og troværdige stemme. Tak fordi du er med!
Tine Johansen er formand for Dansk Journalistforbund – Medier og Kommunikation
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.