Trads: Journalister, gå en tredjedel ned i løn

Om ti år findes ingen dagblade på papir. Hvis journalistikken skal overleve digitalt, må de danske aviser revolutionere sig selv. Det kræver digitale investeringer og markant lavere lønninger, mener Metro-direktør David Trads

Om 10 år er der ingen dagblade på papir, nyheder vil stort set kun blive indtaget på mobil, tablet, computere og platforme, vi slet ikke kender endnu. Og hvis journalistikken skal overleve, må danske journalister gå omtrent en tredjedel ned i løn.

Sådan lyder det fra Metro Internationals udviklingsdirektør, David Trads, der er tidligere chefredaktør på både Nyhedsavisen og Information.

Han kigger kritisk på den danske medieverden i en længere klumme i det nummer af magasinet Ræson, der udkommer senere på ugen.

"Papiravisen er et døende medie, der havde sin tid. Nu er det ved at være slut. Ikke i morgen, ikke næste år, men om maksimalt ti år vil den sidste papiravis udkomme i Danmark," skriver han.

Aviserne skal revolutioneres

"Alle danske aviser – på nær Kristeligt Dagblad og Information, som begge modtager absurd store statstilskud – bliver bare ved med at tabe oplag. Tag bare et par af de værste: Aktuelt, en stærk morgenavis i 1998, er død, og Århus Stiftstidende, dengang en magtspiller med 88.368 i hverdagsoplag, er i dag tæt på bladdøden med 18.982 daglige eksemplarer. Tilsammen lå det betalte avisoplag i 1998 på 1,7 mio. i runde tal. Nu er det tæt ved 800.000. Igen en halvering," lyder det fra Trads.

Men spådommen behøver ikke være ren dystopi. David Trads mener, at dagbladenes stærke journalistiske produkt kan overleve – hvis de tør revolutionere aviserne. Det handler om to ting: Massive investeringer i digitale platforme, for fremtiden for papiraviserne er uanset hvad digital. Og en heftig lønnedgang for journalisterne.

Løntilbagegang er nødvendigt

David Trads mener endda, fagforeningerne bør gå forrest i at aftale, hvordan lønnen kommer ned. Det kan sætte en prop i fyringsrunderne og redde journalistikken, mener han.

"Selv middelmådige reportere tjener i dag meget mere end folk med sammenlignelige uddannelsesniveauer – og det er alt, alt for højt til at være bæredygtigt fremadrettet.

Udgivere og fagforeninger burde sætte sig sammen og udtænke en plan for, hvordan journalistikken også om fem til ti år kan stå stærkt. I stedet for at blive ved med udsigtsløst at skære i antallet af ansatte, ja så burde alle enes om en perspektivrig plan for, hvordan medierne kan fastholde et stort antal journalister. Vi taler givet om løntilbagegang på omkring en tredjedel af det, der kendes i dag," skriver David Trads.

Klummen i fuld længde vil være tilgængelig på Raeson.dk i eftermiddag.

 

2 Kommentarer

Erik Høy
17. DECEMBER 2013
Jeg kan følge Trads et stykke
Jeg kan følge Trads et stykke af vejen, men kun et stykke. Mit personlige ønske for 2014 er dette: Papiraviserne er åbenbart døde. Men længe leve journalistikken! Kernen er og bliver god journalistik. uanset medie. Jeg hungrer efter god journalistik! Vil gerne betale for det. De seneste 10 år har vist at den ikke har kunnet trives i papiraviserne. Kære journalister. Man jer op. Jeg betaler gerne dobbelt løn for jeres arbejde, hvis I leverer noget rigtig god journalistik. Hvis I fortsætter derouten jeg har oplevet i papiraviserne de sidste 10 år så må jeg med beklagelse sige: Goodbye.
Jeppe Sørensen
17. DECEMBER 2013
Det bliver spændende at følge
Det bliver spændende at følge David Trads og hans "rigtig god ide til et redaktionelt projekt, som jeg tror vil passe perfekt i Danmark". Økonomien kunne jo ikke løbe rundt, da han var chefredaktør på Nyhedsavisen, og som chefredaktør på Information løb det kun rundt pga. "absurd store statstilskud" som han selv skriver. Måske idéen er at starte en avis, hvor lønudgifterne kun er 2/3 af andre aviser. Hmmm. At tænke store tanker i Ræson handler er gætværk og teori, og teoretikere har vi nok af. Folk der fører noget ud i livet - og lykkes med det - mangler der i mediebranchen.