Trads: Angreb mod afghansk dreng blev underprioriteret

Det ville være en tophistorie i medierne, hvis fire afghanske drenge havde sat ild til en dansk dreng. Men i en aktuel sag fra Ry er de sigtede drenge etnisk danske - og derfor blev historien ikke prioriteret, lyder kritikken fra journalist David Trads. Chefredaktører fra EB og BT afviser

I går kom det frem, at fire etnisk danske drenge fra Ry i Østjylland er sigtet for at have kastet en flaske med brændende benzin på en 16-årig afghansk dreng. Historien blev samlet op af de fleste nyhedsmedier.

Men dagens tophistorie var det bestemt ikke, hvis man spørger journalist og forfatter David Trads.

I dag er historien notestof i for eksempel BT og Politiken, mens Ekstra Bladet har den omme på side 18 med et stockbillede fra All Over Press. Den prioritering kritiserer David Trads.

”Hvis det var fire afghanske drenge, der var sigtet for at sætte ild til en jævnaldrende dansk dreng, ville medierne været gået i breaking og have prioriteret historien som tophistorie. Men medierne prioriterer helt anderledes, når en sag omhandler ”en af vores egne”, siger han med henvisningen til, at de fire sigtede er etnisk danske drenge.

BT: Vi var ikke vakse nok

Chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro afviser blankt, at Ekstra Bladet bevidst nedprioriterede historien.

”Ingen på Ekstra Bladets redaktion havde nogen som helst anden dagsorden end at undersøge, hvad der ligger bag en så voldsom og uhyggelig begivenhed,” skriver hun i en mail til Journalisten.

Chefredaktør på BT Jens Grund afviser også, at der skulle ligge politiske motiver bag BT’s prioritering.

Han forklarer, at BT bragte to historier på nettet om sagen i går. Den ene historie bylinede BT selv. Den anden var fra Ritzau.

”Det var den tredjemest læste på nettet, og det var den nyhed, der gav flest interaktioner på sociale medier. Så den blev prioriteret,” siger Jens Grund.

Det viser, at læserne syntes, den var interessant. David Trads kritiserer jer for, at I på redaktionen ikke selv prioriterede historien højere på nettet?

”Jeg synes, vi prioriterede den højt nok med to historier,” siger Jens Grund.

Men han mener, historien burde have været prioriteret højere i dagens trykte udgave af BT, hvor der er en stor note om sagen på side 17.

”Vi var ikke vakse nok til at få den over i printavisen. Det er en vild historie, og vi skulle have taget til Ry for selv at finde ud af mere om sagen. Men det gør vi så i dag. Vi var bare ikke dygtige nok til at få den over på print i dag. Der ligger ikke andre motiver bag,” siger Jens Grund.

Overfald skyldes ikke racisme

Politiet forklarede tidligt, at konflikten mellem drengene nok ikke skyldes racisme eller drengenes etnicitet.

Ekstra Bladet lavede fire artikler på nettet i går. Sagen var breaking fra klokken 9.30. Den lå i toppen den følgende time og igen senere på dagen, for eksempel omkring klokken 21, forklarer chefredaktør Karen Bro. Historien var ikke i top hele tiden, fordi eb.dk har et hurtigt nyhedsflow, forklarer hun.

”En sag som denne slipper vi ikke i løbet af dagen, så da vi i aftes havde nyt, kørte vi den i top igen,” forklarer Karen Bro.

I dag er historien på side 18 i avisen. Er det en rigtig prioritering? Skulle I have sendt en journalist til Ry?

”Det er ok, at vi bringer den på side 18 i avisen i dag. For i avisen skal vi helst kunne noget mere end alt det, vi har haft i løbet af dagen.”

Så skulle I have sendt en journalist og en fotograf til Ry?

”I en perfekt verden havde vi været i marken i går. Der var desværre noget logistik, der gik galt. I dag er vi i marken og forsøger at komme tættere på baggrunden for så voldsom en begivenhed,” forklarer Karen Bro.

Mediernes dækning får også ros fra overraskende kant. Debattør og tidligere SF’er Øzlem Cekic roser medierne for at være tilbageholdende med at give sig i kast med spekulationer.

”Jeg synes, at dækningen i den her sag er, som den slags burde være i alle den slags sager. Sober og uden selvsving,” forklarer hun.

12 Kommentarer

Jørn Stjerneklar
9. FEBRUAR 2017
Man skal være positiv i sin
Man skal være positiv i sin hverdag og som professionel formidle derefter. Haagerup på DR er fortaler for den vinkel.

Michael Kjærgård har fået det bedste billede frem her i tråden, som jo af gode grunde kom til at handle om David Trads.

Handelsrejsende i meninger.

Der er en sætning der er til at smage på og visualisere i morgen, når du igen hører, ser og læser DT, for det gør du uvilkårligt.

Jeg ser Trads åbne kufferten i en lille manufakturhandler i provinsen (måske Jylland) og fremvise meninger i alle farver, størrelser og materialer. Til en vrangvillig ejer som helst vil spare på indkøbene, men får tilbuddet serveret nærmest gratis.

Fantastisk, intet mindre. Handelsrejsende i meninger...
Anders Hede
9. FEBRUAR 2017
Øhhh hvis ikke dette har
Øhhh hvis ikke dette har været en tophistorie alle har talt om så findes sådanne vist ikke.

Man kan sige at der er godt nok mange sager hvor indvandrere har været gerningsmænd i grimme grimme sager som overhovedet ikke er nævnt tilnærmelsesvis i samme grad.

Pointen er, at hvis det her skal være et eksempel på underprioritering er det meget skidt valgt. Problemet er nok at allestedsværende Trads var alt for hurtig ude. Det er dækket ganske massivt især i forhold til t det er noget der kan sammenlignes med bandekonflikterne
Kim Sørensen
9. FEBRUAR 2017
En pause fra mo-Trads-et :)

En pause fra mo-Trads-et :)

Trads har i øvrigt fuldstændigt ret i sine anskuelser omkring ytringsfrihed og mediernes redaktionelle friheder. Men når nu samtlige danske skatteydere, hvad enten de abonnerer på de enkelte udgivelser eller ej, er tvunget til at (med)finansiere Trads' udgydelser, er det vel heller ikke urimeligt, at de får en pause i ny og næ.

En anden læser bemærker at Trads er handelsrejsende i meninger og det er også korrekt. Men han lever bestemt også af at skabe kontroverser. Hvis Trads ikke pissede nogen af eller slet og ret pissede på nogen, ville 90% af hans output jo aldrig se dagens lys. Der synes jeg godt medierne kunne være lidt mere bevidste og gøre et ærligt forsøg på at dele sol og vind lige. Hvis Trads' bedst sælgende varer er uimodsagt nedladenhed, splittelse og bedrevidenhed, burde hans konstante tilstedeværelse i mediebilledet da for fanden få alarmklokkerne til at ringe?
Jens Grund
9. FEBRUAR 2017
David Trads må mene, hvad han
David Trads må mene, hvad han vil - hvor han vil. Problemet er, at han her fremsætter beskyldninger, som om de var fakta. Og problemet er, at fagbladet ikke ønsker, at man angriber historiens præmis - nemlig, at David Trads åbenbart som sandhedsvidne ved, hvorfor den enkelte redaktion har prioriteret på den ene eller anden måde. I USA gør Trump det samme, som DT har gjort her: Fremsætter holdninger forklædt som fakta.
Jørn Stjerneklar
9. FEBRUAR 2017
Davis Trads, det har intet
Davis Trads, det har intet med surmuleri at gøre. Du er bare overkompetent i alting, altid og måske nogle af os, en hel del tilsynladende, er uendelig trætte af at se dig optræde i samtlige medier i en bankende køre om lige præcis ALT.

Jeg undrer mig over, at redaktionen ikke kan finde andre, der ved bare lidt, så vi ind imellem kan få en Trads-pause.

Bliver du aldrig selv træt af at høre og læse dig selv?

Fagbladet har i min tid haft flere artikler om, her må jeg bruge Trump-sprog, 'såkaldte' eksperter, og at forbrugerne af de danske medier bliver metaltrætte af at se de samme mennesker mene noget hele tiden.
Derfor burde Journalisten måske gå forrest i at få nogle andre meninger i medierne? Bare en gang imellem?

2) burde endevendes på næste redaktionsmøde og tvinge jer selv til at vælge anderledes.

På forhånd tak.

Flere