Tv, radio og aviser vejer tungest, når unge vælgere skal beslutte sig for, hvad de stemmer ved et valg, viser britisk undersøgelse. Forskeren bag dømmer sociale medier ude.
Traditionelle nyhedskanaler har størst gennemslagskraft, når det handler om at tiltrække unge vælgere, skriver Kristeligt Dagblad mandag.
De klassiske massemedier som tv, radio og aviser når ud til en meget bred gruppe, mens politikeres kommunikation på sociale internetmedier som Twitter og Facebook kun henvender sig til dem, der allerede er omvendt.
Sådan lyder vurderingen fra Robert P. Ormrod, ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet, der sammen med sin kollega Heather Savigny fra University of East Anglia har gennemført en ny undersøgelse af 18-24-årige briters brug af medier i forbindelse med valget i Storbritannien i 2010.
"Unge orienterer sig ud fra de traditionelle massemedier, og først derefter går de på en hjemmeside på internettet for at skaffe sig mere information om en kandidat, de er interesseret i," siger Robert P. Ormrod til Kristeligt Dagblad.
Derfor lyder rådet fra Robert P. Ormrod til politikerne: Vær synlig i tv, radio og aviser. Gå ud og mød folk på gaden. Informer om din politik på internettet, men lad være med at bruge alle kræfterne på de nye sociale medier som Facebook og Twitter.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Selvfølgelig er traditionelle medier stærke. Men under valgkampen viste undersøgelser fra KMD at sociale medier betød noget for specielt de 18-34 årige. Her var sociale medier kilden til politisk information for omkring 16%. Her er altså tale om en del førstegangsvælgere. Og hvordan ser det så ikke ud til næste valg.
Og KMD har endda taget sig tid til at spørge 1000 fremfor 199.
Du kan finde undersøgelsen her http://www.kmd.dk/Documents/Presse/KMD%20Analyse/KMD%20Analyse%20-%20Valgkampens%20medier%20-%20danskernes%20pr%C3%A6ferencer.pdf
Jeg ville tage denne undersøgelse med et gran salt. Der er tale om en spørgeskemaundersøgelse (læs den her: http://pure.au.dk/portal/files/42096367/wp12_01.pdf), hvor 199 engelske universitets-studerende har fortalt hvilke medier der i deres øjne er den vigtigste informationskanal ved et valg. Altså ikke om hvad der rent faktisk virker, ikke om hvad de rent faktisk har gjort, men om hvad de sådan helt generelt mener. Altså: en undersøgelse, der spørger til deres fordomme. Så det er nok begrænset hvor langt man skal hive konklusionerne.
Og jeg kan ikke finde der hvor forskeren dømmer "sociale medier ude". Det siger han, såvidt jeg kan se, slet ikke noget om.
Når det er sagt er TV selvfølgelig et monsterstærkt medie.
Aviser er også vigtige. Der er bare ikke så mange unge der læser dem. (Måske er lige de universitetsstuderende der er blevet spurgt undtagelsen her).
Og selvfølgelig er der ikke nogen der decideret søger politisk information på Facebook. Men derfor bliver du jo alligevel påvirket af hvad dine "venner" siger derude - det er jo det sociale medier er: vennesnak!
Valgplakater ville jeg også dømme totalt ude hvis jeg skulle spørge min rygrad. Men dansk forskning viser, at sådan er det ikke. Faktisk virker de rigtigt godt (læs her: http://politiken.dk/politik/ECE1377096/valgplakater-blikfang-eller-spild-af-pap/). Fordi du ikke kan undgå at se dem (men meget information er der selvfølgelig ikke i dem).
mvh
Jon Lund