search

Tour de Trance

Journalistiske lortejob er der nok af.

Journalistiske lortejob er der nok af. Men de findes ikke meget værre end at kunne svare bekræftende på, at ”det er mig, der er inde i Morten Olsen” eller i Bjarne Riis for den sags skyld, selvom det nu nok er Team Saxo Banks spindoktor Brian Nygaard, der har den tvivlsomme ære under Tour de France.

Klumme-ghost er velsagtens den rette betegnelse, når en frokostavis markedsfører sig med en landstræner, der skriver daglige klummer fra VM eller en anden slutrunde, han ikke har formået at kvalificere sit eget landshold til. Og hvis manden nu hverken kan stave eller bekende, får han selvfølgelig tilskikket en journalist til at styre båndoptageren og vinkle og vride talestrømmen ind i rette kontekst.

Fra i morgen flyder bægeret over af klummeskrivende notabiliteter fra Tour de France. B.T. som også dækker over Berlingske Tidende og Sporten.dk sælger vanen tro ud af al sportsjournalistisk integritet og stiller ghost eller egenproduceret skribleri til rådighed for to sportsdirektører under Touren, Bjarne Riis og Brian Holm, mens Jørgen Leth må formodes at kunne formulere sig nogenlunde egenhændigt. Sidst tilkomne i BT-galleriet, Michael Hvor er jeg egentlig Henne Rasmussen, kunne ikke engang finde ud af at sende en sms fra Mexico for et par år siden.

På TV2 skriver de blogs som om fanden og hans cykelpumpe var løs. Siger og skriver alle, der har adgang og evne til at logge sig ind på stationens interne netværk, kan bare fyre løs. Fornemmer man, og I guder hvor kan man da som bruger eller læser sidde i ligegyldig lix til halsen. Undtagelsen fra logon-reglen skulle lige være souschef John Jæger, der for nylig koketterede med, at han fik en runner til at lægge sine blogs på. Ellers skiller han sig blot ud fra sine undersåtter ved endnu selvfedere TV2tourlingo. Ren Tour de Trance.

Og så har de jo hentet Jørgen Leth tilbage. Magen til forhåndspromoveret og iscenesat comeback af selvsamme arbejdsgiver, der gav ham sådan et los i røven for tre år siden, skal man i desperationens forfejlede jagt på en afløser lede længe efter. Leth blev smidt ud af hovedfeltet for at tage lige lovlig let på kokkens datter i sin lige lovlig langstrakte blog i bogform fra domicilet på Haiti. Hvorom alting er, mytologien er tilbage, den nasale Chardonnay-arrogance ud i benægtende fascinationsreportage.

De seneste års dopingskandaler har ingenlunde lagt en dæmper på TV2s dækning og satsning. Tværtimod. Kvægtorvets kasseapparat skruer bare op og op for volumen og det skingre skalkeskjul af tilstræbt og udbasuneret kritisk dækning af Tour de France. Snyderiet og skandalerne er nu blot ophøjet til ren og kalkuleret underholdningsværdi. Og yderligere gradbøjet af Rolf Viljen var min Doping Sørensen samt cykelsportsjournalistikkens højskolesangbog, Henrik Jul Hansen.

DR holder sig klogelig til sit velkendte Aftentour-format. Ingenlunde med budgetter som på Kvægtorvet, men dog i visheden om, at public service-stationen for relativ få midler formår at opretholde en vis share og markedsandel i primetime, mens resten af mastodonten er gået i SommerSummarum og ferie-stå. Retfærdigvis skal nævnes, at jeg selv har haft redaktionelt ansvar for Aftentour de seneste par år. Sikkert med et enkelt skævt dansetrin eller to.

Ekstra Bladet har sendt sit journalistiske baseballbat på fransk rundtur i skikkelse af Lars Werge. Flittige fingre og vedholdende dagsorden, der i fællesskab med Brian Askvig skaber en vis balance i den danske pressebåd. Ej at forglemme førnævnte B.T.s hold med Lars B. Jørgensen, Anders Damgaard og Søren Romme som redaktionel bolværk mod mediehusets egne klummeklamme kontantmodtagere.

Man kan også forvente et enkelt heltekvad eller halvanden meter dopingdemagogisk retorik fra den polemiske historiker eller historiske polemiker i Jyllands-Postens blogunivers. Hvis da ellers Mikael Jalving kan løsrive sig fra sin anden fritidsparanoia og mindreværdskompleksede gennemlæsning af Poul Høis samlede redaktionelle produktion.

Han har faktisk allerede begået sit svendestykke af en optakt uden journalistisk hoved eller hale. Og i sin første reelle Tour-blog glimret ved at titulere 1. etape i Monaco for en prolog. Hvis han ikke allerede har rettet fejlen, der under alle omstændigheder vil martre flueknepperen hele vejen til Paris.

Men hvem sidder egentlig inde i Morten Olsen? Ud med sproget…

LÆS OGSÅ:
Her har I mig tilbage
Her har I mig tilbage II

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen