search

Tour de Suspekt

Så kører feltet ind i Paris. Med Alberto Contador som suveræn vinder og i spidsen for et tilsyneladende rent cykelfelt.

Så kører feltet ind i Paris. Med Alberto Contador som suveræn vinder og i spidsen for et tilsyneladende rent cykelfelt. Ikke en eneste dopingsag under årets Tour de France, alle mand klarede frisag under tisseprøverne, selv om kontrollanterne gjorde, hvad de kunne for at bringe comeback-kongen Lance Armstrongs pis i kog ved noget nær daglige kontrolbesøg.

Renheden selv. Hele vejen igennem. Naturligvis hærger den folkelige danske mistanke mod den spanske solokørsel, som forleden tog sig lige så dominerende og aggressiv ud mod toppen af Verbier som Bjarne Riis’ ditto på Miguel Indurains hjemmebane Hautacam for 13 år siden. Og sandheden bag sidstnævnte opvisning kender vi alt for godt.

Folkedomstolens stemmeurne på diverse websites har sit helt naturlige og forsmåede udspring i Michael Rasmussens utidige exit fra Touren for to år siden. Den danske fordømmelse og antipati rettet mod Contador skal ses i det lys, og at det åbenbart er for dårligt, at årets vinder fik så let spil i det spanske antidopingsystem med sin ellers navngivne forbindelse til Opertion Puerto. Contador blev i øvrigt på mistankens baggrund sammen med det øvrige Astana-dopingslæng forhindret i at stille op til Tour de France sidste år.

I samme danske åndedrag hører man ikke et ondt komma om Saxo Bank-rytteren Fränk Schlecks besynderlige undvigelsesmanøvre, da han i årets løb havde held til overbevise de luxembourgske myndigheder om, at de 50.000 han i sin tid satte ind på førnævnte dopinglæge Fuentes’ bankkonto var tiltænkt et harmløst træningsprogram. Et program han over natten besluttede sig for at droppe – pengene ditto.

Og hvor var folkets tvivl sidste år, da Carlos Sastre kørte Tour de Enkeltstart af en anden og uforklarlig verden, mens han væk fra Bjarne Riis’ vinger i år kørte baglæns ud af Alperne. Den samlede TV2-redaktions hyldestsang til Sastre skåret over ”Bjarne i den gule trøje” kører stadig som falliterklæringens skærebrænder i erindringens øresnegl.

I år lyder der i stedet en nationalhysterisk Dennis Ritter med alt, hvad han har tilbage af opsparet kommentatorretorik til ære for en tynd pind af en cykelrytter fra Luxembourg. Fordi det åbenbart var alt om at gøre, at Fränk Schleck kørte sig på podiet op ad Mont Ventoux sammen med brormand Andy. Altså, jeg har i den og sportslig sammenhæng da langt større veneration for den mistænkte syvfoldige snydepels af en amerikaner.

At det både op til Touren og såmænd også under er lykkes Lance Armstrong, sportsdirektør Johan Bruyneel og øvrige holdkammerater at holde dopingkontrollanterne stangen med en kop kaffe, så de lige kunne få en halv time til slukke branden i lokummet, eller hvad de nu lavede bag lukkede døre, siger mere end så meget andet om dopingkontrollens ufuldstændighed, når klaveret virkelig spiller. Også om Tour de France-organisationen ASO’s uvilje til at bringe løbet i miskredit for hvilket år i træk. For kan det holde til det uden at ende som det fransk udviklede underholdningskoncept, Fangerne på Fortet, der i ny udgave og på dansk i år har Peter Schmeichel i værtsrollen.

At en af landets mest respekterede, eller i hvert fald mest tv-eksponerede cykeleksperter Henrik Jul Hansen så kvit og frit og uimodsagt slipper af sted med at konkludere, at dopingkritiske historier rettet mod Tour-feltet anno 2009, der alene bygger på mistanken, er en absurditet, er tankevækkende. Eller absurd.

Som han gjorde efter fredagens etape, da TV2 bragte endnu et ganske troværdigt uddrag af interviewet med sidste års vinder af den prikkede trøjen, Bernard Kohl, der i slipstrømmen blev knaldet for brug af det avancerede epo-stof CERA under Touren. I hans udlægning flyder dopingen fremdeles ned ad bjergvæggene, i hans udlægning kan man næppe vinde Tour de France uden, og i Kohls udlægning er han og den jævnaldrende doping-fælle Stephan Schumacher i den sammenhæng ikke ligefrem foregangsmænd for den nye generation, så mange har sat deres lid til.

Derfra var Henrik Jul leveringsdygtig i alibi- og rettighedsjournalistik af værste og usmageligste skuffe. Noget i retning af, at feltet i dag fordømmer dopingsynderne. At de unge i gamet, sågar i TV2s studie, tager kraftig afstand fra doping og opfordrer til livslang karantæne. Inden han trumfede med mistankens absurditet. Uden overhovedet at få modstand til sin afstandstagen og misbilligelse af Kohls udtalelser. Jamen, sandhedsvidnet sad lige foran ham under et båndet interview. Som eksponent for de unge, som gennemkontrolleret og først efter kontrol nummer trecifret CERA-selvlysende sportslig forbryder. I stedet tog Henrik Jul Hansen sig skeptisk og forarget ud over Kohls bekendelser.

Hvis man mener det bare en lille smule alvorligt på Kvægtorvet at få rettet op på det historisk skæve redaktionelle billede af de faktiske forhold i cykelindustrien, kunne man fra øverste hold passende slå hårdt ned på den form for ukvalificeret levebrødsekspertise. En ting er, at man ikke kan finde ud af det på benægternavnene af høj popularitet i marken i skikkelse af Rolf Sørensen og Jørgen Leth. Men det skulle da være til at se sig igennem at udskifte den form for skinger skævhed hjemme i studiet. Så hug dog en hæl og skær en seer i anstændig- og troværdighedens navn.

Jeg var ved at køre i grøften forleden, da jeg i P3 Sporten fik overbragt meldingen om, at Danilo di Luca var blevet smidt ud af det aktuelle Tour de France for brug af CERA under Giro d’Italia. Italieneren deltager ligesom ikke i Touren, men alene historiens vinkling blotlægger lidt af disciplinens komplikationer, og hvem har taget hvad, hvornår og hvorhenne?

Tour de France er og bliver et sportslig suspekt foretagende. Og mistanken har vi både grund, ret og pligt til at bringe ind i enhver journalistisk sammenhæng. Det tilsiger al historik og logik…

 

LÆS OGSÅ:

Tour de Leth
Tour de Efterkritik
Tour de Live og lir
Tour de B.S.
Tour de Twitter
Tour de Trance

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen