search

Tour de Live og lir

LIVE er rå, redaktionel muskelkraft. Mener i hvert fald enhver producer eller tekniker med en journalistisk rem af huden.

LIVE er rå, redaktionel muskelkraft. Mener i hvert fald enhver producer eller tekniker med en journalistisk rem af huden. Hvis man laver fjernsyn, er antallet af SNG-vogne og live-omstillinger et målestoksforhold i sig selv. Lidt ligesom volumen på avispapir, når begivenheden tilsiger det. Indhold og tålmodighed er ikke primus motor, blot råstof for tekniknørdernes vælde.

Redaktørerne har af gode grunde behov for at tækkes begge sider. Det nytter ikke noget, at den hundedyre og halve udsendte flok går skummende og arbejdsløse rundt i et par timer eller tre under Tour de France. Der skal arbejdes igennem, vi laver fjernsyn og øresneglen skal på kommandoernes kogepunkt, hvis det skal tage sig ud af noget. Ej heller hjemmeredaktionen skulle gerne have fornemmelsen af backup eller reservespillere.

En standende og naturligvis nødvendig diskussion i branchen al den stund, at TV ligesom og først og fremmest baserer sig på… billeder. Men hvad er så lige dagens gode historie, hvad er succeskriteriet, hvem har overtaget i redaktionen – producer, redaktør eller selve historien.

Diskussionen har ikke noget endegyldigt svar, for jo, det handler nemlig i bund og grund og lige netop om, hvem der har kommandoen og pegepinden i situationens tilspidsede kaos.

På TV2 Sporten er det som oftest souschef John Jæger, der sidder i kommandocentralen under de store events som OL, håndboldslutrunder og Tour de France. Som oftest har han sin enten udsendte eller hjemmegående journalistiske firkant og håndlanger Ulrik Jönsson med. Jönssons masseproducerede og populistiske blog-udlægning går gerne over læsten: ”Det er fedt at lave fjernsyn”, ”sport er følelser, og det er fedt” eller ”kom såååå Tom Kristensen, du er for fed”.

De er gode til at lave fjernsyn, så meget skal de have. Altså, sådan rent teknisk og i afviklingsforstand. Jeg er helt sikker på, at fotografer, redigeringsteknikere, SNG-operatører og til dels journalister og kommentatorer synes, det er fedt at lave sportsfjernsyn på TV2.

Live-strategien er en gennemgående satsning og et tydeligt succeskriterium. Men i går blev John Jægers offentlige efterkritik af TV2s egne fortræffeligheder alligevel et hak for meget drengene, der gerne vil se noget cykelløb. På sin blog flød selvrosens bæger ganske enkelt over i en sand hyldest til redaktionen, fordi det dagen forinden var lykkes at hive et lettere harmløst live-interview med selveste Lance i land. Som Jæger blandt andet skrev:

”Se dét er live-fjernsyn, når det er bedst. Og selv om jeg naturligvis spller en rolle i den sammenhæng (og selv om jeg er helt vild med mit job, når det er så hektisk og så vildt og så energisk, som det endte med at blive hele dagen i går, hvor det i mere end en time væltede ind med live-signaler, lækre indslag, flotte breakere, relevante studie-snakke, perfekte skilte, informative crawls, flotte storskærms-baggrunde og så videre og så videre), så er det vigtigste slet ikke det. Nej, det vigtigste er, hvordan hele TV 2 SPORTENs Tour de France maskineri fungerer i sådan en situation. Alle er 100 procent oppe på tæerne. Alle er 100 procent på…”
 
I løbet af en times tid røg hardcore-drengene lige i flæsket og struben på John Jæger. Enough var åbenbart enough. Som en svarede:

”Det er ikke for seernes skyld at i afbryder Henrik eller Rolf midt i noget begavet – bare fordi i lige har Andy eller en anden stående live i Frankrig. Det er for jeres egen skyld. Det handler om jeres opbygning af korpsånd og identitet… Det vækker jeres begejstring – JAAA nu laver vi rigtig NU OG HER TV!! HURRA for OS!”

En anden:

”Typisk TV2 – "Hellere Live & Lort end Lækkert & Later". Hvorfor skal alt i jeres studier handle om "at være der i nuet" – en konstant jagt på noget som I tror er det autentiske? (selvom det ødelægger al mulighed for fordybelse. Alt i studiet kan afbrydes, hvis en cykelrytter kigger ind i jeres kamera i Frankrig). Hvorfor er det at DR i Aftentouren gang på gang laver bedre indslag end dem TV2 på en langt større sendeflade og med langt flere journalister formår at lave?

En tredje til den mere rabiate side:

”Jeg var også ved at blive overgal, da de skiftede om til den spinnende kælling i studiet, da der var angreb på col d"aspin. "For helvede tænkte jeg bare, det gør de satme ikke". Ikke noget med at skifte væk fra den spinnende ko og tilbage til etapen. Nej, vi skulle se hende svede på den dér motionscykel, som intet har med cykling at gøre in real life.”

Og jo, der er der en vis nerve i en live-omstilling, en vis solo- og fascinationsfaktor over et live-interview med Lance Armstrong. Men vi ser vel egentlig og i bund og grund live-transmission fra Tour de France for at se cykelløb. Magasindelen napper vi om aftenen på DR…

LÆS OGSÅ:
Tour de B.S.
Tour de Twitter
Tour de Trance

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen