search

Tour de Efterkritik

Mediekritik er en ambivalent disciplin. Den er ofte personligt funderet, fordi der gemmer sig en afsenders byline bag historien.

Mediekritik er en ambivalent disciplin. Den er ofte personligt funderet, fordi der gemmer sig en afsenders byline bag historien. Den har boomerangens iboende natur, fordi kritikken ofte rammer forfængelighedens faglige hjerteblod og modtageren som oftest formår at skyde igen. Derudover foregår den i et sammenspist, halvoffentligt miljø mellem kolleger med en til tider privat berøringsflade, som i sagens natur efterlader nogle ridser i lakken.

Og hvem er jeg, der påberåber mig retten, mandatet eller indsigten til at rette kanonen mod fagfolk, der gør deres yderste for at leve op til seer-, læser- og brugertal midt i en krisetid, hvor det i journalistisk forstand ikke ligefrem er comme il faut at træde nogen for nær? Da slet ikke dem, der betaler gildet.

Mit svar må gå i retning af, at nogen jo skal gøre det. It’s a dirty job. Kritiske stemmer gennemsyrer ikke ligefrem sportsjournalistikken. De sælger ingenting, hverken aviser eller annoncer på skærmen.

Forleden skrev Berlingske Tidende og Sporten.dk’s sportsredaktør Flemming Fjeldgaard, der i øvrigt og til orientering er en dygtig journalist, på sin Facebook-profil:

”…er hovedpine-træt af tidligere journalister, som nu på den anden side af en fratrædelse eller en fyreseddel pludselig mener at kunne spotte alle brølerne og svaghederne i den aktuelle journalistik. Om de dog bare var gået forrest som forbilleder, da de selv havde chancen. Det var mildest talt ikke tilfældet.”

Øh, jeg betragter jo egentlig ikke mig selv som tidligere journalist og er da fremdeles medlem af Danske Sportsjournalister. Jeg er på den anden side af en fratrædelse, fordi jeg bad om én af andre årsager end den forsmåede intention om at gå forrest som forbillede. Med 17 år i sportsjournalistikken og adgangen til mit eget, kald det bare kritiske blogunivers, der blandt andet er sat til prøvesalg i mikrobetalingens eksperimenterende vindue, og med samme adgang til journalisten.dk over temaet sport og medier, er det såmænd rimeligt oplagt, at jeg forsøger at forholde mig til brølerne i den aktuelle journalistik. Ligegyldig hvor mange jeg selv måtte have begået af slagsen.

For hvem antaster ellers Fjeldgaards seneste klumme i Berlingske og på Sporten.dk, hvori han skriver: ”I dag er Michael Rasmussen på andet år i en særlig form for dopingkarantæne på grund af de berømmede whereabouts”.

Det er ikke korrekt. Løgne og fortielser i forhold til whereabouts er at betragte som en dopingforseelse på helt lige linje med en positiv test eller udeblivelse fra en kontrol. Forseelsen er enkel og klar, den efterfølgende karantæne på to år ligeså.

Klummen var i bund og grund et forsvar for Michael Rasmussen i et angreb mod rimeligheden i, at Alberto Contador i modsætning til danskeren kører Tour de France, da den tidligere spanske vinder af Touren har været nævnt i forbindelse med Operation Puerto.

I den henseende er det på sin behørige plads at nævne, at Michael Rasmussen punktligt bliver ringet op på sin mobiltelefon af Berlingske Medier under Tour de France for efter bedste interviewteknik at levere stof til de voldsomt promoverede og dagsordenssættende klummer, han angiveligt selv skriver i B.T. og på Sporten.dk.

Det er heller ikke B.T., Berlingske Tidende eller Sporten.dk, der i vedholdende kritisk forstand revser TV2’s hysteriske sportsdækning, når de nu op til Tour de France har slået pjalterne sammen til en efter sigende indbringende fællesudgivelse af et glitter-tourmagasin. Og så kan man ellers hævde sin øvrige redaktionelle uafhængighed af hinanden aldrig så meget.

Journalister skriger notorisk på efterkritik og afskyr den, når den ikke har karakter af lovsang. Total forsvarsposition og det var lige op til deadline. Mandatet til at udøve den har mange afskygninger, men for min del har jeg fuld opbakning. Fra mig selv.

Og til Fjeldgaard, som jeg skrev til ham: Tag to Panodil Junior og op på sadlen igen…

LÆS OGSÅ:
Tour de Live og lir
Tour de B.S.
Tour de Twitter
Tour de Trance

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen