search

Total fodboldforvirring

Divisionsforeningen og DBU må sidde og bide negle. Såmænd også fodboldseerne, mens de passer på tegnebogen.

Divisionsforeningen og DBU må sidde og bide negle. Såmænd også fodboldseerne, mens de passer på tegnebogen. For hvor havner 60 af i alt 198 superligakampe henne, når den nye tv-aftale træder i kraft umiddelbart efter sommerferien til en ny sæson? I fredags forlød det ellers, at en ny sportskanal i Bonnier-regi, Canal 9, går i luften med 60 af de 66 superligakampe, norske Telenor købte tilbage i 2007.

Telenor brugte storindkøbet som løftestang i sine bestræbelser på at blive såkaldt digital gatekeeper på dansk jord. Efter at man kort forinden som led i samme strategi havde købt besparelsesramte DR’s rettigheder til blandt andet Olympiske Lege og Champions League-håndbold. De lod det meste ligge på DR, fordi kontrakterne på både OL og håndbold tilsiger en vis eller fuld penetration med sikkerhed for et bredt seerunderlag.

Derfor skulle Telenor ud at jagte en platform eller et salg til en anden udbyder, hvis gatekeeperrollen glippede. Under OL forsøgte nordmændene sig med streaming på nettet i samarbejde med Sonofon, men det bliver ingen indtil videre rige af. Boxer løb med gatekeepertjansen, mens Bonnier nu altså har bidt til bolle og erhvervet sig superliga-, håndbold- og OL-rettighederne til Canal 9-satsningen, der skal udgøre grundlaget for en fortrinsvis sportskanal, der også kan byde på spansk, tysk og italiensk fodbold.

En satsning, der siden historien ramte medierne i fredags imidlertid er stødt brat imod en forhandlingsmur af rang. Ifølge Mediawatch.dk afviser YouSee nemlig at lukke endnu en sportskanal ind i varmen, hvor TV 2 og Viasats fælles adoptivbarn TV 2 Sport i forvejen luner sig med millionsikring på en længerevarende aftale. Således melder administrerende direktør for YouSee Niels Breining benhårdt ud på Mediawatch.dk i forhold til Canal 9's planer. YouSee sidder på cirka 45 procent af tv-distributionen i Danmark:

”Jeg blev overrasket, da jeg i fredags læste, at de anså det for nogenlunde givet, at Canal 9 skal distribueres via YouSee, for vi har meddelt det modsatte til dem gennem den sidste måneds tid. Det kommer ikke på tale, at vi vil distribuere den nye kanal.”

YouSee mener ikke, der er behov for endnu en sportskanal, selv om den bliver i lidt blødere udgave garneret med film og serier – en genre, Kanal 5 og 6’eren i forvejen gør sig i med engelsk og spansk fodbold oven i hatten. Men direktøren holder dog en forhandlingstaktisk dør på klem, for der er jo penge i skidtet. Og forløb i det økonomiske leje er ingenlunde forbi, før dommeren har fløjtet sidste gang.

En stor del af komplikationen hviler også på førnævnte OL- og håndboldrettigheder, som skal bredt ud til befolkningen. Mens Divisionsforeningen også i sit beslutningsgrundlag for budrunden på de tre tv-pakker med Viasat og TV 2 Sport som de to øvrige aftagere har solgt retten med et vist seerunderlag for øje. Derfor er DR også sikret mindst seks kampe i hver sæson, aftalen løber.

Kompliceret stof. Ikke mindst for menigmand, der i princippet bare gerne vil se en given fodboldkamp, hvis han ellers kan finde den på kanalrundfarten. Under alle omstændigheder og givetvis en fordyrende udvikling. Ej at forglemme den potentielle kvalitetsforringelse i et journalistisk rekrutteringsmarked, der ikke ligefrem bugner af spidskompetence på området. For en presset branche måske en efteruddannelses-niche at rette blikket imod, medmindre de nye kanaler vælger at køre gennemført low budget.

Alt imens landsholdet forbereder sig til lørdagens VM-kvalifikationskamp på Malta, synes fodboldforvirringen total. Hvis du vil se landskampen, foregår det på TV3 Puls – nej, ikke Plus…

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen