Tossede onkel George

Blogindlæg på Journalisten.dk af Filip Wallberg, journaliststuderende på SDU.

Blogindlæg på Journalisten.dk af Filip Wallberg, journaliststuderende på SDU.

Vi kender alle typen, og nogle få af os kan måske genfinde os selv i ham: Onkel George er ham, der til alle familiefester beretter om alt, hvad der er sket i hans liv. Både stort og småt får en plads, for man skulle jo nødig forlade festen uden vished om, hvilke begivenheder og sygdomme der har fyldt hans liv de sidste seks måneder.

Det gode ved onkel George er, at jeg selv kan bestemme, hvad der er vigtigt. Han foretager ikke en udvælgelse af, hvad jeg har lyst til få fortalt. Det frustrerende ved onkel George er, at jeg selv skal udvælge de elementer, der er relevante og vedkommende for mig.

De danske nyhedsmediers hjemmesider minder om tossede onkel George: De har så meget på hjerte, at de slet ikke ved, hvad de egentlig gerne vil fortælle. Det resulterer i, at jeg som bruger bliver oversvømmet af kreative rubrikker, underrubrikker og henvisninger.

Er det ikke muligt at kombinere det bedste
fra begge verdener? Kan vi ikke konstruere et system, der sikrer mig valgfrihed og overskuelighed på samme tid?

Jeg tror, at vi kan komme slagsiderne ved tossede George til livs, hvis online-nyhedsmedier valgte at indføre brugerprofiler, der havde en egentlig nyhedsprofil tilknyttet. Denne profil kunne redegøre for, hvilke emner jeg ønsker at beskæftige mig med, og hvilke emner jeg slet ikke gider høre om.

Profilen kunne konstrueres ved hjælp af en manuel udvælgelse, foretaget af brugeren, eller en automatisk registrering af de emner, som en bruger måtte vælge at læse om. Det kunne eventuelt være en kombination.

Ud over en nyhedsprofil kunne en brugerprofil også indeholde informationer om:

  • Hvor mange henvisninger man ønsker, at der skal være på forsiden.
  • Hvilken by vejrudsigten skal være for.
  • Hvilket design hjemmesiden skulle anvende.
  • Og så videre

Mange vil nu hævde, at jeg med forslaget afliver en af nyhedsmediernes primære funktioner, da det jo nu er brugeren, der udvælger, hvad han eller hun gerne vil læse om. Men sådan forholder det sig ikke, hvis man tænker tanken ud.

For prioriteringen på forsiden og undersiderne kunne blive foretaget med udgangspunkt i en algoritme, der kombinerer en redaktionel skala med brugerens nyhedsprofil og tidspunktet for publiceringen.

Men som tingene ser ud lige nu, må vi hellere slå koldt vand i blodet og affinde os med, at tossede onkel George kommer til at herske et par år endnu, før online-medier bliver individualiseret. Desværre.

0 Kommentarer