Topchefer i TV 2 “svømmede i penge”

Mens TV 2 var ved at knække halsen økonomisk, lykkedes det den tidligere adm. direktør, Per Mikael Jensen, i 2007 at fastholde en fyrstelig hyre, skriver dagbladet Information. Den månedlige løn steg rent faktisk næsten 100 procent. 

Mens TV 2 var ved at knække halsen økonomisk, lykkedes det den tidligere adm. direktør, Per Mikael Jensen, i 2007 at fastholde en fyrstelig hyre, skriver dagbladet Information. Den månedlige løn steg rent faktisk næsten 100 procent. 

Ifølge dagens udgave af Information "svømmede TV 2's topchefer i penge", da det så allermest sort ud for tv-stationen. Til trods for at bankerne stoppede al lånegivning efter en voldsomt ekspansiv drift, fik det ingen konsekvenser på direktionsgangen. Nærmest tværtimod.

Da Per Mikael Jensen i slutningen af juli 2007 valgte at sige op på grund af skiftet til Metro, var hans løn nemlig knap 100 procent højere end året før. Samlet fire mio. kroner viser et svar til finansudvalget. Og da han sluttede i juli måned, betød det, at den månedlige løn nåede op på 570.000 kroner, ifølge Informations beregninger.

"Jeg er voldsomt forundret over, at der kan udbetales en så høj løn og tilhørende bonus til en direktion, som var med til at få TV 2 ud i en eksistentiel krise. Det er i orden med en god løn, hvis man leverer nogle flotte resultater, men det her er jo det stik modsatte. Stationen måtte reddes med offentlige midler, da banken ikke ville mere," udtaler det socialdemokratiske folketingsmedlem Magnus Heunicke til avisen.

Hele artiklen kan læses her.

4 Kommentarer

Per Mikael Jensen
27. JUNI 2009
Re: Topchefer i TV 2 "svømmede i penge"

Det er sjældent risikofrit, når Information skal beskæftige sig med tal. Og som altid bevæger et makværk sig ukritisk fra et medie til et andet.

 Historien om min kolossale månedsløn er - desværre - ikke helt korrekt. Jeg mindes ikke nogensinde at have lagt skjul på, hvad min løn var (det ville også have været dumt, da det mere eller mindre fremgår af årsrapporten)

Jeg har desværre sjældent stunder til at beskæftige mig med Information, så jeg ved ikke, hvilke genier, der har været ved kuglerammen. Men her er fakta:

 Min løn på TV2 var på enten 3 millioner kroner om året, muligvis 3.5, muligvis 4.0 millioner kroner om året. Jg tror, det var 3.0 MDKR om året, men jeg husker det ikke. Hvis nogen er særligt interesseret, skal jeg gerne finde mine gamle lønsedler.  Dertil kom pension ( jeg husker ikke beløbet, men sikkert 10 eller 15 %) og bonus efter bestyrelsens indstilling. Jeg tror, min bonus for 2006 var en halv MDKR, og jeg tror, at min bonus for 2007 var ca 250 TDKR.

 Når Information kan komme til en så rimelig, men desværre forkert, løn som en halv million om måneden i 2007, svarende til en årsløn på 6 Mdkr om året, skyldes det, at jeg af bestyrelsen blev bedt om at fratræde umiddelbart efter min opsigelse i juli 2007. Aftalen var også, at jeg kunne begynde på mit nye job 1. november 2007, og dermed fik jeg løn i 3 måneder efter min opsigelse, mens jeg stod til rådighed for bestyrelsen, men i øvrigt ikke mødte på arbejde. Sådan ses det ofte, når en adm.dir. stopper. Faktisk ses det uhyre ofte, at hans/hendes 'passive periode' er væsentligt længere end 3 måneder.

Det er muigt, at jeg fik lønforhøjelse i 2007, men i så fald formentlig fra 3.0 til 3.5 MDKR. om året. Jeg undersøger gerne, hvis nogen skulle være særligt interesseret. 

 Nå, men hvis man så tager min løn for i alt 10 måneder, tillægger pension og bonus for den periode, da jeg arbejdede for TV2, så er det muligt, at min løn svarede til 7 måneder gange 500.000 = 3.5 MDKR. Jeg tror det nu ikke, men undersøger gerne, hvis nogen er særligt interesseret. 

 Men det svarer jo for fanden ikke til en månedsløn på en halv mio dkr!!  Tæng sig, hvis jeg var stoppet 20. januar 2007, men havde fået løn i et halvt år efter min opsigelse, som det ofte ses. Så havde min månedsløn været på mindst 1.7 MDKR!! 

Jeg orker ikke igen at argumentere for, hvorfor TV2 ved min fratrædelse var i en væsentlig bedre position end ved min tiltræden. Jeg lader ikke til at have held med at henvise journalister til at læse og især forstå TV2's årsrapporter. Men at TV2 ikke knækkede halsen, som Journalisten skriver, burde være forholdsvis nemt at indse for de fleste. 

Tak til Lars Igum for meget venlige kommentarer. Jeg husker cykelturen glimrende, og dine ord varmer, og jeg husker også den fantastiske stemning, som en lang række af fremragende folk var med til at skabe på Jyllands-Posten og under lanceringen af metroXpress. 

Jeg husker også Mads Kristensen, omend noget svagt, og jeg er desværre ikke siden blevet gjort opmærksom på, hvorfor han skulle stå klarere i min hukommelse. Det er sikkert godt for os begge.

Jens Yde mindes jeg derimod ikke at have haft fornøjelsen af at træffe.

Den omtalte bog var ikke mit 'værk', men derimod en tænkt første del af en serie af ledelses-bøger, som Gyldendal påtænkte at udgive. Af årsager, jeg ikke kender, blev der ikke udgivet flere end den ene. Jeg skrev ikke bogen, planlagde den ikke, men må i øvrigt tilstå Jette Meier Carlsen, at hun meget loyalt og dygtigt fik det maksimale ud af et beskedent materiale.  

 vh

 Per MIkael  

  

Lars Igum Rasmussen
25. JUNI 2009
Re: Topchefer i TV 2 "svømmede i penge"

Så skal Per Mikael svines igen. 

Jeg aner ikke en pind om substansen i TV2-kritikken. Men karaktermordet kan jeg forholde mig til.

Per Mikael er en af de bedste og mest nærværende chefer, jeg nogensinde har haft. Som en sølle noteskribent for snart mange, mange år siden på metroXpress var jeg dybt imponeret over, at han efter første møde kunne mit navn og altid spurgte interesseret. Hvor mange chefer ville cykler 30 minutter til personalefesten ved siden af noteskribenten? På hans arbejdsplads var ingen finere end andre. 

Han er visionær og har med god grund rystet og sendt dønninger gennem mange af de medier, hvor medarbejdere uden journalistisk glød og engagement er endt som fossiler. Han vil skabe vindere, vinderarbejdspladser og vindermedier. Kan I huske den kampgejst han overnight indførte på TV2? Se på, hvor mange af de skibe han satte i TV2-søen, der nu viser sig at være rigtigt set - TV2 NEWS eksempelvis.

Synd han ikke længere ryster andedammen. Det kunne mange trænge til. Alt i mens de sidder på skibe, der har direkte kurs mod afgrunden.

Mads Kristensen
25. JUNI 2009
Re: Topchefer i TV 2 "svømmede i penge"

Den omtalte bog er efter min bedste overbevisning et makværk af dimensioner.

Det kunne være interessant at vide, præcis hvilke præstationer og kæmpe succes, det var, der retfærdiggjorde en lønstigning af disse dimensioner til Direktøren For Det Hele. Som tidligere indianer under høvdingens ledelse har jeg hverken dengang eller ved senere efterrationalisering kunnet finde bare én ting.

I mediekredse har de fleste med adgang til spalterne stadig et forhold til Per Mikael som en nonne til...tjah, bum bum...Det ville klæde branchen om man turde tage fat om nældens rod én gang for alle. Alternativt at afstå fra fortsat at omtale ham som en helt.

Jens Yde
25. JUNI 2009
Re: Topchefer i TV 2 "svømmede i penge"

I 2008 udkom på Gyldendal "Per Mikael Jensen, Bossen og Bissen" af Jette Meier Carlsen. Bogen er på over 200 sider, og læseren får at vide, at PM har boet cirka 35 steder, at han har været gift to gange inden sit nuværende forhold til den gravide Celine, og vi får oplyst navnene på en række tidligere kærester.

Per Mikael Jensen er fan af FCK og en rigtig god bekendt af Don Ø, og han er ven med Jyllands-Posten-chefen Jørgen Ejbøl. Per Mikael Jensen har fyret så mange, at han ikke længere kan huske, hvem de var og hvor mange, de var. Han, der er fra Skive og Århus, længes efter København.

Side 120: "Ved sin tiltræden på TV2 præsenterer han sig ved et timelangt medarbejdermøde, hvor han på forhånd har bedt et par medarbejdere, som han kender i forvejen, stille ham nogle særligt kritiske spørgsmål. Han ønsker at demonstrere, at det ikke er farligt eller giver minus i lederens karakterbog at være kritisk. Tværtimod indfører han champagne til det mest kritiske spørgsmål. TV2 har efter den nye chefs mening været for flinkesyg. Flokken skal med på de nye tanker og tempoet på alle måder i vejret. En af de hjertesager, som Per Mikael medbringer fra USA, er præstationsbestemt løn. Kort tid efter sin tiltræden introducerer han et omfattende bonusprogram med udførlige pointsystemer for alverdens præstationer. Ledelsen skal være frontløbere, og alle i ledelsen skal have udarbejdet et målskema for deres indsats. Ledelsen aflønnes efter mål og individuelle præstationer. Alt hvad der kan måles og vejes bliver sat på lange lister. Tanken er, at så meget som muligt gøres offentligt".

Side 121: "TV2 var på det tidspunkt dybt afhængig af reklamer. Hvis salget dalede med 10% ville det svare til 150-170 millioner kr. De penge kunne dybest set kun skaffes på én måde, nemlig ved at fyre 300 mennesker. Jeg oversætter altid til stillinger. Folk forstår ikke millioner, for dem kan det lige så godt være milliarder. Det lyder lidt barskt, men det er virkeligheden", siger Per Mikael Jensen i bogen.

Men hans egen løn? Ikke et ord.

Per Mikael Jensen blev udnævnt til TV2-direktør den 1. maj 2006. Mindre end 15 måneder senere, den 26. juli 2007, blev det meddelt, at han skulle være President og CEO for Metro International.

Hvor mange - og hvem - vidste, at han sluttede med over en halv million i månedsløn på TV2? Som i amerikanske finans- og mediehuse fik han vel også pensioner og lignende.