Tømmermænd på Ekstra Bladet

 

 

Ekstra Bladets medarbejdere kalder Hans Engell og den øvrige ledelse for 'brutal' og 'bodybuilderagtig'. Ledelsen havde varslet 21 fyringer – det endte med ti frivillige fratrædelser og en opsigelse. Nu har 30 journalister skrevet et protestbrev efter fyringen af en ung chef.

Journalisterne var rystede, da administrerende chefredaktør Hans Engell havde fremlagt sin spareplan: 19 redaktionelle medarbejdere samt to ledere skulle væk!

Det var i maj, og det kom som et chok for mange. For hvorfor afskedige folk, når avisen sidste år præsterede et overskud på 64 millioner kroner. Ganske vist bliver der trykt færre og færre aviser. Men det afholdt ikke tillidsmand Thomas Szlavik fra at kalde planen for "nærmest idiotisk" i det seneste nummer af JOURNALISTEN.

I mellemtiden har Szlavik, Engell og co. forhandlet sig frem til en noget mere fredelig løsning end de 19 fyringer:

Ti medarbejdere har fået en frivillig fratrædelse, og en har sagt op, fordi han har fået andet job. De sidste penge er fundet ved alternative besparelser, hvortil medarbejderne har bidraget ved at afblæse alle forhøjelser af personlige tillæg i år og ved at fjerne et særligt tillæg for at arbejde på hverdage før søgnehelligdage.

"Jeg er ikke tilfreds med, at vi skal reducere bemandingen med 11 mand. Det er fortsat galemandsværk," siger tillidsmand Thomas Szlavik.

"Men i forhold til forudsætningen – at de ville fyre 19 – så er jeg tilfreds," siger Szlavik, der også er medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse.

Thomas Szlavik kalder ledelsens første udmelding om 19 fyringer for 'brutal'. Men han vil ikke spekulere i, om cheferne bevidst har 'åbnet højt' for at have noget at 'give af'.

Journalist Rene Simmel er til gengæld ikke bange for at kalde varslingen om 19 fyringer for 'bodybuilderledelse'.

"Man kunne have indkaldt tillidsfolkene og spurgt: Kan vi finde alternative besparelser? Eller er der mulighed for frivillige fratrædelser? Hvorfor melde ud, at der kommer en fyringsrunde, så alle skal have ondt i maven? Man kunne have endt med samme resultat uden at vise muskler," mener Rene Simmel.

Chefredaktør Hans Engell mener, at der har været forhandlingsvilje på begge sider af bordet, og pointerer, at ordet 'fyringsrunde' ikke blev brugt.

"Jeg beklager, hvis nogen har oplevet forløbet som 'muskel-fremvisning' – jeg har tvært-imod bestræbt mig på at tage så mange hensyn som muligt – det var blandt andet derfor, vi forhandlede så længe," siger Hans Engell.

 

Yngste chef fyret
Faktisk undgik Ekstra Bladet ikke journalistiske fyringer. Det er dog ikke et medlem af medarbejderforeningen, men redaktionschef Jakob Lundsteen, der har fået afgangsordre.

At Jakob Lundsteen blev fundet lettest på vægtskålen blandt avisens chefer, fik 30 journalister til at underskrive et protestbrev i sidste uge. JOURNALISTEN er i besiddelse af brevet, som er stilet til avisens fire øverste chefer. Heri hedder det blandt andet:

"Beslutningen om at fyre avisens yngste redaktionschef er usaglig og uprofessionel. Gennem de sidste ti år har Lundsteen været et stort aktiv for avisen. Hans engagement, iderigdom, flid – samt hans loyalitet – har været i særklasse. At opfatte ham som redaktionsledelsens svageste led trodser enhver professionel fornuft."

Hans Engell ønsker ikke at kommentere fyringen af Lundsteen. Men siger:

"Alle reaktioner gør naturligvis indtryk, men jeg må understrege, at vi fra ledelsesside har lagt vægt på, at alle grupper på avisen måtte indgå i sparerunden."

Ifølge flere medarbejdere er den normalt gode stemning på Ekstra Bladet vendt efter sparerunden.

"Der er surhed," konstaterer tillidsmand Thomas Szlavik.

Han henviser til, at ledelsen så sent som i marts satte projektet "Den Nødvendige Avis" i søen (Se JOURNALISTEN nr. 10). I fællesskab skulle avisens medarbejdere udvikle en ny og bedre avis.

"Ledelsen har i virkeligheden sagt til medarbejderne: 'Nu skal vi bruge alle jeres kreative forslag – men der er i øvrigt 19 af jer, vi ikke kan bruge til at lave den nye avis.' Det er jo ikke særlig positivt," siger Thomas Szlavik og tilføjer:

"Der skal ikke meget til at pirre folk lige nu."

0 Kommentarer