Tom Jensen: »Vi skærer ikke i kernen af Berlingske«

Berlingskes nye chefredaktør afviser, at nedlæggelsen af over 30 stillinger går ud over kvaliteten. »Vores journalistiske kerneområder er usvækkede,« mener Tom Jensen. Han erkender, at der nu skal arbejdes på at få genoprettet tilliden fra medarbejderne

Med fem måneders mellemrum har Berlingske over to sparerunder sagt farvel til over hver femte medarbejder.

Berlingskes nye chefredaktør, der tog over 1. oktober efter fyrede Lisbeth Knudsen, erkender, at forløbet med to sparerunder på så kort tid har været voldsomt og belastende for medarbejderne. Men hans påstand er, at nedlæggelsen af samlet set over 30 stillinger ikke går ud over avisens kvalitet hverken på print eller online.

»Vi skærer ikke i kernen af Berlingske, men har taget nogle markante til- og fravalg, så den enkelte medarbejder bagefter ikke oplever, at man skal løbe hurtigere for at nå det samme. Og vores journalistiske kerneområder er usvækkede,« siger Tom Jensen til Journalisten.

Det er ikke en grønthøster

Tom Jensen påpeger, at planen om nu at fokusere på avisen Berlingske og b.dk betyder, at de nedlagte stillinger primært ligger andre steder.

Som følge af den nye strategi lukker man nyhedsbureauet BNB for i stedet at bruge Ritzau, ligesom man lukker det månedlige Berlingske Business Magasin, tillægget Erhvervsejendomme skal være rent annoncetillæg, og samarbejdet om at lave TV med TV 2 Finans ophører. Dertil kommer en outsourcing af rejsetillægget.

Desuden laver man et fælles redaktionssekretariat for Indland og Business, hvilket betyder en nedskæring i antallet af redigerende.

Tom Jensen slår fast, at hullerne efter de frivillige fratrædelser på Indland og Business bliver fyldt ud gennem interne rokader.

»På nogle områder som eksempelvis indland og politik har vi omprioriteret i retning af flere ressourcer til den digitale journalistik. Men det er ikke at betragte som beskæringer,« siger Tom Jensen.

Kan I virkelig opretholde kvaliteten, når I har næsten 40 medarbejdere mindre end før sommerferien?

»Det kan man ikke, hvis man bruger en grønthøster. Men alle de ting, vi har gjort, er båret af helt konkrete til- og fravalg. Vi har ikke smurt den tilbageværende stab tyndere ud på de samme opgaver. Det ville være forkert at gøre. Vi har fravalgt og outsourcet nogle aktiviteter, som ikke i nævneværdig grad påvirker vores kræfter på de bærende områder hverken på print eller digitalt,« siger Tom Jensen.

Forløbet har været voldsomt og belastende

Før sommerferien var Tom Jensen en del af en chefredaktion, som ifølge tillidsfolkene lovede, at der ikke var nye fyringer lige om hjørnet, nu hvor man ville ansætte 14 nye medarbejdere efter en større omlægning med nedlæggelse af stillinger og frivillige fratrædelser.

Da den nye strategi blev femlagt på et medarbejdermøde mandag den 16. november, medførte det en meget hård reaktion fra Berlingskes medarbejderforening.

 »Vi står med en ledelse, som nu beskærer og lukker ting, de for få måneder siden talte begejstret om, mens de pludselig taler begejstret for ting, de for bare et par måneder siden ikke troede på. Det giver et kæmpe troværdighedsproblem,« sagde tillidsmand Uffe Gardel dengang til Journalisten.  

Hvad siger du til den kritik? 

»Jeg vil ikke gå ind i en konkret polemik med medarbejderne i andre medier,« siger Tom Jensen.

»Vi tager dialogen direkte med medarbejderne. Men jeg forstår godt, hvis medarbejderne synes, at det har været et voldsomt og belastende forløb. Det skal man være lavet af sten for ikke at mene,« siger Tom Jensen.

Hvordan vil du genoprette tilliden fra medarbejderne?

»Vi vil være en åben og nærværende ledelse. Vi vil tale meget med vores medarbejdere om vores planer. Og vi vil også tale med vores medarbejdere om det forløb, der har været. Vi vil inddrage dem i arbejdet med den nye strategi. Vi må påtage os den ledelsesopgave det er at få vores medarbejdere til at tro lige så meget på den nye strategi, som vi selv gør,« siger Tom Jensen.

Hvad siger du til kritikken af, at de mange frivillige fratrædelser skulle være udtryk for en mistillidserklæring til ledelsen og den nye strategi

»Det diskuterer vi internt.«

Stort overskud fem år i træk

Berlingske Media har haft overskud på over 150 mio. kr. hvert år siden 2010 svarende til et afkast på 7-8 pct. om året.

Ifølge tidligere chefredaktør Lisbeth Knudsen ønskede de belgiske ejere i De Persgroep at øge afkastet ved at afvikle aktiviteter og nedlægge et stort antal stillinger.

Men Tom Jensen afviser, at der er tale om en spareplan for at øge afkastet.

»Det er ikke et spareprojekt for at nå en eller anden bundlinje. Der er en rød tråd i alt det, vi gør. Det kan godt være, at vi har lavet en plan med reducerede omkostninger og færre medarbejdere. Men det er ikke en spareplan, men en strategisk plan, som handler om kun at fokusere på Berlingske,« siger Tom Jensen.   

1 Kommentar

Jakob Dybro Johansen
2. DECEMBER 2015
For nylig var der artiklen om
For nylig var der artiklen om Dagbladenes Bureau - tre ud af fire journalister blev fyret, hvorefter den eneste tilbageværende udtalte: "Vi bliver ikke en amputeret redaktion, der nu skal krabbe sig afsted for at overleve". Nu denne melding fra Berlingske, efter at mere end 30 stillinger er blevet nedlagt: "Vi har fravalgt og outsourcet nogle aktiviteter, som ikke i nævneværdig grad påvirker vores kræfter på de bærende områder".

Det er jo en ærlig sag, hvis der ikke er kunder nok i butikken til at have de pågældende ansat. Men i begge tilfælde undrer jeg mig over, hvordan afskedigelserne kan udlægges som et springbræt for en positiv udvikling. Hvad siger det i så fald om de medarbejdere, der er blevet 'fravalgt' som en del af den 'strategiske plan'?