Tom Heinemann vinder prestigefyldt EU-pris

Dokumentarist Tom Heinemann har netop modtaget to priser i Bruxelles. En for bedste dokumentar, men også den store særpris Grand Prize, som uddeles til det bedste projekt blandt alle vinderne.

Dokumentarist Tom Heinemann har netop modtaget to priser i Bruxelles. En for bedste dokumentar, men også den store særpris Grand Prize, som uddeles til det bedste projekt blandt alle vinderne.
»Det er en stor ære. Jeg er sgu glad.«

Sådan sagde Tom Heinemann tidligere i dag til Journalisten.dk.

Han har her til aften vundet to priser ved den store Lorenzo Natali-prisfest i Bruxelles. Lorenzo Natali-prisen uddeles af Europa-Kommissionen i samarbejde med Reportere uden Grænser – samt en række organisationer, der arbejder for pressefrihed og undersøgende journalistik rundt omkring i verden.

Lorenzo Natali-prisen uddeles ikke kun til EU-borgere, men går til journalister fra hele verden – fordelt på kategorier og regioner.

Tom Heinemann har vundet en filmpris, som han modtager 5000 euro sammen med. Men derudover udpeges én vinder blandt alle vinderne, som modtager en Grand Prize og yderligere 5000 euro. Det er denne pris, Tom Heinemann også har vundet.

Priserne vinder Tom Heinemann for den omdiskuterede dokumentarfilm 'Fanget i mikrogæld', der afdækker de negative konsekvenser ved såkaldte mikrolån.

Kommer det bag på dig, at du får prisen for så kontroversiel en film?

»Ja og nej. Nu er det jo Europa-Kommissionen, der står bag prisen, og de har uddelt masser af penge til mikrolån i årevis. Men på den anden side er det folk fra Reportere uden Grænser, der sidder i juryen – de vurderer, om det er god journalistik, ikke om det er politisk opportunt. Så på den måde overrasker det mig ikke,« siger Tom Heinemann.

»Det er fedt, fordi det holder liv i historien. Det kan forhåbentlig skabe fornyet debat,« fortsætter han.

Tom Heinemann vandt i august en anden filmpris i Portugal. Han er glad for, at filmen får priser på trods af den massive kritik og det modspin, den har mødt.

»De fortsætter med det, de kalder at opdatere på "alle mine fejl". Derfor er det da fedt at vinde sådan en pris. Og jeg er helt tryg, for hvis der havde været fejl i denne her film, så ville de lægge sag an eller indklage filmen for et pressenævn. Det har de ikke gjort.«

2 Kommentarer

Jens Nauntofte
21. DECEMBER 2011
Re: Tom Heinemann vinder prestigefyldt EU-pris

Jeg synes, Tom, at du i den grad fortjener de to priser. Det er skønt at al jeres arbejde bliver hædret med de flotte priser. Nu skylder jeg en omgang. Vi ses.  kh Jens (Nauntofte)

robert peel
12. DECEMBER 2011
Re: Tom Heinemann vinder prestigefyldt EU-pris

tillykkemed alt dette TOM

flot flot klaret

yrs....R