Tom Heinemann vinder 100.000 kr. for kritisk u-landsjournalistik

Udnyttelsen af mennesker og ubehagelige sammenhænge i økonomi, produktion og forbrug mellem rige lande og fattige lande. Det er temaerne i tre tv-dokumentarprogrammer af Tom Heinemann, som nu indbringer ham Timbuktu Fondens pris 2009 for kritisk ulandsjournalistik. (opdateret)

Udnyttelsen af mennesker og ubehagelige sammenhænge i økonomi, produktion og forbrug mellem rige lande og fattige lande. Det er temaerne i tre tv-dokumentarprogrammer af Tom Heinemann, som nu indbringer ham Timbuktu Fondens pris 2009 for kritisk ulandsjournalistik. (opdateret)

Sammen med æren følger 100.000 kroner, som dermed gør prisen til Danmarks største journalistpris.

Og det er en tydeligt glad Heinemann, der har vundet:

»Jeg er helt overvældet, stolt og en smule ydmyg, for det var stærke og dygtige folk, der var med i opløbet,« siger Tom Heinemann til Journalisten.dk.

Han har i mange år arbejdet med radio- og tv-dokumentaren som sin primære journalistiske platform, men i en form og med et indhold, der har gjort det muligt for ham at præge ulandsoplysningen og journalistikken på mange medieplatforme. Og det vil nu blive styrket.

»Prisen giver mig en mulighed for bl.a. at grave dybere i nogle af de spor, jeg altid er nødt til at lægge på hylden, ligesom jeg kan iværksætte lokal baseret for-research i flere lande.«

Foreløbig kan han dog glæde sig over at være kåret som årets bedste. Prisen fra Timbuktu Fonden gives for følgende tre tv-dokumentarprogrammer: "Når tilbud dræber", "Et tårn af løfter" og "En bitter smag af te".

Alle har de sat fokus på den vestlige verdens udnyttelse af den 3. verden, og de har ifølge dommerkomiteen gjort det på en måde, der har "skabt mediedebat og interessse langt ud over det særligt u-landsinteresserede publikum", lyder det blandt andet i begrundelsen for valget af Tom Heinemann til Timbuktu Fondens pris 2009.

Programmerne ligger i forlængelse af en endnu mere omfattende produktion af radiodokumentarer, hvoraf Tom Heinemanns "Tøjslaverne fra Burma" fra 2003 er den mest kendte.

De kritiske programmer udfordrer og fornærmer stærke aktører med rig adgang til dyre advokater. Derfor er kravene til præcision og korrekthed meget store.

I den forbindelse er vurderingen, at Tom Heinemann i rigtigt mange år har arbejdet med denne form, og at han har gjort det på så seriøs en måde, at ingen har kunnet anfægte seriøsiteten eller integriteten.

Det er samtidig alt andet end belærende pegefinger-programmer, men kvalitetsjournalistik på et område, der ofte overses og marginaliseres. 

Selv siger Tom Heinemann om begrundelsen fra priskomiteen:

»Juryens bemærkninger om de store mediers mod – eller mangel på samme – sidder lige i skabet. For vi kan alle lave kritisk ulandsjournalistik, og der er 1.000 gode historier, der bare venter på redaktørernes nødvendige investering.«

Han tilføjer samtidig:
»Heldigvis er det lykkedes min norske kollega Erling Borgen og jeg at skabe et godt netværk blandt tv-redaktører i flere af de nordiske lande. Uden dette var serien "Flip The Coin" formentlig aldrig blevet realiseret.«

Det er i øvrigt ikke første gang, at Tom Heinemann hyldes for sine dokumentarprogrammer. Eksempelvis har programmet "Når tilbud dræber" tidligere indbragt ham adskilllige internationale priser – blandt andet ved Ekofilm-festivalen i Tjekkiet

Læs mere på Tom Heinemanns egen hjemmeside.

1 Kommentar

Søren Ring
9. JUNI 2009
Re: Tom Heinemann vinder 100.000 kr. for kritisk u-landsjournali

En stor rose og endnu et cadeau til Tom Heinemann skal selvfølgelig lyde fra gruppen af gravende researchere og journalister i virksomhedsvagthunden DanWatch. 

Såvel Tom Heinemanns (som i al beskedenhed også DanWatch's arbejde) med at få belyst konsekvenserne af vores globale forbrug og virksomheders involving og ansvar igennem lange  produktionskæder er et særdeles vigtigt arbejde, som desværre alt for ofte og i stigende grad underprioriteres i de store danske medie huse.

De gode, grundige, nødvendige og vigtige historier er derude i verden, men de kræver tid, mod, rejser og ressourcer. Det arbejde er, ligesom tilbage i månedsbladets Press dage og idag endda oftere, henvist til blive gjort af små nye grupperinger som virksomhedsvagthunden DanWatch, og iblandt ofte freelancende dedikerede journalister og researchere.

Vi er selvsagt en lille smule ærgerlige over vi ikke kom helt i mål og vandt prisen i år - pengene ville falde på et særdeles tørt sted for DanWatch. Men i DanWatch er vi som nyt journalistisk virksomhedsvagthund, researchcenter og medie med knap 2 år på bagen samtidigt meget stolte over komme i finalen sammen med Tom Heinemann og Jørn Stjerneklar.

Tillykke Tom! 

mvh

Søren Ring,

afgående Direktør 

DanWatch