Toiletdækning forbudt i Kina

BBC-journalister risikerede kinesisk censur på grund af elendige, offentlige toiletter. De er forbudt område for journalister, der vil dække Kina, skriver Politiken

BBC-journalister risikerede kinesisk censur på grund af elendige, offentlige toiletter. De er forbudt område for journalister, der vil dække Kina, skriver Politiken

Kinesere skal åbenbart have frihed til at presse uden at blive overvåget af den frie presses årvågne øje, mener de kinesiske censurmyndigheder.

I hvert fald er omtalen af dårlige, kinesiske toiletter forbudt område.  

Beijing har de dårligste offentlige toiletter i Asien. Det vurderer organisationen World Toilet Organization WTO. De elendige toiletter blev omtalt i den engelsksprogede, statsligt styrede avis China Daily.

Artiklen blev læst af de to BBC-journalister Justin Rowlatt og Anita Rani, der netop har været i Kina for at optage en dokumentarserie, skriver Politiken.

De to journalister har rejst mere end 4.000 kilometer gennem Kina for at foretage optagelser til deres dokumentar.

Artiklen fra China Daily omtalte WTO's kritik af de kinesiske toiletter og beskrev, hvordan kinesiske myndigheder i maj indførte strenge regler for toiletrengøring. Konkret betød de nye regler et forbud mod mere end to fluer per offentligt toilet.

Kinas censurorgan beskæftiger 40.000 medarbejdere dagligt. En af dem, Chen, fulgte de to BBC-journalister.

De ønskede at dække historien om de nye, kinesiske renlighedskrav for offentlige toiletter.

»Det er nok ikke nogen god ide,« lød svaret fra Chen, der var tydeligt bekymret, skriver Politiken.

»Jeg er ked af det, Justin, men jeg er nødt til at fortælle dig, at du overhovedet ikke kan dække den her historie,« sagde Chen.

De to britiske journalister blev advaret om, at hvis de pressede på for at dække toiletterne, risikerede de at få totalt forbud mod at færdiggøre den dokumentarserie, de arbejdede på.

0 Kommentarer