Tøger dropper planer om “sponsorjournalistik”

Politikens læsere får alligevel ikke mulighed for at sponsorere undersøgende journalistik. Vi kan ikke finde en model, der duer, siger Tøger Seidenfaden.

Politikens læsere får alligevel ikke mulighed for at sponsorere undersøgende journalistik. Vi kan ikke finde en model, der duer, siger Tøger Seidenfaden.

Læserne kommer ikke til at give et økonomisk bidrag til undersøgende journalistik på Politiken. Det står klart, efter at nyhedschef Anders Krab-Johansen og projektchef Marianne Gram har undersøgt forskellige muligheder for at gennemføre projektet.

»Vi har ikke fundet en model, der duer. Den eneste praktisk mulige løsning var at lade folk stemme på nettet. Men det synes vi var for uforpligtende og useriøst,« siger Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden til Journalisten.dk.
Han benytter lejligheden til at gentage, at det aldrig var planen, at firmaer, organisationer eller andre kunne betale for journalistik i Politiken.

»Det, vi ønskede, var at lave læserstyret journalistik, hvor læserne ud fra en liste af idéer kunne stemme på det forløb, vi skulle lave. For at det skulle være seriøst, skulle folk, der ikke var abonnenter, betale for at være med,« fortæller Tøger Seidenfaden.

Han ærgrer sig over, at det ikke er muligt at finde en egnet løsning.
»Men vi kunne altså ikke finde en model, der kunne flyve.«

Modellen er blandt andet blevet kritiseret af Berlingskes Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen, for at være en journalistisk falliterklæring, som underminerer fundamentet for den frie presse.
Hun har på sin blog blandt andet spurgt:

"Hvem kontrollerer den sponserede journalistik, som dygtige stråmænd eller lobbyister sætter i sving? Selvfølgelig kan og skal vi inddrage læserne mere i, hvad der bør undersøges journalistisk, men skal læserne betale for det ud over det abonnement, som de allerede betaler for? Og er det omfanget af pengemidler doneret over nettet til de enkelte journalistiske projekter, der skal afgøre prioriteringen af, hvad aviserne fremover skal vælge at bringe?"

Mark Blach-Ørsten, studieleder på Journalistik ved Roskilde Universitet, pegede i Journalisten på, at man risikerede at spænde ben for journalisterne, når man på forhånd ville lade offentligheden vide, hvad Politiken var klar til at undersøge.
»Hvis man på forhånd råber til kilder med urent mel i posen, at nu kommer vi efter jer, så risikerer man, at dokumenter bliver fjernet og røgslør lagt ud.«

Ideen til sponsorjournalistik kommer fra 'non profit'-organisationen Spot.Us i USA, som med korte videoklip på sin hjemmeside præsenterer undersøgende journalistiske idéer, som kun bliver til noget, fordi fonde og filantroper har støttet dem økonomisk.

Læs også: Svensk journalistblad i chok over Tøger

samt Information lader Irma sponsorere webartikler

0 Kommentarer