Valg

To store aktører i filmbranchen går i rette med Moderaternes udmelding

Store spillere oplyser, at de ikke er imod streamingafgiften. Moderaternes Jon Stephensen medgiver, at det ikke var helt retvisende at bruge udtrykket ”næsten samlet” filmbranche

Producentforeningen og Dansk Skuespillerforbund bakker begge op om den såkaldte streamingafgift, der indgår i medieforliget fra maj.

Det oplyser de begge til Journalisten, efter at have undret sig en del over et interview, som Journalisten tidligere i dag bragte med Jon Stephensen, som er spidskandidat for Moderaterne i København.

I interviewet siger Jon Stephensen, at partiet bakker op om medieaftalen, men gerne vil drøfte streamingafgiften igen, da han ”lige nu er reelt bekymret for det opråb, der kommer fra en næsten samlet filmbranche omkring streamingafgiften”.

Jørgen Ramskov er direktør i Producentforeningen, der er arbejdsgiverorganisation for producenter af spillefilm, tv, dokumentarfilm, reklamefilm og computerspil. Han kan ikke genkende, at en næsten samlet filmbranche skulle have problemer med streamingafgiften:

”Jon Stephensen må være bibragt forkerte oplysninger, for det er ikke den virkelighed, der er. Der er en opbakning til, at streamingtjenesterne skal bidrage,” siger han til Journalisten.

Afgift er ikke implementeret

Samme toner lyder fra Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Dansk Skuespillerforbund.

”Jeg undrer mig over, hvor han får det med en enig filmbranche fra. Både Producentforeningen, de kreative og os instruktører og dramatikere har været tilhængere af det her og er kæmpe fans af det,” siger han.

Derudover fremhæver de to, at streamingafgiften ikke er implementeret endnu, og at det derfor endnu ikke kan have påvirket dansk indholdsproduktion. Derimod har der været problemer med den såkaldte rettighedsaftale, der mere eller mindre stoppede dansk indholdsproduktion tidligere på året.

Den konflikt er ifølge Jørgen Ramskov ved at blive løst, da der er ved at blive lavet aftaler med forskellige streamingtjenester.

Jørgen Ramskov frygter dog ikke, at streamingafgiften, som også kaldes kulturbidraget, vil få streamingtjenesterne til at holde op med at producere i Danmark:

”Et streamingbidrag findes i mange varianter i Europa, og det er da klart, at alle virksomheder nok helst ville være fri for afgifter eller skatter. Men det er bare en konstatering, at de ingen steder i Europa er holdt op med at producere,” siger han.

Stephensen har talt med produktionsselskaber

Jon Stephensen medgiver, at ”næsten samlet” filmbranche ikke er helt retvisende.

”Hvis jeg har brugt det ord, vil jeg gerne ændre det til to store produktionsselskaber,” siger Jon Stephensen.

Han fortæller, at han er blevet kontaktet af to store produktionsselskaber, der arbejder meget sammen med streamingtjenester, som er bekymrede for streamingafgiften. Ifølge ham repræsenterer de to selskaber en stor del af filmbranchen, men han vil ikke nævne navne på de to selskaber, da han ikke har lyst til at inddrage dem.

Derudover siger Jon Stephensen, at han ikke har et ønske om at starte en konflikt, men blot vil markere en villighed til at lytte til det, hvis der er bekymringer fra dele af branchen.

0 Kommentarer