To skridt frem og et tilbage

 

 

Det regionale medienetværk i det sydlige Afrika, MISA, oplever et stigende antal overgreb på pressefriheden. Stadigt flere journalister udsættes for chikane, tæsk og dødstrusler.

»Det er lige som i et computerspil. Lige så snart man tror, at et land er nogenlunde stabilt, så opdager man, at en slange har grebet fat om pressefriheden og er ved at sluge den med hud og hår. Så må vores aktivister slå til igen og møjsommeligt kravle op ad de snævre stier, der hedder appeller, protester og retssager. Hvis det lykkes, når de måske tilbage til det samme sted i spillet, hvor de var før. I nogle få år, indtil slangen bider igen.«

Citatet stammer fra Jeanette Minnie, der tidligere var leder af det regionale medienetværk MISA – Media Institute of Southern Africa. Netværket blev skabt i begyndelsen af 1990erne til fremme af ytringsfrihed og mediepluralisme i euforien oven på Murens fald og apartheid-styrets opløsning i Sydafrika.

Alle regeringer i det sydlige Afrika bekendte sig dengang til principperne om ytringsfrihed og frie medier. I dag ser situationen helt anderledes ud. Mest berygtet er præsident Mugabes overgreb på frie medier og politisk opposition i Zimbabwe, men flere andre lande følger samme mønster. Programkoordinator i MISA, Zoé Titus, fortæller:

»Sidste år udsendte MISA 216 appeller om overgreb på journalister og medier. Det er ikke nogen stor stigning i forhold til 207 appeller i 2001. Men der var samtidig kun fem tilfælde, hvor vi kunne rapportere om en sejr for ytringsfriheden i regionen. Virkeligheden i de fleste lande er, at afvigende meninger ikke tolereres og bliver straffet. Det virker som om, at magthaverne raffinerer metoderne nu. Hvis fysiske overgreb ikke er nok til at tøjle medierne, bliver loven ændret for at lukke munden på kritiske røster.«

Zoé Titus påpeger, at Zimbabwe nu har den mest restriktive lovgivning siden kolonitiden, og selv i det nye demokratiske Sydafrika er der grund til bekymring over regeringens seneste udspil til regulering af de elektroniske medier. Samtidig ser det ud til, at situationen forværres i nogle lande på grund af målrettede kampagner. Malawi er ét af dem.

Denis Mzembe er nyhedsredaktør på avisen The Nation i Malawi og formand for MISAs afdeling i landet. Han oplever jævnligt, hvordan kolleger udsættes for pres fra magthaverne. Der vanker tæv efter pressemøder, hvis man stiller »forkerte« spørgsmål.

Han fortæller, at kritiske journalister udsættes for dødstrusler, bliver opsøgt af tæskehold eller risikerer suspendering og fyring. I den mildere ende hænder det, at interviewede går korporligt til angreb på journalisten og ødelægger vedkommendes udstyr, hvis de ikke kan lide spørgsmålene. Alt sammen noget, der øger selvcensuren hos kolleger, der tilmed ofte mangler grundlæggende journalistisk uddannelse.

»Hvedebrødsdagene mellem regeringen og medierne er forbi. Nu er chikane og forfølgelse et dagligt problem. Der er et klima af mistænksomhed mellem regeringen og medierne, og det er en farlig kurs,« siger Denis Mzembe. Og tilføjer, at de bliver ved med at kæmpe for pressefriheden.

»Vi har netop startet en retshjælpsfond for journalister, og vi har brug for internationale donorer til at agere linjevogtere i kampen for ytringsfriheden,« siger han.
Danmark var tidligere blandt disse linjevogtere, men det er slut nu. Den danske regering besluttede efter regeringsskiftet i november 2001 at lukke sin repræsentation og trække den officielle bistand ud af Malawi.

Se: http://www.misanet.org

 

0 Kommentarer