
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
To journalister fra Politiken og en journalist fra Ekstra Bladet, en fra Berlingske og en fra Weekendavisen er alle blevet indkaldt til vidneafhøring som en del af politiets efterforskning af den lækagesag fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og PET, som fire personer blev anholdt for i december.
Det skriver Politiken og Ekstra Bladet.
Det er journalisterne Hans Davidsen-Nielsen og Sebastian Stryhn Kjeldtoft fra Politiken og Thomas Foght fra Ekstra Bladet, der er blevet kontaktet af den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der efterforsker sager om særlig kriminalitet.
”Vores journalister møder gerne op, men det bliver i givet fald over for en dommer, når og hvis sagen kommer dertil,” siger Politikens chefredaktør, Christian Jensen, til Politiken.
Spionchefer kontaktede mediehuse
De fire personer, der i december blev anholdt, er sigtet med mistanke om at have lækket oplysninger fra efterretningstjenesterne. De er blandt andet sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 109, stk. 1, som kan give op til 12 års fængsel.
Sagen har i sig selv vakt opsigt, og det gjorde det også, da det kom frem, at cheferne for de to efterretningstjenester har henvendt sig til en række mediechefer i forbindelse med sagen.
Efterretningscheferne har blandt andet haft administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Ørskov til et møde.
De to efterretningschefer sagde ifølge mediehusets direktør, at medierne skal være opmærksomme på, at den bestemmelse, som de fire er sigtet for at have overtrådt, også omfatter ”mediernes videregivelse af de særligt tavshedsbelagte oplysninger”. Også Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab-Johansen, har været til et sådant møde.
Flere chefredaktører har kaldt den adfærd for opsigtsvækkende og intimiderende, mens brancheorganisationen Danske Medier i den forbindelse har udtalt, at trusler ikke hører hjemme i et demokrati.
Vil ikke bryde kildebeskyttelse
Politikens chefredaktør bruger da også indkaldelsen af de to journalister som anledning til at kritisere efterretningstjenesternes ageren:
”Vi har set, hvordan efterretningstjenesterne tager nogle helt nye og bekymrende metoder i brug ved at indkalde flere medier til møder, hvor cheferne for FE og PET informerer om en særlig paragraf i straffeloven, som kan give op til 12 års fængsel for både dem, der lækker oplysninger om rigets sikkerhed, og dem, der viderebringer oplysningerne. Det er svært at se det som andet end intimidering af pressen,” siger han til Politiken.
Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix er forarget over opkaldet til Thomas Foght.
”Jeg håber ikke, at politiets ønske om at afhøre Ekstra Bladets journalist i lækagesagen er et forsøg på at intimidere og chikanere den frie presse, hvor man først går til cheferne og bagefter til journalisterne. Vi vil nu drøfte sagen med vores advokat, men kommer naturligvis ikke til at bryde vores kildebeskyttelse,” siger Knud Brix til Ekstra Bladet.
Artiklen er opdateret 4/1-2022 klokken 14.40 med oplysning om, at også en journalist på Ekstra Bladet er indkaldt til afhøring.
Artiklen er opdateret 4/1-2022 klokken 15.28 med oplysning om, at også journalister fra Berlingske og Weekendavisen er indkaldt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.