Det endte med i alt tre afskedigelser, da Jysk Fynske Medier omkring klokken ni effektuerede en varslet fyringsrynde i mediehusets fotoafdeling.
Derudover tog fire ansatte på fotoafdelingen en frivillig fratrædelse. To af de frivilligt fratrådte er fotografer, imens også fotochefen i Jydske Vestkysten og fotochefen fra Vejle Amts Folkeblad har taget en frivillig fratrædelse.
De tre fyrede fotografer fordeler sig med én fyret på Fyn, én fyret på Horsens Folkeblad og én fyret på Randers Amtsavis.
“Det er fantastisk, at vi kan nøjes med tre fyrede, men tragisk for de tre, det går ud over. Der er ikke så meget andet at sige, end at det er forfærdeligt synd,” siger tillidsrepræsentant Lene Sarup.
Ned på 25 fotografer
Fyringsrunden på fotoafdelingen betyder, at den samlede stab af fotografer i Jysk Fynske Medier beskæres fra 32 til 25. Derudover har mediehuset også tre fotopraktikanter ansat på Fyens Stiftstidende.
I alt har mediehuset skullet spare fem millioner kroner på fotoafdelingen, der samtidig er blevet nedlagt som fællesredaktion. Jysk Fynske Medier har desuden afskaffet deres fotochefer og vil tilknytte de resterende 25 fotografer til de enkelte lokalaviser under Jysk Fynske Medier.
Administrerende chefredaktør i Jysk Fynske Medier Peter Orry ærgrer sig over fyringerne.
“Det er altid ubehageligt at skulle sige farvel til gode og dygtige medarbejdere. Vi er glade for, at vi kunne reducere antallet af fyringer til tre,” siger Peter Orry.
Han har ikke ønsket at stille op til interview med Journalisten, imens forhandlinger mellem ledelse og tillidsfolk pågik.
Hvorfor har I valgt at gøre det på den måde, hvor I nedlægger den samlede fotoredaktion?
“Vi mener, det ville give os den bedste fotodækning at decentralisere, så fotograferne bliver tilknyttet vores lokale mediehuse. Jeg tror på, vi stadig vil få en rigtig god kvalitet ud af dem,” siger han og tilføjer:
“Det har to klare fordele. Den ene er, at fotograferne fast bliver tilknyttet en redaktion, hvor de visuelt er den mest kompetente. De skal ikke bare fotografere, de skal også bidrage til idéudviklingen og visualisere journalistikken. Og den anden er, at de ved at høre til en lokalredaktion skal bruge mindre tid bag rattet på at køre rundt og får mere tid til at fotografere, siger Peter Orry.
Fotofaglige kompetencer går tabt
Peter Orry erkender også, at der går fotofaglige kompetencer tabt ved, at Jysk Fynske Medier nedlægger stillingerne som fotochef.
Er det ikke en forringelse, at man fjerner fotocheferne?
“Fotocheferne har gjort det rigtigt i forhold til at løse de opgaver, de har haft. Nu skal de lokale chefredaktører i stedet sørge for at løse de samme opgaver,” siger han.
Tror du, chefredaktørerne kan håndtere de fotojournalistiske opgaver lige så kompetent som fotocheferne?
"Jeg tror, de forstår vilkårene for fotograferne lige så godt som fotocheferne. Men redaktørerne er selvfølgelig fotofagligt set ikke lige så kvalificerede. Men de fotografer, vi har nu, er hver for sig meget kompetente. Vi skal sammen finde en måde at sørge for, at vi løfter de fotofaglige udviklinger og udfordringer fremover,” siger Peter Orry.
Men det er vel ikke på nogen måde muligt at komme uden om, at det er et slag for fotojournalistikken i Jysk Fynske Medier?
“Jeg ser det som en udvikling, vi har talt om i et halvt år. Vi vil gerne have færre faste fotografer ud fra den forudsætning, at man kan få billeder mange andre steder fra i dag. Vores journalister uddannes også til at fotografere, og mange viser stor lyst og talent for det,” siger Peter Orry.
“Og så er det værd at understrege, at vi stadig sætter pressefotograferne meget højt. Vi har stadig Danmarks største samlede skare af traditionelle pressefotografer. Det, synes jeg er dokumentation for, at vi stadig sætter pressefotoet meget højt,” siger han.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Fremtiden skal nok blive god. Den kommer i hvert fald uanset hvor meget folk brokker sig, og vi skal nok få noget godt ud af den:-)
Det går den gale vej. Hvad med fremtiden?
ja mogens - han må hen hvor pebret gror --- ærgerligt
“Jeg ser det som en udvikling, vi har talt om i et halvt år. Vi vil gerne have færre faste fotografer ud fra den forudsætning, at man kan få billeder mange andre steder fra i dag. Vores journalister uddannes også til at fotografere, og mange viser stor lyst og talent for det,” siger Peter Orry.
Så højere sætter man altså heller ikke pressefotograferne...
Det er en belastning hele tiden at høre Peter Orry udtale sig om noget han ikke ved en skid om, nemlig foto. Han skal nøjes med at sig, vi har forkøbt os, banken vil ikke give os kredit, så lukker foto afdelingen, de enlige fotografer rundt i Jylland må ride deres eget løb. Direktionen i Odense har så vist deres talentløshed.
Flere