Tjernobyl i et uklart lys

FORDREJNING. Det gik lige så godt. For første i gang årtier har DRs lyttere og seere haft adgang til en balanceret dækning af kernekraft. Journalisterne kan naturligvis se det væsentlige, sensationelle, aktuelle og konfliktfyldte i, at stort set alle vores nabolande og enkelte hjemlige politikere har revurderet holdningen til kernekraft. Men det blev der gjort op med 21. februar på DR2 - i udsendelsen "24 timer vi aldrig glemmer" om Tjernobyl.

FORDREJNING. Det gik lige så godt. For første i gang årtier har DRs lyttere og seere haft adgang til en balanceret dækning af kernekraft. Journalisterne kan naturligvis se det væsentlige, sensationelle, aktuelle og konfliktfyldte i, at stort set alle vores nabolande og enkelte hjemlige politikere har revurderet holdningen til kernekraft. Men det blev der gjort op med 21. februar på DR2 – i udsendelsen "24 timer vi aldrig glemmer" om Tjernobyl.

Her anvendtes mange klassiske kneb til at skærpe baggrundshistorien – at atomkraft er noget frygteligt skidt. For eksempel billeder af deforme børn og dramatisk musik. Sådan er tv-dokumentarisme jo. Men der sneg sig også grove fejl og fordrejninger med. Jeg vil nøjes med at nævne de værste: Sammenblandingen mellem Tjernobyl og vestlige kraftværker.

Videnskaben har aldrig påstået, at ulykken ikke kunne ske, som programmet slog fast med Jørgen Poulsen som afsender. Tværtimod advarede eksperterne flere år før katastrofen om, at reaktoren var usikker, og at den på ingen måde kunne sammenlignes med vestlige. Som i parentes bemærket har kørt i alle disse år uden skadevirkninger på mennesker.

At der skulle være "omkommet" 55.000 mennesker som følge af ulykken, må også stå for DR2's regning, selvom dokumentaren angav "russiske medier" som kilde til den opsigtvækkende påstand. Man ser massegravene for sig.

Det kræver dog kun en simpel googling at finde frem til det bedste bud, videnskaben og WHO kan give os i dag. Nemlig, at man kun kan henføre ganske få dødsfald til ulykken, primært blandt redningsfolkene, og at det endnu ikke har været muligt at påvise en øget forekomst af kræft – ud over kræft i skjoldbruskkirtlen, som i årene efter har kostet ni ukrainske børn livet.

Vi må aldrig glemme Tjernobyl. Det var en katastrofe for mennesker og miljø. Men ulykken må heller ikke overdrives eller fordrejes i jagten på en skarp historie. Det genskaber myter og tabuer i en vigtig debat. Den slags, der er grobund for, at DR2's sikkert velmenende speaker i nedlægget kan slå fast, at "hvor skræmmende det end må lyde, så bygges der stadigvæk atomkraftværker rundt om i verden". Bare for at nævne et eksempel.

– Bertel Lohmann Andersen, formand for Reel Energi Oplysning, REO

2 Kommentarer

Karin Rønnebæk
29. MARTS 2011
Re: Tjernobyl i et uklart lys
Se Paul Fuscos billedserie fra Tjernobyl her: http://www.mediastorm.com/publication/chernobyl-legacy
Janni Gunnarsen
13. APRIL 2010
Re: Tjernobyl i et uklart lys
Men omvendt må vi sande, at der er blevet født utroligt mange børn med misdannelser o.lign. i Tjernobyl i årene efter. Så er det vist ikke kun kræft skjoldbruskkirtlen der en følge af et nukleart udslip!