Tjekkisk tv-krise stadig uløst

De tjekkiske tv-journalister fortsætter deres aktion – de vil af med flere chefer

Selv om midtpunktet i den tjekkiske tv-krig, generaldirektør Jiri Hodac, trak sig tilbage for et par uger siden, har freden ikke bredt sig i Tv-Byen i Prag. Journalisterne vil have den forhenværende generaldirektørs nærmeste medarbejdere væk.

"Nyhedsdirektør Jana Bobosikova blev udnævnt af generaldirektøren, og hun har – ligesom den afgåede generaldirektør – tætte forbindelser til det konservative Borgerdemokratiske Parti, det kan vi ikke acceptere. Økonomidirektøren, Jindrich Beznovska, er belastet af sin fortid i en falleret bank, og han har forbindelser til den private medieverden. De bør skiftes ud," siger journalist Michal Kubal.

Journalisterne fortæller, at de vil fortsætte deres strejke, indtil de to chefer er blevet forhenværende. De vil også have nyhedsdirektørens fyringer trukket tilbage – det drejer sig om over 20 journalister.

"Indtil det er sket, bliver vi i nyhedsstudierne. Hver nat sover mellem fem og ti journalister i studierne. Men det går på skift, så vi kan komme lidt hjem en gang imellem," fortæller Kubal.

Den omstridte tv-lov er blevet lavet om. Den afgåede generaldirektør blev udnævnt af et tv-råd sammensat af politikere, og rådet blev beskyldt for at være et politisk rævekage-bageri. Det er nu lavet om, og ifølge den nye lov skal forskellige organisationer opstille kandidater til tv-rådet, men i den sidste ende er det alligevel politikerne, der bestemmer hvem, der får plads i tv-rådet.

"Vi er tilfredse med, at loven er lavet om. Men vi er dog betænkelige ved, at politikerne i underhuset alene får magten til at vælge medlemmerne til tv-rådet ud fra de kandidater, organisationerne foreslår," siger Michal Kubal.

Den nye lov betyder, at det nye tv-råd, når det er udpeget, skal ansætte en ny generaldirektør.

0 Kommentarer