Tjek myndigheders åbenhed

Tjek dine myndigheder. Internetsider hos offentlige myndigheder er i rivende udvikling. Men der er også nogle, der går langsomt eller baglæns hen mod mere åbenhed.

Tjek dine myndigheder. Internetsider hos offentlige myndigheder er i rivende udvikling. Men der er også nogle, der går langsomt eller baglæns hen mod mere åbenhed.

Nu er der håb i forbindelse med, at vi skal have en ny offentlighedslov, hvor der bliver lagt særlig vægt på at bringe reglerne over i den elektroniske tidsalder.

Der er derfor gode muligheder i øjeblikket for at få myndighederne til at lytte til ideer fra pressen.

Et godt eksempel på det er Nordjyllands Amt, der har nedsat et udvalg med repræsentanter for DR Nordjylland og NORDJYSKE Stiftstidende for at forbedre deres postliste.

Når du tjekker internetsiderne hos de myndigheder, du bruger som kilder i det daglige, får du måske en sidegevinst. Det kan være, du opdager elektroniske oplysninger, du ikke havde set før, måske oven i købet falder over en god historie. Eller du ser noget, der er rart at kende en dag, hvor historien kommer tæt på deadline.

Ved et sådant tjek er det en god ide også at tale med webmastere i den anden ende. De vil normalt gerne have respons og forslag. Måske er der oplysninger, du altid skal ringe hjem, og som lige så godt kunne ligge elektronisk. Sig det. Måske savner du statistik og databaser. Sig også det.

Bed for eksempel myndigheden om at se deres planer for postlister og for åbenhed generelt. Det bør indgå som en del af myndighedernes it-handlingsplaner. Bed også om en liste over deres databaser. Der er ofte gemt gode historier i dem. Spørg efter dagsordener og referater på hjemmesiden, spørg til interne notater til møderne. Og bed for eksempel om at få en dækkende overskrift til alle punkter på den lukkede del af møderne.

Andre ideer er at efterlyse adgang til medarbejderoversigter og indsigt i alle planer, så de lægges på nettet i god tid, før de vedtages.

DICAR har opsamlet links til en række af de vigtige ideer og dokumenter i debatten om elektronisk åbenhed. Du kan finde dem her: http://www.dicar.dk/aktindsigt.

Har du gode ideer, så kom frem med dem, så andre kan bruge dem, og de kan indgå i offentlighedskommissionens arbejde.

 

0 Kommentarer