DR 2 bragte i aftes en dokumentar om den såkaldte bløder-sag. Men DR 2-programmet indeholder "faktuelle fejl" og "alvorlige misforståelser", lyder kritikken fra journalisten bag en DR-dokumentar om sagen fra 1991. DR afviser kritikken. Opdateret onsdag 21.31.
DR 2 bragte i aftes en dokumentar om den såkaldte bløder-sag. Men DR 2-programmet indeholder “faktuelle fejl” og “alvorlige misforståelser”, lyder kritikken fra journalisten bag en DR-dokumentar om sagen fra 1991. DR afviser kritikken. Opdateret onsdag 21.31.
Søndag aften viste DR 2 dokumentarfilmen “Skandale – livsfarlig medicin” om HIV-inficeret blødermedicin fra 1980’erne – den såkaldte bløder-sag.
I dokumentaren bruges billeder fra en anden DR-dokumentar, “Den menneskelige faktor”, fra 1991. Den oprindelige film var tilrettelagt af journalisterne Jørgen Pedersen og nu afdøde Sten Baadsgaard.
Men DR 2 forvansker sagen og agerer ukritisk talerør for en af kritikerne af den oprindelige udsendelse, mener Jørgen Pedersen. Han udtaler sig via en pressemeddelelse udsendt af Dansk Journalistforbund. Det hævdes i meddelelsen, at den nye dokumentar bygger på Jørgen Pedersens.
“Som ansvarlig tilrettelægger af det oprindelige program skal jeg hermed udtrykke min alvorlige protest mod brugen af optagelser og oplysninger fra “Den menneskelige faktor”. I det nye program er der vigtige udeladelser, faktuelle fejl, tendentiøse forvanskninger og alvorlige misforståelser,” siger Jørgen Pedersen ifølge meddelelsen.
Den oprindelige udsendelse, hvori de to journalister undersøgte bløder-sagen, fokuserede på nogle af de personer, der var blevet smittet med HIV. Her mødte man blandt andre den unge Per, der også overførte sygdommen til sin samlever, Karina.
Sagen medførte en klage fra parret til Patientklagenævnet, der irettesatte den lægelige forskergruppe, blandt andet for ikke at informere patienterne om formålet med undersøgelsen. Der blev siden lavet en særlov i Folketinget, der tildelte erstatning til de ramte. Både Karina og Per er døde i dag.
Hverken de medvirkendes død, deres klage eller irettesættelsen fra Patientklagenævnet var nævnt i programmet “Farlig medicin”, lyder kritikken fra Jørgen Pedersen via DJ.
DR 2 bragte som del af udsendelsen et interview med den centrale læge fra forskergruppen, der i sin tid ikke ville medvirke i “Den menneskelige faktor”.
Interviewet kaldes i pressemeddelelsen “ukritisk”, og det hævdes, at han “uden videre (får) lejlighed til at fremhæve sin egen indsats på en måde, der er en krænkelse af de afdøde patienter og en uhyrlig forvanskning af det faktiske forløb”.
Men DR afviser kritikken fra den tidligere tilrettelægger, ligesom de afviser, at den nye dokumentar er baseret på den fra 1991.
“Der er i mellemtiden gået 20 år. Og måske netop af den grund, er der kilder, som nu er klar til at stå frem og fortælle deres historie. Kilder som ikke ønskede – eller ikke turde – at stå frem dengang i starten af 1990’erne,” skriver Thomas Houkjær, programansvarlig for DR2-udsendelsen, i en mail til Journalisten.dk.
Han fortsætter:
“Programmet har ikke til hensigt at udpege hverken helte eller skurke – men derimod at fortælle historien om en af Danmarkshistoriens største skandaler, herunder at bidrage med nye vinkler og research.”
Jørgen Pedersen kritiserer også DR for at opføre sig “illoyalt” i forhold til hans og kollegaens ophavsret over optagelserne.
DJ gør via deres kommunikationsafdeling klart over for Journalisten.dk, at de støtter Jørgen Pedersen i den ophavsretlige kritik. DJ oplyser videre i meddelelsen, at de er i dialog med DR om uenigheden.
“Ligesom Dansk Journalistforbund på vegne af Alex Frank Larsen, Poul Martinsen, Ulrik Holmstrup og Jørgen Pedersen alle fra den daværende DR Dokumentar fremadrettet vil tage en diskussion med DR omkring DR’s fremtidige brug af medlemmernes gamle dokumentarprogrammer,” skriver DJ.
Den problematik er Thomas Houkjær fra DR åben for at tale nærmere om.
“Problematikken om ophavsret om ejerskab til gamle udsendelser er en rigtig interessant debat, som juraen skal ind over. Vi er ikke ude på at nasse eller bruge materiale, vi ikke må. Den afgørelse må påhvile juraen og jeg stiller gerne op med en beklagelse eller undskyld hvis det er påkrævet,” skriver Thomas Houkjær til Journalisten.dk.
Læs også tilrettelæggeren bag det nye programs svar på kritikken her:
Blødersagen: DR-tilrettelægger svarer igen på kritikken
(Opdateret 12.09: DJ gør klart, at de støtter Jørgen Pedersen i hans kritik.)
(Opdateret tirsdag 15.31: Journalisten.dk har nu modtaget svar på kritikken fra DR og indsat det i teksten.)
(Opdateret onsdag 21.31: DJ har præciseret, at de kun støtter Jørgen Pedersen i den ophavsretlige kritik.)
14